Ingatan Kepada Penziarah...

Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..

Saya merupakan seorang hamba Allah swt dan ummat Muhammad saw yang punya pelbagai kekurangan dan juga banyak kelemahan...

Saya juga seorang yang sangat kurang ilmu dan bukan ahli di dalam agama...makanya kini, saya sedang belajar lagi dan lagi semampu dan sedaya saya...

Oleh itu, ingin saya tegaskan..saya bukan seorang ustazah (jadinya jangan di soal saya bab berkenaan agama).
Bukan juga hafizah dan jauh sekali alimah...
(makanya saya bukan pakar bab hadis, dalil dan apa jua untuk menentukan sebarang hukum)....

Maaf andainya, saya tidak dapat menjawab persoalan penziarah di blog ini, YM mahupun email...

Syor saya....carilah orang yang betul2 alim berkenaan setiap bidang ilmu agama ini..

sekian... selamat beramal ^^


~Da'ie Dunia Akhirat~

Saturday, September 29, 2012

Dengan izin Allah...bertemu kembali~

Bismillahirrahmanirrahim....

Alhamdulillah.. setelah 3 bulan umu perasan sibuk dengan urusan dunia hingga blog kesayangan iman&amal ini terbiar tidak terisi makanya malam ni Allah izinkan umu duduk di depan lappy mengupdate perkara yang menjadi asbab umu tak menyempat-nyempat bercerita sepanjang 3 bulan menghilang..heee

Kenapa ummi ada banyak masa mengupdate blog sekarang??

Sebab kak long dah nyenyak tidur :))

dan... abi kak long?? baru sahaja tadi melangkah keluar rumah menyertai kem motivasi pelajar tingkatan 4 seluruh Semporna. Abi tidur di kem :)

Okey, jom layan karkuzari yang di nanti-natikan ni...hohoo. perasan!!


Terima Jemaah

Alhamdulillah, setelah beberapa kali rumah kami, Allah swt pilih sebagai tempat bayan hidayat dan ad-hoc, akhirnya seminggu sebelum menyambut Ramadhan lepas, buat pertama kalinya umu dan suami menjadi tuan rumah menerima jemaah masthurat 3 hari :)

Makanya sibuk la umu dan suami membuat persiapan di antaranya membeli kain untuk di jahit tabir 2 lapis, saprah dan sarung bantal. eehh..jahit kain-kain buruk pun iya juga untuk kegunaan di dapur :)

Selain tu beli set taam, tambah 1 set dapur gas dan menambah itu ini di dalam rumah dengan harapan tetamu-tetamu yang bakal datang nanti akan selesa sepanjang berada di rumah kami :)

Segala puji bagi Allah, yang melancarkan perjalanan program yang di atur dan menghantar tetamu untuk nusrah tuan rumah dan jemaah tanpa henti sehingga rumah sentiasa penuh dengan tetamu yang keluar masuk..

Para sahabat masthurat juga kuat ikram sehingga kerja tuan rumah hanya menunjuk barang dan menyambut tetamu sahaja..kihkih. Hinggakan, kak long pun ada yang tolong jagakan dan hanya di hantar ke umminya untuk menyusu, mandi, makan dan tidur...heheee.

Jazakumullahukhoir ye semua :))
Ni yang bertambah-tambah sayang dengan makcik2, akak2 dan adik2 masthurat di Semporna ni..hiks


Ramadhan & Pindah Rumah

Seminggu selepas menyambut jemaah, umu dan suami telah bermesyuarat untuk berpindah ke rumah baru... err tapi masih menyewa lagi laa. Alhamdulillah, Allah bagi rezeki duduk di rumah yang lebih selesa dan di harapkan lebih banyak jemaah masthurat yang akan dapat kami terima kelak.

Allahumma amin...

Oleh kerana kami berpindah di kala bulan puasa makanya proses perpindahan mengambil masa berminggu juga. Allahuakhbar.. mujahadah sungguh!

Jazakumullahukhoir kepada rakan-rakan karkun yang membantu. Walaupun rasa barang x banyak, tapi bila di susun atur, terisi juga barang di setiap ruang rumah..heheeeee


Sambutan Aidilfitri

 Sekitar sambutan raya di kampung abi, Pahang

2 hari sebelum raya, kami telah pulang ke semenanjung bagi meraikan hari kemenangan ni dengan keluarga tercinta di Pahang, Negeri Sembilan dan Melaka. Allahu.. program yang terisi sungguh padat hingga ada rakan taulan yang tidak sempat kami ziarah :'(

Tapi yang pasti, sempat juga kami mencuri masa ziarah Ummi Ali sekeluarga. Jazakumullahukhoir menyambut kami sekeluarga dengan hidangan kuih muih dan capati yang sedap..hihii

Dan, tentunya pengalaman pertama kalinya beraya seumur hidup buat kak long jadi tambah meriah dengan pendapatan terkumpul duit raya mencapai ratusan ringgit...hohoho. kayo.kayo :p


Rumah Terbuka

Setelah berpesta menghadiri rumah terbuka rakan-rakan di sekitar Sabah, kini giliran kami pula menjamu mereka :)

Alhamdulillah, tetamu yang hadir silih berganti dari pagi hingga ke malam, antaranya guru2 rakan sekerja abi, anak2 murid ummi dan abi, jiran2 baru dan rakan seusaha para karkun dan masthurat.

Antara menu yang ummi sediakan....Mee Rebus Jawa, air bandung, kuih cara berlauk, agar2 coklat, kuih raya dan tembikai susu. Walaupun list menu kedengaran agak simple tapi macam nak patah pinggang juga ummi menyediakan juadah ni untuk sepanjang hari. Lelagi aksesori bagi mee rebus tu..banyak betul!!

Jazakumullahukhoir kepada kakak2 masthurat yang membantu mengemas rumah dan mencuci pinggan mangkuk setelah habis majlis. Kebetulan, jemputan untuk rakan seusaha di khaskan bermula selepas isyak jadinya sebelum balik, kakak2 masthurat dengan sifat ikram yang tinggi meringankan tugas tuan rumah. Segan sungguh umu..hikss


Sandakan & Walimah Puan Baya

Puan Baya bertudung putih :)
Lemah lembut dan comel orangnya...
Bertuah en.herman...hiks

Gambar yang lainnya tu ketika melawat taman buaya Sandakan
Ala mini zoo kerana selain buaya pelbagai spesis dan saiz,
terdapat banyak juga haiwan lain yang di pelihara.


Setelah bertahun berkenalan dan berhubung melalui alam maya, Alhamdulillah.. Allah temukan umu dengan tuan punya blog Suara Bisu di hari walimahnya :)

Jazakallahukhoir kepada suami yang sudi meng"offer" ummi dan kak long bercuti di Sandakan sambil meraikan pengantin baru, Tuan Herman dan ahlia...heee. Dah jadi ahlia orang rupanya Baya ni ye.

Barakallahu Laka wa Baraka 'alaika wa Jama'a Bainakuma Fii Khair

Dan Alhamdulillah, seminggu selepas walimah... kedua pengantin baru ini terus menyambut takaza 3 hari masthurat. MasyaAllah... berbulan madu di jalan Allah lagi tu.. Tahniah :)


Dan kepada yang lainnya.. sila berlumba-lumba memenuhi takaza yang di bentangkan dan insyaAllah, akhir tahun 2013 umu dah boleh sambut takaza. Abi azam mahu keluar masthurat 40hari di india. Jadinya ummi kena lebih tawajuh jaga amal dari sekarang dan doa sungguh2, moga Allah swt pilih kami. X mau kuat main lagi~

Doakam kami yeee :))

Jazakumullahukhoir!!!
.