Ingatan Kepada Penziarah...

Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..

Saya merupakan seorang hamba Allah swt dan ummat Muhammad saw yang punya pelbagai kekurangan dan juga banyak kelemahan...

Saya juga seorang yang sangat kurang ilmu dan bukan ahli di dalam agama...makanya kini, saya sedang belajar lagi dan lagi semampu dan sedaya saya...

Oleh itu, ingin saya tegaskan..saya bukan seorang ustazah (jadinya jangan di soal saya bab berkenaan agama).
Bukan juga hafizah dan jauh sekali alimah...
(makanya saya bukan pakar bab hadis, dalil dan apa jua untuk menentukan sebarang hukum)....

Maaf andainya, saya tidak dapat menjawab persoalan penziarah di blog ini, YM mahupun email...

Syor saya....carilah orang yang betul2 alim berkenaan setiap bidang ilmu agama ini..

sekian... selamat beramal ^^


~Da'ie Dunia Akhirat~

Sunday, April 29, 2012

Pantai Pekalangan yang BERSIH !

Bismillahirrahmanirrahim...

Pantai Pekalangan Semporna...

Sejak akhir ini semakin kerap kak long, ummi dan abi mengambil udara yang BERSIH di sini..
tidak kira pagi hari mahupun petang :)
perjalanan dari rumah hanya mengambil masa kira-kira 10 minit sahaja.


 Subahanallah..
Kak Long sedang bersantai di waktu petang !
Beralaskan tilam nipis jahitan ummi < bangga la tu :p
amboih kak long..kaki x tahan :p
di hujung sana kelihatan kelibat abi yang sedang berkira-kira samaada nak berenang ke tidak..hee


 Turn ummi pula melihat paras air laut yang sedang surut.
Rasa-rasanya jika berjalan boleh sampai ke pulau hujung sana tanpa perlu berenang.
Tapi jika air pasang, boleh tenggelam seluruh badan ummi jika berdiri di situ.


 
 Kak Long dan abi menikmati bekalan sambil memerhatikan anak-anak tempatan di situ bermain air :)


 Anak-anak yang berani bermain dengan tapak sulaiman!
First time ummi belajar bahawa "star fish" ini tidak berbahaya untuk di pegang.
Tetapi melihat kekakinya yang halus mengemit-ngemit membuatkan ummi geli seluruh badan.
huhuhuuu....


 Dan kami akan beransur pulang apabila melihat sang matahari sedang bertukar shift dengan sang bulan :)
Subahanallah....


Kedengaran salah seorang anak tersebut berkata kepada yang lainnya..
"mari kita pulang makan. hendak malam suda ni"

- amboih....ingat nak balik rumah bila fikir makan aje? Seronok betul jadi budak-budak ye - hehee... tersengih ummi mendengarnya sambil memandang kak long, nanti kak long dah besar merayau sampai x ingat rumah memang nak kena tarik telinga la jawabnya!!

InsyaAllah, atuk janggut dulu didik ummi adik beradik sememangnya tegas. Jangan harap la walau hendak melangkah ke halaman jiran sebelah untuk bermain. Cukup bermain di kawasan rumah sendiri bersama adik beradik 14 orang tu. 

Terlebih cukup anggota sampai ada pemain simpanan jika menubuhkan 2 kumpulan untuk bermain seladang, baling tin, sorok selipar, bola beracun, rounders dan terlalu jenuh hendak mencari setiap orang jika bermain sorok-sorok sehingga terpaksa mewartakan kawasan-kawasan larangan agar memasing tidak menyorok sesuka hati memilih kawasan yang tidak tercapai dek akal pencari..hohooo

Kak long harus bersyukur kerana di kala kita sedang menikmati suasana yang bersih, tenang dan damai ini, ketahuilah di hujung semenanjung sana ada segolongan manusia di dalam keadaan huru hara hati mereka kerana inginkan keBERSIHan..huhuuuuuu.

.

Sunday, April 15, 2012

Bila abi khuruj...~

Bismillahirrahmanirrahim....



Abi keluar khuruj 3 hari..


Apa yang ummi dan kak long buat di rumah?

Malam tiba...
Set up tempat tidur di ruang tamu... 
on internet.. 
dan cari movie china. 


Best pulak tengok cerita Jet Li dengan abi hari tu. 
Cari punya cari di youtube...

Ummi ternampak dokumentari ini....

Khusyuk menonton dalam gelap sambil menyusukan kak long terus terlintas di fikiran... 
Agaknya pernah sampai ke jemaah di sini..
x pernah dengar karkuzari pulak!


 Habis je terus mata ternampak yang ini pulak..
Sambung menonton. 
Kak long pun dah join sekali. 
Macam faham je kak long ni.
Siap lutut goyang-goyang lagi tanda senang hati..
hikhik

 
Leka menonton..
Tiba-tiba kak long mendongak melihat ummi.
Mata bertentang mata dalam gelap..
Terus ummi cakap..
Nanti ummi hantar kak long ke Perancis ye..
hahahaaa..


*MasyaAllah, kagum dengan wanita -wanita yang mempertahankan hijab mereka di sana*


Lepas rasa best tengok 2 dokumentari atas tu..
Rasa nak sambung tengok yang lain pulak
Lelagi mata x mengantuk lagi!


Terus mata tertarik untuk menonton yang ini
Time ni kak long macam dah x berminat.
Sibuk pulak dia bermain dengan si Choko
Ummi layan sorang-sorang...

Time study dulu pernah kekawan bagi movie-movie berkaitan yakuza ni
Jadi tahu la sedikit sebanyak apa itu yakuza.
hohohooo
Jika ada yang nak menonton sila tundukkan pandangan yeee!


Bila termenung melihatkan mereka-mereka dalam video ini..
Terus hati terdetik
Kalau Allah swt bagi hidayah kepada diorang
Agak-agaknya mesti diorang akan jadi macam Umar al-khattab r.hu
Mohon hidayah untuk mereka ya Allah....


err..
Lepas tu hati nakal berbisik
Agak-agak, 
karkun-karkun ni berani x nak pergi jumpa yakuza?
kihkihkih..... :))
.
.
.

Teringin pulak nak tengok yakuza yang dah dapat hidayah
Allahumma amin. amin, amin Ya Allah..


Tengok kat sebelah
kak long nyenyak dah tidur memeluk ekor si choko
okey..ummi join!
Doa!!
.

Monday, April 9, 2012

Dalam meniti usia kedewasaan~

Bismillahirahmanirrahim...

Alhamdulillah...

9 april 2012
pada tarikh ini...
27 tahun dahulu pada tahun 1985
abang bergelar anak kepada ma dan abah
dan kemudiannya abang bergelar suami kepada sayang
dan dalam meniti usia 27 ini.. 
abang sudah pun bergelar abi kepada kak long :)


(ummi solat, abi bergambar dengan kak long di tangga surau)


Semakin abang meniti usia kedewasaan..
Semakin berat tanggungjawab yang perlu abang galas.
Semoga kehadiran sayang menjadikan abang kuat
dalam memikul amanah!
Dan 
Semoga kehadiran kak long menjadikan amanah itu suatu nikmat buat kita!

Selamat menyambut ulang tahun kelahiran yang ke 27.
Semoga redha Allah swt sentiasa bersama abang :)


 errr...
nak tunjuk hadiah yang x seberapa dari sayang ni...
sebelum tu...
(nak bagi abang terharuuu..)
 step: melakar, mengukur
jangan x percaya, 
punyala susah nak menjahit ni sampai sayang kena keluarkan kalkulator! huhuu
dedulu untuk aktuari sekarang untuk jahitan..hahaa

 
step: memotong
pilihan kain keras seperti seluar sekolah
supaya tahan lasak kerana nak di pakai selalu


 step: menjahit
 Banyak jahitan di buat double line
Dengan izin Allah, x ada la mudah nak koyak nanti. hihiii
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


dan... taraaaaa....




"Seluar gantung" hasil jahitan pertama sayang menggunakan mesin jahit yang baru di beli buat hari lahir abang :)
(rasanya karkun2 aje yang suka pakai seluar gantung ni kan?)
fuuhh..siap juga 
abang tengah tidur nyenyak time ni. 
siap aje(mengambil masa beberapa hari sebenarnya), 
terus buka blog dan update..hohooo

dan...
nak pergi kejutkan abang sekarang untuk ucapan selamat
jam pun dah menunjukkan angka 0012 ni

Semoga abang sukaaaaa dan terharuuuu dengan usaha gigih sayang ni ye..heee
*jazakallah khoir belikan robot atas tu :))
.

Wednesday, April 4, 2012

- Agg' gah - (ALLAH) !! :)

Bismillahirrahmanirrahim....

Assalamualaikum semua :))

Sebenarnya memalu nak mulakan entry baru..hihii. < asbab lama bonar x update :p

Segala puji bagi Allah, rupanya peranan sebagai ahlia kepada seorang daie dan ummi kepada seorang bakal daieyah, bukanlah calang-calang tugas yang mampu dipikul oleh sesiapa sahaja. Umu pun masih dalam proses belajar dan berusaha agar tanggungjawab yang Allah swt beri ni dapat umu lunaskan dengan sempurna saban hari.

Jadinya, keutamaan pada blog tidaklah cocok bagi orang yang perasan sibuk seperti umu. Namun alangkah terharunyeeee (hahaa) umu, apabila ada silent readers yang menghubungi dan membebel "asyik-asyik buka blog, cerita si choko tu je. nape lama x update?". Jadinya umu pun mengupdate lah blog pada hari ini sebab nak  ikram kepada mereka-mereka yang sudi mendarat di sini berkali-kali walaupun tanpa kehadiran entry baru.

Sila la kalian terharu dengan keperihatinan tuan tanah ye...kehkeh

Memula sekali nak update cerita perihal kak long laaaa....


Berklinik 4/4/2012 
- kak Long berusia 3 bulan
- berat 5.6kg
- tinggi 60cm

Alhamdulillah, tidak mengalami demam kesan dari suntikan imunisasi :)


Hampir genap mencapai usia 3 bulan, kak long sudah boleh...

- menyebut kalimah Allah. Paling jelas bunyi nye "Agg' gah".... inilah kalimah pertama dari lidah kak long. Alhamdulillah. .. sekarang sangat kerap dia menyebutnya lelagi bila nak menarik perhatian umminye... :)

- beralih dari tempat pembaringan (dengan cara mengensot..hihii) untuk mengapai objek yang menarik perhatiannya.

- meniarapkan badannya sekali sekala dengan tidak sengaja...hohoo. Pastu mula la menjerit minta tolong...hahaa (err..janganlah la kalian berfikir kak long menjerit "tolong..tolong").


bakso!!

Jangan di tanya kenapa bebola dagingnya sebesar bola golf..hahaa. Oleh kerana ini kali pertama umu menghasilkan bebola daging sendiri iaitu dari fresh meat, makanya umu tidak tahu bahawa apabila bebola daging tersebut sudah masak, saiznya akan naik hampir 2 kali ganda..huhuuu


Lain kali kena take note!!

Dan kepada masthurat-masthurat yang membaca blog ini, boleh bagi syor tak bagaimana mahu menghidupkan taklim mingguan yang sudah "lemau"? kena selalu iklan ke?

Kak ain ahlia Cikgu Makmur (tuan rumah taklim halakah markaz Tawau sila bagi syor. Jangan senyap2 je baca blog umu ehh)

Kak Yen ahlia Nizan dari Marotai pun sama.... umu perlukan syor kalian :)

>> saja sebut nama mereka berdua di atas sebab baca blog umu sesenyap jeeee. meh bagi sumbangan sikit mehh :p. Yang lelain pun meh la menyumbang buah fikiran kalian. Jazakumullah :)

.