Ingatan Kepada Penziarah...

Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..

Saya merupakan seorang hamba Allah swt dan ummat Muhammad saw yang punya pelbagai kekurangan dan juga banyak kelemahan...

Saya juga seorang yang sangat kurang ilmu dan bukan ahli di dalam agama...makanya kini, saya sedang belajar lagi dan lagi semampu dan sedaya saya...

Oleh itu, ingin saya tegaskan..saya bukan seorang ustazah (jadinya jangan di soal saya bab berkenaan agama).
Bukan juga hafizah dan jauh sekali alimah...
(makanya saya bukan pakar bab hadis, dalil dan apa jua untuk menentukan sebarang hukum)....

Maaf andainya, saya tidak dapat menjawab persoalan penziarah di blog ini, YM mahupun email...

Syor saya....carilah orang yang betul2 alim berkenaan setiap bidang ilmu agama ini..

sekian... selamat beramal ^^


~Da'ie Dunia Akhirat~

Sunday, February 26, 2012

Kak Long & Si Choko :p

Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillah, sempat juga update blog ni..

Nak tunaikan permintaan family di semenanjung yang mahu mengikuti perkembangan kak long di seberang laut china selatan ni.
> pandai dah semuanya mencari blog umu ye..huhu

Maklumlah sejak kak long lahir x berkesempatan lagi mereka nak tengok depan-depan. InsyaAllah balik bercuti bulan 5 nanti, kak long pulak dah besar..hehee > dah 5 bulan!

Okey, kerana sebelum kahwin dulu umu sukaaa sangat-sangat bermain dengan anak-anak buah perempuan dan buat kat diorang macam-macam, makanya bila ada anak perempuan sendiri.. faham-faham laaa eh..hohoo



 Ini kes ummi x sabar nak belikan kak long tudung ni :)


Bila abi yang memandikan dan menyarungkan baju kak long......

 
 "Abi, kak long masthurat laaa.. 
x payah lipat kaki seluar sampai macam ni sekali!"


Dan apabila kak long hampir genap berusia 2 bulan makanya ummi mengambil keputusan untuk menurunkan "harta" ummi pada kak long... "si choko"..heheee

Harap sudi la kak long menerima dan berkawan dengan si choko kesayangan ummi ni yee~


"haipp..sekarang saya yang menjadi kesayangan ummi....bukan awak!"
 dusshhh!


eehh..jangan la macam ni
Jom kita muzakarah dulu~


 
 aikk..nak muzakarah 6 sifat ke 6 pesanan :p
 hahahaa


eeee..bukan laaa
macam ni...psstt..pssttt
> kak long khusyuk mendengar ~


hohoo..kelakar la awak ni choko
Patut la ummi sayang kat awak :)
Okey.. Mulai sekarang kita geng!


Dahh..dah... kak long.... choko.... pergi masuk tidur!

Esok ummi nak bawa pergi taklim mingguan dan ziarah isteri kawan abi yang baru bersalin. Kena tidur awal!

err...tapi choko tinggal rumah eekkk esok.. ummi bawa kak long sorang jekkk..huhuu :)

Ummi pun nak masuk tidur jugak ni. Esok nak tebar murtabak. Mahu bawa ke rumah taklim. Semoga menjadi lah doh yang ummi tengah eram tuuu. Kalau menjadi baru ummi cerita resepinye di sini. Kalau x menjadi...ummi diam-diam jer laaaa...hahaaa :p
.

Tuesday, February 7, 2012

Nusrah dan Pantai Serina :)

Bismillahirrahmanirrahim...


- Salam Mauliddurrasul -
Semoga kita dapat mengamalkan sunnah Nabi saw dalam kehidupan seharian sehingga akhir hayat kita. Allahumma amin.


Alhamdulillah, hari ahad lepas Allah swt pilih umu sekeluarga (kena guna sekeluarga sekarang sebab merangkap suami dan baby..hehe) untuk nusrah jemaah masthurat dari Semporna yang keluar 3hari di Kunak. Jarak ke dua buah pekan ini adalah kira-kira 56km.

Jemaah masthurat yang terdiri dari 4 couple ini telah di hantar ke rumah Cikgu Aslam (saja linkkan ke blog anaknya..hihi) dari hari jumaat dan tangguh pagi isnin.

Ahad pagi nak pergi umu dah start masak kuih cara berlauk buat orang kunak. Dan lepas zuhur kami bertolak. Perancangan nak pergi bersama secara konvoi dengan seorang kakak masthurat tetapi oleh kerana anaknya 3 orang dan memerlukan masa yang lebih untuk bersiap, makanya kami jalan dulu dan menunggu mereka di Pantai Serina iaitu kira-kira 6km sebelum sampai pekan Kunak :)

First time sebenarnya kami sampai di pantai ni. Tu pun kena bertanya orang baru Allah bagi sampai..

Jom layannn....

 Abi teruja dengan kejernihan Pantai Serina
~ namanya sangat menggoda :p


 Risau betul ummi bila abi panjat bebatu tu.
err..bukan risau dengan abi, tapi dengan baby..hohoo


 Tengok air di cecelah bebatu tu. Jernihkan? 
Rasa nak terjun jee.. 


Ok, next time..
InsyaAllah bila kak long dah besar sikit kita pergi berkelah di sini.
X sabar ummi nak berendam.
Hari ni x boleh lelama sebab tujuan sebenar kita nak g nusrah jemaah :)


Sebenarnya risau juga nak bawa kak long ke rumah orang buat pertama kalinya ni. Di rumah pun kerjanya nak melekat je. Takut kak long meragam dan menganggu majlis. Dan lagi takut kalau - kalau umu x dapat nak pujuk kak long. maklum la baby bukannya faham dengan kata-kata kita.

Jadinya malam sebelum nak tidur, umu zihin dulu...
"kak long, esok ummi nak bawa kak long jalan-jalan. kita nak pergi rumah orang. nanti kak long jangan nangis-nangis ye. kak long pandaikan. anak yang cerdik x meragam"

Sepanjang perjalanan dalam kereta pun zihin benda yang sama. Berulang kali secara bersungguh-sungguh.

Dan Alhamdulillah, yang bagi fahamkan Allah.....sepanjang bacaan taklim, bayan dan menghadap hidangan, sedikit pun kak long x meragam. Sampai pelik ummi di buatnya. Lagi pelik, keluar dari rumah tersebut baru ummi perasan kak long b***k. Terus ummi di bantu abi menyalin pampers kak long di kereta sebelum bertolak balik..hehee

Punyala teruja sebab kak long x meragam, bersungguh-sungguh ummi bercerita dengan abi kat dalam kereta..kehkeh


kak long anak yang cerdik
dengar cakap ummi abi
sampaikan pampers penuh pun x nangis...hehee


Okey, esok nak ke hospital untuk dapatkan 2 suntikan lagi. Apalagi, jom kita menzihin lagi dan lagi. 

Sakit datangnya dari Allah tau kak long. Bukan dari jarum. Dan bukan suntikan tu yang buat kak long demam. Kalau Allah x bagi kak long demam, maka cucuk berapa banyak jarum pun, kak long tak kan demam. kak longkan kuat. Jangan menangis tau esok. Budak cerdik x suka menangiskan..kan?

*Tapi takut esok umminye je yang nangis tengok kak long kena cucuk...huhuuuu
.