Ingatan Kepada Penziarah...

Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..

Saya merupakan seorang hamba Allah swt dan ummat Muhammad saw yang punya pelbagai kekurangan dan juga banyak kelemahan...

Saya juga seorang yang sangat kurang ilmu dan bukan ahli di dalam agama...makanya kini, saya sedang belajar lagi dan lagi semampu dan sedaya saya...

Oleh itu, ingin saya tegaskan..saya bukan seorang ustazah (jadinya jangan di soal saya bab berkenaan agama).
Bukan juga hafizah dan jauh sekali alimah...
(makanya saya bukan pakar bab hadis, dalil dan apa jua untuk menentukan sebarang hukum)....

Maaf andainya, saya tidak dapat menjawab persoalan penziarah di blog ini, YM mahupun email...

Syor saya....carilah orang yang betul2 alim berkenaan setiap bidang ilmu agama ini..

sekian... selamat beramal ^^


~Da'ie Dunia Akhirat~

Sunday, April 15, 2012

Bila abi khuruj...~

Bismillahirrahmanirrahim....



Abi keluar khuruj 3 hari..


Apa yang ummi dan kak long buat di rumah?

Malam tiba...
Set up tempat tidur di ruang tamu... 
on internet.. 
dan cari movie china. 


Best pulak tengok cerita Jet Li dengan abi hari tu. 
Cari punya cari di youtube...

Ummi ternampak dokumentari ini....

Khusyuk menonton dalam gelap sambil menyusukan kak long terus terlintas di fikiran... 
Agaknya pernah sampai ke jemaah di sini..
x pernah dengar karkuzari pulak!


 Habis je terus mata ternampak yang ini pulak..
Sambung menonton. 
Kak long pun dah join sekali. 
Macam faham je kak long ni.
Siap lutut goyang-goyang lagi tanda senang hati..
hikhik

 
Leka menonton..
Tiba-tiba kak long mendongak melihat ummi.
Mata bertentang mata dalam gelap..
Terus ummi cakap..
Nanti ummi hantar kak long ke Perancis ye..
hahahaaa..


*MasyaAllah, kagum dengan wanita -wanita yang mempertahankan hijab mereka di sana*


Lepas rasa best tengok 2 dokumentari atas tu..
Rasa nak sambung tengok yang lain pulak
Lelagi mata x mengantuk lagi!


Terus mata tertarik untuk menonton yang ini
Time ni kak long macam dah x berminat.
Sibuk pulak dia bermain dengan si Choko
Ummi layan sorang-sorang...

Time study dulu pernah kekawan bagi movie-movie berkaitan yakuza ni
Jadi tahu la sedikit sebanyak apa itu yakuza.
hohohooo
Jika ada yang nak menonton sila tundukkan pandangan yeee!


Bila termenung melihatkan mereka-mereka dalam video ini..
Terus hati terdetik
Kalau Allah swt bagi hidayah kepada diorang
Agak-agaknya mesti diorang akan jadi macam Umar al-khattab r.hu
Mohon hidayah untuk mereka ya Allah....


err..
Lepas tu hati nakal berbisik
Agak-agak, 
karkun-karkun ni berani x nak pergi jumpa yakuza?
kihkihkih..... :))
.
.
.

Teringin pulak nak tengok yakuza yang dah dapat hidayah
Allahumma amin. amin, amin Ya Allah..


Tengok kat sebelah
kak long nyenyak dah tidur memeluk ekor si choko
okey..ummi join!
Doa!!
.

14 comments:

  1. Salam.
    Jgn lupa tasykil sumaiyah skali.. :-)
    Eh eh, senangnye Asma' tido. Sumaiyah nk tido mlm merengek dulu. Dh dpt apa yg dia nak, tido la dia...Siang ok plak, letak je terus lelap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam wbt kak.
      amboi... Jom la, kita kuar masthurat sama2 ke Perancis kak..heee > ummi Asma' tasykil ummi Sumayyah dulu :)
      Selalunya tengok keadaan juga Asma' ni. Sama je mcm Sumayyah juga tu.

      Delete
  2. menonton sambil tundukkan pandangan, susah jugak tu.. hehe.. gurau2..

    sukala umminya bila abi asma' khuruj.. kurang sikit beban tugas.. ke camne? (",)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suka tuan la nak buat skil tundukkan pandangan macamna. Ke laju je g tekan video yg bawah sekali tu :p
      *Jika merasakan sesuatu itu adalah tanggungjawab maka tiada istilah beban yang akan wujud :D..hoho

      Delete
  3. wah,...syok mengisi masa lapang ngn melayan movie n dokumentari....
    then ada kaitan ngn agama jugak...bagus la..boleh tiru nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aikk..kalau benda yang banyak ke arah lagho cepat aje anak2 muda ni nak meniru eh. Selalukan karkun macam tuan ni sibuk dengan kerja dakwah, mana ada masa nak tengok2 movie ni kan? kan? huhuu

      Delete
  4. SALAM...BILA SUAMI KHURUJ,KITA BUAT AMAL...SOLAT TAHAJJUD,AL-QURAN,ZIKIR,DOA,MUHASABAH...KHIDMAT DIRI...

    YG PENTING ISTIQAMAH...DAN YAQIN GANJARAN ALLAH SWT...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam wbt.
      InsyaAllah, amalan harian tidak akan berubah samada suami khuruj @ tidak. Jazakillah atas ingatan kasih sayang tersebut :)
      err..puan bila nak sambut takaza? Dengar2 banyak takaza untuk masthurat di Serdang sana...hihihiiii :D

      Delete
  5. Assalamualaikum...

    Kak Umu memang santai na... (senyum)...

    Moga Allah kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam wbt..

      Seperti yang kita para masthurat selalu muzakarah, kena didik anak secara sunnah. Maka dengan fikir risau terhadap ummat juga adalah sunnah walaupun sedang buat perkara lagho..huhuu

      Delete
  6. Regarding yakuza, Kak Umu pernah dengar hadis logam tak?

    Of which kalau tak salah Rasulullah s.a.w said it bila Khalid al Walid masuk Islam.

    :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jazakillah pqa :)
      Sebenarnya first time dengar bila pqa yang sebut tentang hadis logam tu dan bila kak umu search, owh rupanya berkaitan dengan keislaman para sahabat yang mana bila mereka memeluk islam maka mereka menggunakan kelebihan yang ada pada diri mereka kebaikan untuk agama. kan?

      Delete
  7. mak ai,,,tashkil k long kuar masturat kat perancis ke?,,hihihi,,meh3,,nnt sy nusrah,,,
    kat sini mmg ade prob utk pakai purdah,tp,still ade masturat yg gagah utk pakai,tp,xbnyak la,,:),,doa same2,,:)

    ReplyDelete
  8. hari ni 1st time suami keluar khuruj 3 hari.. moga saya redha se redha2 nya...

    ReplyDelete