Ingatan Kepada Penziarah...

Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..

Saya merupakan seorang hamba Allah swt dan ummat Muhammad saw yang punya pelbagai kekurangan dan juga banyak kelemahan...

Saya juga seorang yang sangat kurang ilmu dan bukan ahli di dalam agama...makanya kini, saya sedang belajar lagi dan lagi semampu dan sedaya saya...

Oleh itu, ingin saya tegaskan..saya bukan seorang ustazah (jadinya jangan di soal saya bab berkenaan agama).
Bukan juga hafizah dan jauh sekali alimah...
(makanya saya bukan pakar bab hadis, dalil dan apa jua untuk menentukan sebarang hukum)....

Maaf andainya, saya tidak dapat menjawab persoalan penziarah di blog ini, YM mahupun email...

Syor saya....carilah orang yang betul2 alim berkenaan setiap bidang ilmu agama ini..

sekian... selamat beramal ^^


~Da'ie Dunia Akhirat~

Wednesday, April 4, 2012

- Agg' gah - (ALLAH) !! :)

Bismillahirrahmanirrahim....

Assalamualaikum semua :))

Sebenarnya memalu nak mulakan entry baru..hihii. < asbab lama bonar x update :p

Segala puji bagi Allah, rupanya peranan sebagai ahlia kepada seorang daie dan ummi kepada seorang bakal daieyah, bukanlah calang-calang tugas yang mampu dipikul oleh sesiapa sahaja. Umu pun masih dalam proses belajar dan berusaha agar tanggungjawab yang Allah swt beri ni dapat umu lunaskan dengan sempurna saban hari.

Jadinya, keutamaan pada blog tidaklah cocok bagi orang yang perasan sibuk seperti umu. Namun alangkah terharunyeeee (hahaa) umu, apabila ada silent readers yang menghubungi dan membebel "asyik-asyik buka blog, cerita si choko tu je. nape lama x update?". Jadinya umu pun mengupdate lah blog pada hari ini sebab nak  ikram kepada mereka-mereka yang sudi mendarat di sini berkali-kali walaupun tanpa kehadiran entry baru.

Sila la kalian terharu dengan keperihatinan tuan tanah ye...kehkeh

Memula sekali nak update cerita perihal kak long laaaa....


Berklinik 4/4/2012 
- kak Long berusia 3 bulan
- berat 5.6kg
- tinggi 60cm

Alhamdulillah, tidak mengalami demam kesan dari suntikan imunisasi :)


Hampir genap mencapai usia 3 bulan, kak long sudah boleh...

- menyebut kalimah Allah. Paling jelas bunyi nye "Agg' gah".... inilah kalimah pertama dari lidah kak long. Alhamdulillah. .. sekarang sangat kerap dia menyebutnya lelagi bila nak menarik perhatian umminye... :)

- beralih dari tempat pembaringan (dengan cara mengensot..hihii) untuk mengapai objek yang menarik perhatiannya.

- meniarapkan badannya sekali sekala dengan tidak sengaja...hohoo. Pastu mula la menjerit minta tolong...hahaa (err..janganlah la kalian berfikir kak long menjerit "tolong..tolong").


bakso!!

Jangan di tanya kenapa bebola dagingnya sebesar bola golf..hahaa. Oleh kerana ini kali pertama umu menghasilkan bebola daging sendiri iaitu dari fresh meat, makanya umu tidak tahu bahawa apabila bebola daging tersebut sudah masak, saiznya akan naik hampir 2 kali ganda..huhuuu


Lain kali kena take note!!

Dan kepada masthurat-masthurat yang membaca blog ini, boleh bagi syor tak bagaimana mahu menghidupkan taklim mingguan yang sudah "lemau"? kena selalu iklan ke?

Kak ain ahlia Cikgu Makmur (tuan rumah taklim halakah markaz Tawau sila bagi syor. Jangan senyap2 je baca blog umu ehh)

Kak Yen ahlia Nizan dari Marotai pun sama.... umu perlukan syor kalian :)

>> saja sebut nama mereka berdua di atas sebab baca blog umu sesenyap jeeee. meh bagi sumbangan sikit mehh :p. Yang lelain pun meh la menyumbang buah fikiran kalian. Jazakumullah :)

.

13 comments:

  1. Salam. Baru siap publish, ttibe nmpk entry baru kat blog ni. Eh turun berat badan ke si comel Asma' ni. Hari2 pegi joging kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. k.aliazuan dh kmbli brbloging, bestnye. Klu sblm ni umu dpt manfaat dr pgtahuan akak dlm ilmu agama, insyalah lps ni umu dpt ptambhn ilmu pnjgaan anak pulak.hehe. Berat asma' x trun. Ari tu umu slp inform akak la.

      Delete
  2. kena mendarat kecemasan ni sebab nak tgk gambar baby terbaru.. (",)

    macam muka abinya je? ke camne? (",)

    kalau 3 bulan dah boleh sebut Allah, 3 tahun dah boleh keluar jalan Allah.. (",)

    ReplyDelete
    Replies
    1. agaknya klu letak gambar terbaru husna, mst org kta dh mcm ank darakn?hehe.. Hmm..mmg rmai yg kta 100% ikut abinye. Jd ummi kne redha. InsyaAllah, sjk dr dlm perut dh d bwa keluar jalan Allah. Moga Allah pilih asma' hnga akhr hyatnya. Amin.

      Delete
  3. asma memang tak de rambut.atau saja di buang rambutnya...makin tembam macam abi nya...nak bgi nasihat tentang taklim minguan..tak bolih la..sebab org kat putra permai ni bukan lemau aje...beku sudah....apa2 pun nak ingat kan diri sendiri taklim minguan wanita seperti sembahyang jumaat bgi lelaki...tak sabar nak jumpa asma...asma je tau.abi umi tak blik pun tak pe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. rambut asma' di cukur hari ke7, smpai sekarang bru bnyak itu yg tumbuh.huhu. Asma' mmg x sbr nk blik kmpung. Slain nk brjumpa tok janggut n tok wan, asma' nk kumpulkan hadiah dari mak cik2nya yang ramai x terbilang tu.hoho

      Delete
  4. aslm...nenek merayau memalam bute ni...dah skt pinggang ni, so, xde komen pe la, cm hmm goram den tak dpt pi sana aritu, skligus xdpt tgok asma' life...alamak bdk tecik ni bgun kacau nanee plk...pi la tido...adoi, cucu dah ada ni, mmg btuah nk online...ok lah, slm pluk cium utk asma'...si kak long yg lom ada adik...sofiyyah dah nk dpt adik, punyalah byk ragamnyer....

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi ummi, dalam pada sibuk mnanti kelahiran adik sofyah, ada hati lagi ye nak brhoney moon jejauh. InsyaAllah, klu ada rzki dpat la kami bwa ummi brjalan di semporna ni nnt. Nampaknya btambh sibuk dan jarang update blog la ummi nnt ble cucu baru smpai.hehe

      Delete
  5. berapa minggu lepas..anak saya usia tujuh tahun menunjuk kan buku tulisnya pada saya..sambil berkata kenapa cikgu pangkah jawapan ni..soalannya begini..siapa yg memberi ayam jantan makan...sepatutnya datuk saya... tapi anak saya telah meletakan ALLAH sebagai jawapanya..saya hanya mampu menjawab lain kali banyak kan membaca

    ReplyDelete
    Replies
    1. subahanallah, jika dah di didik sejak kecil akan keyakinan kepada Allah makanya itulah hasilnya.hehe. Comel je. Cuma kena la terangkn pd si anak dgn cara hikmah. Takut nnt keliru plak dia. Azam nak didik anak seperti itu juga ;)

      Delete
  6. salam k.umu!!rindu btollah..haha..baru dapat peluang baca blog k.umu..pastu bace jugak blog sblm ni..si choko 2 la.ha3x lawak btolla k.umu ni...siap bleh buat dialog lg..mcam komik je...hiihii..dah besar dah kak long ye..k.long kire pon dah besar..dah nak dapat adik lagi tu...^^ nampaknye makin bz la ummu humaira' lepas ni..k.umu pon dah nampak agak bz je tu..hoho..ni pon dapat bukak sebab k.long kite duduk dengan neneknye..bukan naninye tau..nenek..:)esok barulah balik rumah nani nye..

    ReplyDelete
  7. ade kesilapan sikit kat atas tu *k.long kite..bukan kire..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi..dah sarat2 pun masih larat nak berblog ye. tu x masuk berFB lagi tuu..hehee. si sofiyyah dah di pos dulu ke kampung ye? mesti kes dah x larat umminye nak melayan krenah sofiyyah yang dah pandai macam2 tu kan. umminye ni bersalin di mana? Semoga Allah swt mudahkan proses kelahirannye :)

      Delete