Ingatan Kepada Penziarah...

Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..

Saya merupakan seorang hamba Allah swt dan ummat Muhammad saw yang punya pelbagai kekurangan dan juga banyak kelemahan...

Saya juga seorang yang sangat kurang ilmu dan bukan ahli di dalam agama...makanya kini, saya sedang belajar lagi dan lagi semampu dan sedaya saya...

Oleh itu, ingin saya tegaskan..saya bukan seorang ustazah (jadinya jangan di soal saya bab berkenaan agama).
Bukan juga hafizah dan jauh sekali alimah...
(makanya saya bukan pakar bab hadis, dalil dan apa jua untuk menentukan sebarang hukum)....

Maaf andainya, saya tidak dapat menjawab persoalan penziarah di blog ini, YM mahupun email...

Syor saya....carilah orang yang betul2 alim berkenaan setiap bidang ilmu agama ini..

sekian... selamat beramal ^^


~Da'ie Dunia Akhirat~

Sunday, February 26, 2012

Kak Long & Si Choko :p

Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillah, sempat juga update blog ni..

Nak tunaikan permintaan family di semenanjung yang mahu mengikuti perkembangan kak long di seberang laut china selatan ni.
> pandai dah semuanya mencari blog umu ye..huhu

Maklumlah sejak kak long lahir x berkesempatan lagi mereka nak tengok depan-depan. InsyaAllah balik bercuti bulan 5 nanti, kak long pulak dah besar..hehee > dah 5 bulan!

Okey, kerana sebelum kahwin dulu umu sukaaa sangat-sangat bermain dengan anak-anak buah perempuan dan buat kat diorang macam-macam, makanya bila ada anak perempuan sendiri.. faham-faham laaa eh..hohoo



 Ini kes ummi x sabar nak belikan kak long tudung ni :)


Bila abi yang memandikan dan menyarungkan baju kak long......

 
 "Abi, kak long masthurat laaa.. 
x payah lipat kaki seluar sampai macam ni sekali!"


Dan apabila kak long hampir genap berusia 2 bulan makanya ummi mengambil keputusan untuk menurunkan "harta" ummi pada kak long... "si choko"..heheee

Harap sudi la kak long menerima dan berkawan dengan si choko kesayangan ummi ni yee~


"haipp..sekarang saya yang menjadi kesayangan ummi....bukan awak!"
 dusshhh!


eehh..jangan la macam ni
Jom kita muzakarah dulu~


 
 aikk..nak muzakarah 6 sifat ke 6 pesanan :p
 hahahaa


eeee..bukan laaa
macam ni...psstt..pssttt
> kak long khusyuk mendengar ~


hohoo..kelakar la awak ni choko
Patut la ummi sayang kat awak :)
Okey.. Mulai sekarang kita geng!


Dahh..dah... kak long.... choko.... pergi masuk tidur!

Esok ummi nak bawa pergi taklim mingguan dan ziarah isteri kawan abi yang baru bersalin. Kena tidur awal!

err...tapi choko tinggal rumah eekkk esok.. ummi bawa kak long sorang jekkk..huhuu :)

Ummi pun nak masuk tidur jugak ni. Esok nak tebar murtabak. Mahu bawa ke rumah taklim. Semoga menjadi lah doh yang ummi tengah eram tuuu. Kalau menjadi baru ummi cerita resepinye di sini. Kalau x menjadi...ummi diam-diam jer laaaa...hahaaa :p
.

14 comments:

  1. Assalamualaikum WBT,alahai Umu Asma'makin comel awak yer,muka umi awak,ala2 chinese...agak2 Asma'ikut muka siapa ek?hehe itu tak pentingkan Asma',yang penting bagaimana nak tanamkan kerisauan Asma'nanti sebagaimana kerisuaan n Fikir Nabi,bagaimana nak usaha ke atas iman dan usaha memelihara iman,insyaAllah auntie Ina doakan Asma'menjadi anak yang solehah,berjaya didunia n akhirat seperti para Sahabat & Sahabiah R.HUM.Amin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam wbt kak :)
      hehe..betul la tu, penat umu belek asma' ni tang mana yg ikut gen umu..mcm x ada je. 100% gen abinye.

      InsyaAllah, moga nama asma' yang ummi dan abinya pilih memiliki sifat Asma' binti Abu Bakar r.ha. Minta doanye yang berterusan dari mak cik marina sekeluarga ye :)

      Delete
  2. huhuhu..comelnya kak long bila pakai...tudung...nak sweet sgt..hohoho...
    rasa mcm nak cubit je...pipi kak long..huhuhu..tembam sgt....

    apa la ummi,bole pula bg choko kat kak long....
    dah lah choko tu lg besar...dr kak long....bg la yg kecik sikit....huhuhu:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah, x lama lagi dapat la kak long tudung betul2.. amboih, habis la kak long bila semua orang jumpa mesti tang pipi di serang dulu..huhuu

      *si choko tu besar sebab bersesuaian dengan pemilik asalnye yang besar laa. x lama lagi boleh dah kak long buat bantal peluk :)

      Delete
  3. assalamualaikum org sabah baa..

    Aa ha hA

    dinda syak, kak long bukan nampak the whole muka si chokokoko!

    kak long nampak hidung chokoko jerrr
    besau na...ke ke ke

    ke, kak long sebena x nampak pe2 pun lg..
    kanda jer y feelin lelebih

    keh keh

    btw, kak long comei la..n..mata dia x ikut kanda, x ikut abang is..

    ikut nenek pahang kot :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam wbt cik wowo :)
      Tu la dinda x tahu, kak long sekarang dah pandai ketawa mengekeh walaupun baru berusia 2 bulan tau. Geli hatinye setiap kali choko ada depan mata. mesti tangannya nak memukul choko.

      Lagi satu dinda silap tu, mata kak long bukan ikut nenek pahang tapi arwah atuk sebelah abi. Merangkap mata abinya juga..hehee

      Dinda mana perasan sebab mata abang is terselindung di sebalik cermin matanya. Lelagi bulu mata untanya tu..hahaa

      Delete
  4. haha lawak je perbualan antara kak long dan choko..nnti kalau ALLAH bagi kak long cakap tibe2 kan ke terkejut dibuatnye hehe..yg cik abi nye sentengkan seluar tu untuk ikut sunnah nabi tapi silap lak buat kat anak perempuan haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa tu la... tersilap pulak abinya.. Agaknya abi nak bagi kak long kelihatan kemas kut.
      Moga kak long cepat pandai bercakap dan perkataan pertama yang terhasil dari kak long adalah "Allah". Allahumma Amin.

      Delete
  5. tunggulah nanti kak long dapat adik.. mau jugak si choko disingkirkan.. (",)

    sy ada teka-teki..
    tgk atas macam masturat..
    tgk bawah macam karkun.. apa dia? (",)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah x. si choko x kan di singkirkan tetapi akan di wariskan kepada bakal adik2 kak long yang lain..hehe

      *teka teki tu berbentuk ejekan tuuu...

      Delete
  6. HA...SAYA TAHU ASMA BT ISHAK LA....KLAU ASMA TIBA2 BERCAKAP TAK TERKEJUT SANGAT..TAPI TAKUT SI TUPAI TU YG BERCAKAP...ASMA MAKIN TEMBAM...MACAM UMI DAN ABI DIA...APA2 PUN ASMA COMEL MACAM MAK UDA DIA..HA..HA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jazakillah la mak uda puji asma' merangkap pujian keatas ummi abinye juga..hahaa

      Ummi asma' nak jaga kemontelan pipi asma' supaya x kalah dengan kemontelan pipi kakak sulaim. hohoooo

      *baby girl adalah sangat comel apabila mempunyai pipi yang montel!

      Delete
  7. comel la asma'...Allah yg bg comel...dan lagi comel bila bertudung...hik hik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, tudung asma' dah di belikan :)

      Delete