Ingatan Kepada Penziarah...

Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..

Saya merupakan seorang hamba Allah swt dan ummat Muhammad saw yang punya pelbagai kekurangan dan juga banyak kelemahan...

Saya juga seorang yang sangat kurang ilmu dan bukan ahli di dalam agama...makanya kini, saya sedang belajar lagi dan lagi semampu dan sedaya saya...

Oleh itu, ingin saya tegaskan..saya bukan seorang ustazah (jadinya jangan di soal saya bab berkenaan agama).
Bukan juga hafizah dan jauh sekali alimah...
(makanya saya bukan pakar bab hadis, dalil dan apa jua untuk menentukan sebarang hukum)....

Maaf andainya, saya tidak dapat menjawab persoalan penziarah di blog ini, YM mahupun email...

Syor saya....carilah orang yang betul2 alim berkenaan setiap bidang ilmu agama ini..

sekian... selamat beramal ^^


~Da'ie Dunia Akhirat~

Friday, December 30, 2011

Perkhabaran ~

Bismillahirrahmanirrahim....

Alhamdulillah wa syukurillah... :)
- err... ni bukan sebab umu dah bersalin laa.. tapi sebabkan kakak umu, k.in dah selamat melahirkan baby girl pada 22.12.11 lepas.

Nur Safiyah binti Norli Shariman

hmm..nampaknya, 2 pasangan pengantin tahun lepas dah dapat baby memasing. Sorang baby boy dan sorang baby girl. Jadi sekarang, tunggu giliran umu pula....agak-agak boy ke girl? Rasa excited gak nak tahu.. tapi x kisahlah, walau apa jua jantina yang lahir nanti, umu mengharapkan baby itu kelak lahir ke dunia dengan mudah dan selamat. Allahumma amin < amin kan reramai ye :)


Dan pada tarikh yang sama..

Alhamdulillah, adik bongsu umu..Siti Umirah telah memperolehi result yang cemerlang dalam peperiksaan PMR. (Moga cemerlang juga di akhirat kelak :)..)

Tahniah umi :)

Teringat beberapa bulan sebelum exam, guru kaunselingnya menyiarkan gambar calon pelajar harapan dan cemerlang di blog sekolah. Terus umu menyakat...

'ee..umi, nanti x dapat result best mesti malukan??? beriya je cikgu letak gambar kat blog'
hahaa..jahat x umu?

Alhamdulillah, adik umu yang sorang ni dah berjaya menebus kekecewaan terhadap result upsr nya ketika darjah 6 dulu. Syabas..teruskan usaha...

"strongly go forward!"


Owh...dan berita seterusnya...
Adik ke dua bongsu..errkk.. yang baru sahaja menduduki peperiksaan SPM, Muhammad Zulfiqar telah di pilih Allah swt untuk khuruj 40hari di Beufort Sabah..

Perancangan awal nak keluar IPB.. Passport  semua dah siap. Sekali bawa mesyuarat.. x lepas lerr.. punya la dia kuciwaa.. 

afik- "Syura Malaysia kata, afik muda lagi.. ee..betul-betul kecewa afik. Dah bersungguh nak pergi IPB ni"

umu- "Bukan Syura la yang x bagi afik pergi, Tapi Allah swt yang x izinkan lagi. Allah nak afik susah payah usaha ke sana dengan duit sendiri. Bukan duit abah" > ayat kejam umu kat afik..hohohoooo. 

Dah tentu dia baru habis sekolah, confirm la abah yang korban duit untuk afik khuruj. Afik cuma korban masa, tenaga dan tekan perasaan aje :p

InsyaAllah, moga Allah swt pandang niatnya yang sungguh-sungguh nak ke IPB. Dapat belajar buat usaha di Sabah pun okey apa. Mujahadah juga jika di hantar ke hujung-hujung pulau dan hutan. hikhik

pakai sudu..x sunnah! :p


Dann...

Sudah tentu ramai yang tertanya-tanya.. bila la penulis blog ni nak keluarkan baby yang di tunggu-tunggu ramai < perasan!!!

Alhamdulillah, pagi tadi ada temujanji dengan doktor dan terus di keluarkan surat cinta arahan untuk ke hospital di Tawau esok (30/12/11). Penat dah bermuzakarah dengan doktor tu (melawan sebenarnya..hehee).. baru lambat seminggu dari due date. x payah la tergesa-gesa nak suruh baby ni keluar..huhuuuu

Motif kat atas nak suruh baby keluar tahun depan. Lagi cantik kalau lahir 1/1/12... alang-alang tinggal berapa hari aje tu nak habiskan tahun ni..huhuu

Tapi oleh kerana bukan sahaja doktor aje yang bising.. malahan keluarga di semenanjung merangkap kakak-kakak, abang, akak ipar, adik-adik, adik ipar, mak mertua, abah, kakak-kakak masthurat dan kekawan pun turut bising sama dan dalam masa yang sama menakut-nakutkan umu akan risiko terlebih hari ni.. makanya, umu dan suami macam nak mengalah aje untuk ke hospital Tawau esok.

Baby ni pun satu..pandai pulak nak tunggu abinya tangguh dari khuruj baru nak keluar. Alhamdulillah, selepas subuh esok jemaah abi akan tangguh..jadi boleh la baby keluar dengan riang dan gumbiranya yeee < err..ummi pun turut  bergumbira sama.. yeay, abi tangguh esok yeay!


Keperluan baby dan ummi untuk di bawa ke hospital :)


Tapi yang x tahan tu baru kejap tadi abinya mesej..

"Syg tolong siapkan brg2 yg nak di bwk ke ospital utk beberapa hari. Esok tengahari @ petang kita bertolak ke Tawau InsyaAllah. Mlm ni syg kasi zihin sikit kat baby tu suh kuar cepat. Apa dia dok buat lama2 dlm tu. Kasitau dia di keluarkan untuk manusia bagi tujuan dakwah. Suh cepat2 keluar. Abg buat 12 rakaat khusus utk syg n baby mlm ni, insyaAllah. k, nak tido dulu. Luv u. Mmmuuah"


Nak gelak umu bila baca mesej tu. Kesian kat baby. Terus umu pun cakap kat baby...
"ayoookk....abi dah marah tu. Baik baby keluar cepat. Kesian kat abi risaukan kita sepanjang khuruj"


Tapi umu pun salah gak. Sebelum ni bercakap-cakap dengan baby dan pujuk dia keluar dengan alasan begini..
"baby cepat la keluar. baby x nak jumpa ummi dengan abi ke? x mau kawan dengan abg saad dan kakak safiyah ke? Nanti kalau keluar lambat x boleh sekolah sama dengan diorang tau" < sebab dah jadi muda setahunkan..hikhik


Cuba kalau umu ada fikir macam suami. Zihin awal-awal...dengan izin Allah, terkesan kut baby ni. hmm..x pe la, umu cuba syor suami. mana tahu baby mahu keluar sendiri x payah di paksa-paksa. 


Tapi dalam hati umu berkata..
"elleehhh..ari tu abg juga yang suruh tahan dulu. Bersalin bila dah mula sesi persekolahan biar abg dapat cuti seminggu kan???. Pandai pulak nak suruh zihin baby. < aihhhh...awal2 dah backup anak nampak? hohohoo :p"


Walaubagaimanapun...umu tetap mengharapkan doa yang tidak putus-putus dari sahabat buat keselamatan umu dan baby yang bakal di lahirkan kelak. Moga Allah swt mempermudahkan perjuangan kami. Allahumma amin.
.

Sunday, December 18, 2011

1 tahun menyulam cinta ~

Bismillahirrahmanirrahim...


18 Disember 2011

Setahun yang lalu ~

18 Disember 2010

Umu dan suami telah selamat di ijab kabulkan oleh abah di masjid sebuah kampung daerah Gemas n.9...

Salah satu pemberian suami di hari walimah :)
Menjadi bacaan wajib bagi kami setiap hari selepas isyak
- Moga kelak, ia menjadi saksi kami menyulam cinta bersama hingga keturunan anak cucu kami -



Ini bermakna sudah cukup tempoh setahun kami mendirikan istana secara bersama :)

Alhamdulillah...

Terasa sangat tempoh masa setahun tersebut amat singkat dalam kami menyulam cinta!

Dan kini kami sedang menanti hari kelahiran zuriat sulung yang bakal menjadi permata hati..
Semoga tahun - tahun mendatang...
permata hati kami akan bertambah dan bercambah
menjadi penyejuk mata pengubat jiwa
~

Memandangkan tarikh penyatuan umu dan suami merupakan tarikh para daie menyambut takaza yang panjang-panjang (akhir tahun), 

makanya.... 

sampai bila-bila la rasanya kami x berkesempatan menyambutnya bersama.. 
-kena azam sungguh-sungguh agar suami dapat sempurnakan nisab 40hari setiap tahun-

err..begitu juga umu apabila sampai nisab masthurat ipb dan negara-negara jauh

-moga kelak, kami dapat menyambutnya bersama di syurga Allah swt setelah kami korbankan hari penting ini pada setiap tahun dengan berpisah - pisah kerana agamaNya-

Allahumma amin. 

Ya Allah, berilah kami peluang untuk meraikannya bersama-sama di syurgaMu kelak.
amin.amin.amin

-Tadi sebelum tidur dapat mesej dari suami di kejauhan... Allahu.. mengalir air mata di buatnya-
Terus teringat bisikan masthurat rangkap ke 2 :'(

Nampaknya..setiap rangkap dalam bisikan masthurat yang umu karang satu ketika dulu sedang Allah swt uji satu persatu. Bertapa ingin melihat sejauh mana keikhlasan dan keredhaan umu dalam menghadapi ujian-ujian tersebut mungkin!

Ya Allah... Kuatkan hati umu ketika di uji oleh Mu Ya Allah
Mohon doanya buat kami :)
.

Friday, December 2, 2011

Cuti. Khuruj. Persiapan bakal Ummi :)

Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillah.. terupdate juga blog yang semakin sunyi sepi ni... Jazakillah lah pada adinda yang menganggu malam kanda dengan mesej terus ke handphone dari YM..huhuu (Tahu aje la orang masih study ni.. setakat pukul 12 - 1 pagi tu ~malam masih muda kata mereka~ . Tapi bagi ibu2 mengandung seperti kanda... tidur awal itu penting tau!)

Tanya itu dan ini. Adoiyai...terus x jadi tidur dan on YM gak. Malas nak membalas dari handphone ke YM. Lelagi suami sedang khuruj 40hari. Jadinya...dah alang2 on lappy.. dan melayan budak sorang ni maka mengantuk pun hilang walaupun dah siap buat adab tidur dan tarik selimut tadi.. huhu jadi meh ler kita update mengupdate apa-apa yang patut.


Bercuti

Alhamdulillah, sempat juga umu dan suami bercuti seminggu di Kota Kinabalu. Rasa-rasa semua tempat di KK kami dah redah. Dari museum-museumnya, pusat membeli belah, masjid-masjid, pantai - pantainya, tempat - tempat pelancongan hingga ke UMS sudah kami takluk. Cuma gunung kinabalu je x daki lagi..hohoo


Bukti umu dah sampai UMS :)

Baru la umu tahu, berkampung selama seminggu di hotel adalah sangat memenatkan.. ( ke asbab sesi jelajah setiap pelusuk KK yang buat umu penat? hehee..x padan dengan sarat mengandung tuuu )

Dan percutian bersambung seminggu lagi apabila kami mengikram nenek suami yang datang dari Melaka bersama gengnya - nek ngah, nek su dan nek som - Dari KK (mereka turun di airport KK) hingga ke Semporna kami bawa pusing-pusing. Moga nenek-nenek seronok ye :) -umu pun sangat seronoookkk- hikhik


Suami bersama ikan yang jinak di Ranau

Yang bestnye..umu boleh kutip berbagai tips pantang larang sebelum dan selepas bersalin dari nenek-nenek ni. Jazakillah ye atas buah tangan dari Mekah untuk cucu nenek berdua ni -sejadah, air zam-zam, minyak wangi, kurma, key chain- Terharu umu :)


 Bawa nenek2 memborong hasil laut kering di Pasar Tanjung Tawau


Sambut takaza

Sehari selepas kepulangan nenek-nenek ke semenanjung, terus suami sambut takaza 40 hari.. hukhuk.. mula la tu nak cembeng..huwaaa.. 

Tapi seperti yang kalian semua tahu.. setelah umu di trained oleh suami selama hampir setahun di tinggal-tinggalkan setiap bulan, makanya kali ini.. x adanya nak cembeng-cembeng. InsyaAllah..siap sedia dah.. iyaa..walaupun due date baby nak keluar dari tempat "persembunyiannya" bila-bila masa saja sepanjang suami khuruj ni..hukhuk

Tapi yang tinggi tahap risaunya...pasti dan mestilah Ma (mertua) dan Abah.. memandangkan umu menunggu keseorangan di rumah. Kelahiran anak pertama tuu. Jauh dari keluarga lagi. Suami pulak g khuruj. 

Siapa tengokkan umu? 
Jauh ke ishak keluar tu?
Sempat ke ishak balik kalau dah sakit nak bersalin?
Nanti dah bersalin siapa jaga?
Keperluan semua dah cukup ke?
Dan macam-macam lagi persoalan timbul dari keluarga di kejauhan sana... 

Mesti la risau sebagaimana kerisauan yang umu suarakan pada suami sewaktu 1-2 bulan lepas...

Takut la syg nak tinggal sesorang bang. Abg janganlah keluar kat pulau2. Jangan jauh2.
Nanti dah sakit, syg kol abg sempat ke balik? Dah la syg x tahu tanda sakit nak bersalin betul-betul macam ne..huhuu..
Alaaa.... kalau memalam syg nak bersalin macamne? dah la x ada sesiapa ni. Lain la kalau syg tinggal dengan abah..huhuu
err...banyak lagi la yang umu bebelkan..sampai benda x logik pun leh umu keluarkan..hohoo

Suami : Allah kan ada

Waaaa...rilek je suami jawab macam tuuuuuuu...... nak je jawab....

Iman yakin sayang x setinggi Siti Hajar r.ha laaaa abang!!!!

Memang la x tinggi. Jauh beza tu keadaan umu dan Siti Hajar r.ha.... Yang samanya -Di waktu kelahiran anak pertama, suami tiada di sisi kerana perintah dari Allah swt-

Yang bezanyaaa..banyakkkkk...

Siti Hajar r.ha...
Keperluan asas yang terhad. Di tinggalkan di tengah padang pasir yang terik dan tandus.

Umu...
Keperluan asas semua lengkap. Di tinggalkan di rumah yang serba selesa. (Dalam peti ais penuh bekalan). Yang basah, yang kering..semua cukup. Kelengkapan baby dan umu selepas bersalin nanti semua dah suami sediakan. Alhamdulillah, x ada yang kurang!

***

Siti Hajar r.ha..
Tiada siapa yang ada di sisi. Hanya keseorangan bersama putera tercinta, Ismail a.s. Terputus hubungan dengan manusia kecuali Allah swt.

Umu...
Nampak je macam sesorang tapi sebenarnya... Anak-anak tuisyen dan iqra' silih berganti datang setiap hari. Jiran sebelah rumah sangat la dekat. Kakak-kakak masthurat di sini selalu bertanya khabar walaupun melalui fon. Ahli keluarga juga selalu berhubung. Jadinya.. x adalah keseorangn sangat pun..huhuu. Yang penting, Allah swt sentiasa ada :)

***

Siti Hajar r.ha...
Di tinggalkan suami dan terus terputus berita. 

Umu...
Setiap malam sebelum tidur, suami mesej..heheeee. Tinggalkan pesanan dan kata-kata cinta. Terkadang jika suami perlu khidmat dan ke pekan, mesti singgah menjengah umu... Jadinya x adalah di tinggalkan 40hari bebetul..hikhik

***

errr...banyak la lagi. Jadinya x ada sebab umu nak rasa takut dan risau sesangat. Apa yang penting, kebergantungan dengan Allah swt mestilah 100%.

Ayuh anakku (sambil tepuk-tepuk perut), mari kita banggakan Abi.. Kita buktikan pada Abi, yang Ummi dan baby juga boleh survive dan ingin bersama-sama berkorban di dalam perjuangan Abi. > ayat x tahan betul!

Padahalnye, pantang suami mesej, balasan ayat kat suami selalu mengundang simpati dan rayuan di akhirnya..hahaa. Tapi suami x terkesan pulak....heh!

Peace! 
Moto suami : Allah kan ada... :D

 
Kelahiran

Alhamdulillah wa syukurillah...

Muhammad Saad bin Muaz

Ini la baby boy kak edah dan abg muaz yang nikah sama-sama dengan umu tahun lepas. Memang sudah di jangkakan due date kak edah lebih awal tapi x adalah sampai terawal 2 minggu. X sabar ye Saad ni :).

Sekarang umu x sabar menunggu kelahiran baby kak in dan abg norly pulak. Juga yang nikah sama-sama dengan umu akhir tahun lepas. Dan sudah semestinya umu pengantin paling muda di antara mereka mempunyai due date paling lewat. x boleh langkah bendul..hohoo (beza seminggu je pun due datenye).

Mohon doakan kami ye :)


Persiapan

Jazakillah buat Kak Azie yang menjahit dan menghantar barut baby ni dari semenanjung.
Sebagai adik, umu sangat terharu...huhuuu


 Keperluan baby siap sedia untuk di bawa ke hospital nanti :)


Bilik solat bertukar menjadi bilik umu dan baby sepanjang berpantang nanti.

Jazakallah pada suami yang tahan melayan kerenah umu sepanjang tempoh kehamilan dan juga sepanjang proses melengkapkan keperluan bakal ummi dan baby. Agaknya pening kepala suami ikutkan kemahuan umu agar senarai keperluan perlu bertanda tick - sudah di beli baik secara online mahupun secara jelajahan di pusat membeli belah sebelum keluar khuruj..hohooo..

hmm.. semoga Allah swt melindungi dan menjaga kami sekeluarga dan menyatukan kami di akhirat kelak setelah kami redha berpisah-pisah di dunia kerana agamaNya . Allahumma amin :)

*Tetiba teringat Bisikan masthurat baris ke 7..heheee. x sangka umu bakal menempuhnya.
Mohon doakan umu ye semua :)
.