Ingatan Kepada Penziarah...

Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..

Saya merupakan seorang hamba Allah swt dan ummat Muhammad saw yang punya pelbagai kekurangan dan juga banyak kelemahan...

Saya juga seorang yang sangat kurang ilmu dan bukan ahli di dalam agama...makanya kini, saya sedang belajar lagi dan lagi semampu dan sedaya saya...

Oleh itu, ingin saya tegaskan..saya bukan seorang ustazah (jadinya jangan di soal saya bab berkenaan agama).
Bukan juga hafizah dan jauh sekali alimah...
(makanya saya bukan pakar bab hadis, dalil dan apa jua untuk menentukan sebarang hukum)....

Maaf andainya, saya tidak dapat menjawab persoalan penziarah di blog ini, YM mahupun email...

Syor saya....carilah orang yang betul2 alim berkenaan setiap bidang ilmu agama ini..

sekian... selamat beramal ^^


~Da'ie Dunia Akhirat~

Saturday, September 24, 2011

Nisab & Nusrah di bulan Syawal :D

Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillah, umu dan suami selamat tangguh dari khuruj masthurat selama 3 hari (masthurat halakah darat),  ahad malam yang lalu :)

Kesibukan menerima tetamu dan menjadi tetamu di sepanjang bulan syawal tidak menjadi batu penghalang buat rakan masthurat yang lain juga menyambut takaza apabila sampai nisab. Alhamdulillah :)

ermm..walaupun agak kelam kabut menyediakan rumah untuk bayan hidayat dan pada masa yang sama umu juga perlu bersiap untuk turut khuruj, namun kerana kasih sayang Allah swt, segala urusan berjalan lancar. Alhamdulillah lagi dan lagi :)

Bagaimana menyambut raya buat pertama kali di rumah mertua?

Kepelikan sedikit bagi umu kerana mungkin budaya sambutan perayaan di Pahang dan Negeri Sembilan yang agak berbeza :D

err...ke asbab jumlah isi rumah di kedua belah keluarga yang berbeza?huhuu.. (Belah suami adik beradik 4orang dan belah umu 14orang. kan jauuuuhhhh beza tu?)

Lelagi suami anak sulung dan hanya umu sahaja ahli keluarga baru sebagai pertambahan. Tapi di n.9, kebesaran keluarga belah umu sesangat terasa dengan kehadirian anak-anak semut dan abang2 serta kakak2 ipar yang ramai..heheee.

Tu kutt yang umu rasa berbeza. err...dan lagi kan, kalau belah pihak umu... pepagi raya lagi x kira yang kecil hingga atuk janggutnya akan melaram dengan baju baru walaupun program ziarah bermula petang. (Kes sesi tangkap gambar ni..hihi) 

Tetapi belah suami, nak berjalan nanti baru tukar baju baru. Tu yang di pagi raya, buat pertama-tama kalinya dalam hidup selepas mandi sunat hari raya umu memakai baju biasa. (sogan den nak melaram baju raya sesorang..hohoho)

 Pagi 1 syawal > ketika hendak memulakan sesi ziarah ke rumah kekawan suami :)
Saja tangkap gambar nyorok belakang suami bagi menutup pengembangan badan yang semakin menjadi2 ketika kandungan memasuki 7bulan..heheee


Alhamdulilah juga, majlis walimah yang diadakan pada raya ke 5 berjalan lancar. Jazakumullah buat umma ali sekeluarga yang sudi memenuhi jemputan kami :)

Yang baju batik tu suami umma ali :)


Yang si tudung peach tu orang kuat majlis :p


Dan beberapa hari lepas, Allah swt pilih umu dan 2 kakak masthurat halakah darat untuk sama-sama turun nusrah masthurat halakah laut yang sedang khuruj 3 hari pula.

MasyaAllah, tidaklah pernah umu membayangkan untuk khuruj di kawasan rumah yang penuh mujahadah seperti ini.... (Dan Allah swt pula masih tidak hantar umu ke tempat2 seperti ini untuk khuruj).

Sebenarnya bukan perkampungan ini umu nusrah. Yg ni ambil gambar dari hp suami.
Tapi ala-ala macam ni la rupanya cuma perkampungan umu pergi nusrah tu jambatan kayunya lagi genting dan jejarang. Seram betul!


Dan oleh kerana yang umu pergi nusrah ini jemaah halakah laut makanya mereka menggunakan fully Suluk language. huhuu.. Jangan beranggapan umu tahu bahasa ini ye...

Oleh kerana yakin Allah yang bagi faham dan bukannya bahasa, Alhamdulillah.. masa mereka buat 6points, Allah bagi umu faham..hehee. Baby dalam perut pun faham sama..menendang x henti-henti sepanjang program. Gembira sungguh agaknya bila rumah tu bergoyang-goyang bila ada yang berjalan di dalamnya > serammmm umu!

Habis program, sorang kakak yang nusrah sama tanya..

"Umu faham ke?"

"Alhamdulillah. Allah bagi faham. Kan dia ada campur2 english dan melayu sikit.heheee. Akak faham ke?"

"Akak faham."

"Laa..akak faham ke? Patut la sebelum mula 6points tadi Hajah Sandra tu minta maaf dulu x dapat bagi dalam bahasa melayu. Rupanya dia mention kat umu sorang eh?"

"Ye la. Akak kan orang sungai tapi boleh faham bahasa suluk"

hmmm....sabar je la. Tapi khusyuk juga umu mendengar. Lelagi memandang wajah orang yang beri 6points tu... Ada nurrrr.. :D

err...dan yang buat umu terkejut tu, habis je 6points dia bangun dan datang ke arah umu..

mmmuuahh! satu ciuman singgah antara bibir dan pipi dari atas. waaaa....hajah tu selamba je pegang kepala umu dan memberi kucupan keibuannya pada umu...huhuuu

Dan selepas itu bersambung bayan lelaki pulak.. naahhh yang ni umu surrender terus sebab 100% Suluk language.. Tapi usaha juga la dengar dengan tawajuh. Dan baby dalam perut lagi kuat menendang mungkin sebab dia pun sesama x faham..hohoho..

Walaubagaimanapun, ini satu pengalaman baru buat umu dalam usaha masthurat ni. Lain kali nak usaha pergi taklim masthurat mingguan bagi halakah laut laaa.... Untung2 dengan izin Allah, lelama umu boleh pakar  bahasa suluk ni...hikhik...

Allahumma amin.
.