Ingatan Kepada Penziarah...

Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..

Saya merupakan seorang hamba Allah swt dan ummat Muhammad saw yang punya pelbagai kekurangan dan juga banyak kelemahan...

Saya juga seorang yang sangat kurang ilmu dan bukan ahli di dalam agama...makanya kini, saya sedang belajar lagi dan lagi semampu dan sedaya saya...

Oleh itu, ingin saya tegaskan..saya bukan seorang ustazah (jadinya jangan di soal saya bab berkenaan agama).
Bukan juga hafizah dan jauh sekali alimah...
(makanya saya bukan pakar bab hadis, dalil dan apa jua untuk menentukan sebarang hukum)....

Maaf andainya, saya tidak dapat menjawab persoalan penziarah di blog ini, YM mahupun email...

Syor saya....carilah orang yang betul2 alim berkenaan setiap bidang ilmu agama ini..

sekian... selamat beramal ^^


~Da'ie Dunia Akhirat~

Thursday, July 21, 2011

BerKLINIK :)

Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillah, setelah kandungan masuk 4 bulan.. baru hari ini Allah izinkan umu berklinik..huhu

> Sebelum ini ramai yang mengingatkan umu, supaya lebih awal berklinik takut di marah @ tidak di terima untuk berklinik kerana kandungan yang sudah lama..ke guna istilah "besar"? apa-apa laa..

Sebenarnya, 2 bulan lepas dah buat pemeriksaan doktor dan di sahkan.. 
"Tahniah. iya positif. Puan di sahkan pregnant" :)

Tapi apakan daya, nak berklinik memerlukan surat nikah (...yang tidak ada pada kami dan hilang pula waktu di airport ketika proses nak menerbangkannya dari semenanjung ke sabah..huhuu).

Alternatifnya, menggunakan kad nikah yang mana masih tidak siap di pejabat agama ketika itu..huhuu. Sedih betul!

Setelah menunggu beberapa bulan, Alhamdulillah hari selasa lepas dapat email dari kakak yang menghantarnya dalam bentuk imbasan @ nama omputihnya "scan"..hikhik. Jazakillah kak edah dan abg muaz :)

yeay! boleh dah berklinik..

err...atau.. 

yeay! boleh dah start menghabiskan masa berjam-jam di tempat duduk dengan kebosanan menunggu nama di panggil dan di arahkan ke sana dan ke sini... -tertekan di buatnya-

Mengambil ikhtibar pengalaman 2 bulan lalu di mana semasa hendak membuat pemeriksaan doktor... 

err kami pergi hospital pukul 9 pagi dan hanya selesai pada pukul 5petang (tragik x?).. makanya beberapa persediaan telah di buat pada hari ini iaitu...

Pergi hospital lebih awal iaitu pada pukul 7.30pagi (ini Sabah ye..)

> Suami balik dari solat subuh terus masuk dapur tanak nasi dan goreng ikan ..hohoo. Terkejut umu. Rupanya nak makan nasi awal2 di rumah.. Nasib baik lauk paprik baki semalam ada lagi..heheee


 Beg berklinik.. dari Sarawak tau. Jazakillah kak Marina :)

Nampak je beg tu kecik tapi dalamnya ada macam-macam bekalan masa hadapan umu isi..hohoo
- Botol air
- Roti
- Gula-gula
- Dokumen2 yang diperlukan
- Tuala pelbagai guna
- Alatan peribadi (beg duit, handphone dan macam2 :p)
- Buku

Macam beg doremon. Bekalan di atas sangat perlu kerana tempoh untuk umu bercamping di hospital pada hari ini adalah tidak dapat di jangkakan. Err..lelagi x ada cafe kat situ..huhuu


 Buku @ novel yang umu sempat capai masuk dalam beg tadi :)
(x kisah la dah khatam pun... fungsi> penghilang keboringan)


Tawajuh main game!
Suami lagi la boring tuuu... Orang lelakikan :p
Berapa ribu kali entah menguap
(yang penting bilangannya sama dengan umu sebab umu terkesan setiap kali suami menguap..hahaa)


Setelah menunggu hingga pukul 11.15 pagi..

Umu syor pada suami..
"Abg g la balik rumah dulu bersiap. ada mesyuarat kul 11.30 kan. x pe syg tunggu sorang"

Dan setelah jam mencapai ke angka 1 petang.. Alhamdulillah, barulah segala urusan umu di hospital selesai dengan jayanya..fuhhh...

Terus call suami "Abg cepattt...jemput syg!"

Dan, apa yang umu dapat selama lebih kurang 5 jam bertapa di hospital tadi??

- 2 kali di cucuk untuk di ambil darah. Lengan dan jari.... SakiiiiiTTTTTT!
- Beberapa peket ubat < masih lagi berkira-kira mahu makan ke tidak.. hehee


- Dan buku report yang bakal menjadi peneman setia setiap kali berklinik nanti :)

Suami excited dengan buku ini sebab gambarnya pun ada sama di tampal di dalamnya :p
Keluar kereta x sempat masuk rumah dah minta nak baca..hahaa
(macam tengok buku report prestasi anak sekolah la pulak :p)


Okey la..ingatkan lagi sebulan baru ada temu janji begini.... Rupanya, minggu depan dah kena pergi lagi. Doktor nak scan baby @ dalam bahasa melayunya "imbasan"..hikhik

* Dan paling best..bila suami tanya... ada apa-apa x? kena marah x?

jawapannya... TIDAKKK..... di layan dengan penuh mesra dan kasih sayang ada laaaa.... > ni kalau orang yang takut-takutkan umu sampai umu naik takut dengar, mesti jeles..hohoo...

- Rabbi Yassir Wala Tu'assir -
.

Saturday, July 2, 2011

TERRR....update!

Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillah...TERupdate juga blog yang bagai rumah tinggal ni..huhuu. 

Boleh di katakan setiap hari umu menghadap internet. Dan setiap kali itu juga umu akan menjengah blog...errr.. bukan untuk mengupdate tapi untuk baca entry terbaru berpandukan list blog para daie dan daieyah sebelah kanan tuuu...

Dannn...setiap kali itu juga umu akan merungut "ishh..nape ramai x update ni?. Setiap kali buka, 3-4 orang aje yang update. > Mengharapkan penulisan orang lain untuk di jadikan perkongsian diri :)

Lepas tu membebel dengan suami... 

"ramai dah yang malas nak tulis dalam blog kan sekarang ni? Tengok tu blog kak ini kak itu. Lama x update tuuu"
(sebut list nama dan dah tentu nama kak marina, cikgu sue, kak aliaazuan, umma ali dan tuan Musa tersenarai sama...heheeeee...jangan marah :))

Nak tahu suami jawab apa?
"Alah, syg pun samaaa...5 weeks tu x berupdate. cuba tengok. jauh dah ke bawah. Penat abg tunggu.. mana la entry terbaru syg ni"




heh...x patut betul suami jawab macam tu. Bukan x tahu umu sejak balik dari khuruj 10hari tu sangat perasan sibuk..heheee.

X tahu la apa yang umu sibuk-sibukkan. Perasan je tuu.. :p

Memula ingat nak bagi karkuzari berkenaan takaza di KK-Kundasang tu. Tapi memandangkan perkara  ni dah berlalu sebulan yang lepas (lama betul!), jadi biar sahaja umu kenang sebagai kenangan terindah ye :)

Owhh..nak tahu macamne umu boleh update blog hari ini?

---- Pasti sahaja dengan izin Allah swt :) :) ----

Asbabnya....First, umu kebosanan duduk di rumah pada hari sabtu di siang hari apabila suami tiada di sisi..huhu > suami g markaz awal. Pukul 11 pagi dah bertolak.

Lagi... internet x slow...

Lagi... tetiba macam umu x busy pulak hari ni..

Lagi... umu dah bosan tengok entry Takaza KK-Kundasang tuu..

Lagi... hari ini tiada home tuition...bestnye tuuu..hehee.

Bayangkan kalau bebudak tu datang.. Kalau add math, ok lagi sebab di universiti jadi makanan ruji je tuu. Jika fizik pun masih ok sebab melibatkan formula dan pengiraan. Tapi bila masuk bab biologi dan kimia....aduhaiiiii...........

(ini lah jadinya bila umu di paksa mengajar subjek umu tidak sedia..ikram sajalah. seperti kata mak budak tu..tolong la ajarkan ustazah(kes umu ajar iqra' kat anak-anaknya ni), kalau di sekolah lagi dia x faham tu.


Bertapa banyaknya benda umu kena rujuk sampaikan spek mata umu yang dah berhabuk dalam bekas tu pun umu kena keluarkan balik...huhuuu....

Dan itu x adalah membuatkan umu ini tekanan sangat. Yang paling tertekan time nak mengajar karangan bahasa melayu dekat budak calon UPSR ni. Ya Allah, bahasa pasar Sabah diorang....


agak-agak muka umu dah macam ni time mengajar!


Okey lah. Rasanya umu kena banyak berehat sabtu dan ahad ni bagi menghadapi bebudak yang tuisyen dari isnin hingga jumaat minggu depan. Banyak juga persediaan yang guru tuisyen kena buat sebenarnya....hmmm baru lah umu tahu apa yang umu perasan sibuk sebenarnya...huhuuu

Dunia ibarat air laut
Di minum hanya menambah haus
Nafsu bagaikan fatamurgana
Indah di mata namun tiada

Panas yang membahang
Disangka air
Dunia dan nafsu
Bagai bayang-bayang
Di lihat ada di tangkap hilang.. 

-beberapa rangkap Antara 2 Cinta dari Saujana sebagai ingatan diri-


*Walaubagaimanapun, anak-anak tuisyen dan iqra' ini jugalah yang mengisi hari-hari umu dengan kerenah dan telatah mereka di perantauan ni..heheeee :)
.