Ingatan Kepada Penziarah...

Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..

Saya merupakan seorang hamba Allah swt dan ummat Muhammad saw yang punya pelbagai kekurangan dan juga banyak kelemahan...

Saya juga seorang yang sangat kurang ilmu dan bukan ahli di dalam agama...makanya kini, saya sedang belajar lagi dan lagi semampu dan sedaya saya...

Oleh itu, ingin saya tegaskan..saya bukan seorang ustazah (jadinya jangan di soal saya bab berkenaan agama).
Bukan juga hafizah dan jauh sekali alimah...
(makanya saya bukan pakar bab hadis, dalil dan apa jua untuk menentukan sebarang hukum)....

Maaf andainya, saya tidak dapat menjawab persoalan penziarah di blog ini, YM mahupun email...

Syor saya....carilah orang yang betul2 alim berkenaan setiap bidang ilmu agama ini..

sekian... selamat beramal ^^


~Da'ie Dunia Akhirat~

Sunday, December 18, 2011

1 tahun menyulam cinta ~

Bismillahirrahmanirrahim...


18 Disember 2011

Setahun yang lalu ~

18 Disember 2010

Umu dan suami telah selamat di ijab kabulkan oleh abah di masjid sebuah kampung daerah Gemas n.9...

Salah satu pemberian suami di hari walimah :)
Menjadi bacaan wajib bagi kami setiap hari selepas isyak
- Moga kelak, ia menjadi saksi kami menyulam cinta bersama hingga keturunan anak cucu kami -



Ini bermakna sudah cukup tempoh setahun kami mendirikan istana secara bersama :)

Alhamdulillah...

Terasa sangat tempoh masa setahun tersebut amat singkat dalam kami menyulam cinta!

Dan kini kami sedang menanti hari kelahiran zuriat sulung yang bakal menjadi permata hati..
Semoga tahun - tahun mendatang...
permata hati kami akan bertambah dan bercambah
menjadi penyejuk mata pengubat jiwa
~

Memandangkan tarikh penyatuan umu dan suami merupakan tarikh para daie menyambut takaza yang panjang-panjang (akhir tahun), 

makanya.... 

sampai bila-bila la rasanya kami x berkesempatan menyambutnya bersama.. 
-kena azam sungguh-sungguh agar suami dapat sempurnakan nisab 40hari setiap tahun-

err..begitu juga umu apabila sampai nisab masthurat ipb dan negara-negara jauh

-moga kelak, kami dapat menyambutnya bersama di syurga Allah swt setelah kami korbankan hari penting ini pada setiap tahun dengan berpisah - pisah kerana agamaNya-

Allahumma amin. 

Ya Allah, berilah kami peluang untuk meraikannya bersama-sama di syurgaMu kelak.
amin.amin.amin

-Tadi sebelum tidur dapat mesej dari suami di kejauhan... Allahu.. mengalir air mata di buatnya-
Terus teringat bisikan masthurat rangkap ke 2 :'(

Nampaknya..setiap rangkap dalam bisikan masthurat yang umu karang satu ketika dulu sedang Allah swt uji satu persatu. Bertapa ingin melihat sejauh mana keikhlasan dan keredhaan umu dalam menghadapi ujian-ujian tersebut mungkin!

Ya Allah... Kuatkan hati umu ketika di uji oleh Mu Ya Allah
Mohon doanya buat kami :)
.

8 comments:

  1. Assalamuaikum wbt...

    Kak umu... Selamat menyulam cinta... Cepatnya dah setahun... :D.. Semoga bahagia hingga ke syurga kak.. Ameen ya Allah...

    (best baca kisah kak umu dan ustaz ishak...)

    ReplyDelete
  2. Happy anniversary Kak Umu..

    One year of your marriage is deducted in this life, yet one year had been cut till both of you can be together again, di syurga, insya Allah..

    Till today, dah 3 bulan pqa tak jumpa suami pqa..
    Waktu kahwin tu baru jumpa, baru kenal, tapi 3 bulan je dapat dating.....

    Reading this, even it's not exactly the same, at least i know, there are another, and more people whose husband is away during such important moments..

    Best wishes kak umu~

    ReplyDelete
  3. Salwa,
    Allahumma amin. Jazakillah..iye, akak pun macam x percaya je dah setahun jadi ahlia orang..hehee.. dan x lama lg jadi ummi orang pulak..hmmm x sabarnya nak tunggu baby keluar.
    * err.. Salwa bila lg :)

    Pqa,
    Jazakillah juga kat pqa. Allahu.. akak ni sibuk nak sedih2 x dapat nak sambut perkara kecil ni jika nak di bandingkan dengan pentingnya usaha agama.. Tapi ujian buat pqa jauuuhhh lebih besar dari apa yang akak lalui.

    Moga pqa terus kuat tau. InsyaAllah, nanti baby dalam perut pun akan mewarisi sifat jazbah yg sama dari umminya.. :)

    ReplyDelete
  4. sudah hampir tamat tempoh honeymoon berdua kerana bakal daie sudah hampir lahir ke dunia.. (",)

    apabila daie sudah lahir ke dunia:
    Ketika abi dan umminya hendak honeymoon berdua, maka daie berkata, sy memerlukan perhatian, umi dan abi sambung honeymoon kat syurga je lah.. (",)

    ReplyDelete
  5. Tuan Fuad,
    sebenarnya tiada istilah habis tempoh honeymoon buat kami. InsyaAllah, daie yg lahir kelak makin menyerikan lagi tempoh2 berhoneymoon tersebut :p

    *Dan honeymoon sebenar adalah apabila kami sama2 dapat beriringan ke syurga Allah swt. Allahumma amin :)

    ReplyDelete
  6. Selamat Ulangtahun kakak. :)

    TErsentuh sungguh bait-bait masturat tuh. Memang Allah uji kakak satu-satu. *Terbaca dah post-post yang lepas sebelum nih*

    Moga Allah bagi kuat buat kakak dan suami.
    Moga Allah lahirkan mujahid/mujahidah daripada rahim kakak. :)

    May last till Jannah, ameen!

    ReplyDelete
  7. Jazakillah As..

    Moga suatu hari nanti Allah pilih As sama merasa apa yang ada di dalam bisikan masthurat tu. Sedia?? :D

    Terharu dengan doa2 As. Moga kebahagiaan di Jannah menjadi milik kita semua. Allahumma amin.

    ReplyDelete
  8. salam

    alhamdulillah dah setahun yer. Kejap je masa. Akak pun dah nak masuk 4 tahun idup bersama suami. Tp rasa baru semlm dia pegang tgn tok imam. Hehe.... Apapun moga kalian berbahagia hingga ke jannah. Suka baca blog umu.... Ilang bosan duk umah sorg2. Nak menulis bm x power, jd baca je la blog org. Kuikuikui

    ReplyDelete