Ingatan Kepada Penziarah...

Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..

Saya merupakan seorang hamba Allah swt dan ummat Muhammad saw yang punya pelbagai kekurangan dan juga banyak kelemahan...

Saya juga seorang yang sangat kurang ilmu dan bukan ahli di dalam agama...makanya kini, saya sedang belajar lagi dan lagi semampu dan sedaya saya...

Oleh itu, ingin saya tegaskan..saya bukan seorang ustazah (jadinya jangan di soal saya bab berkenaan agama).
Bukan juga hafizah dan jauh sekali alimah...
(makanya saya bukan pakar bab hadis, dalil dan apa jua untuk menentukan sebarang hukum)....

Maaf andainya, saya tidak dapat menjawab persoalan penziarah di blog ini, YM mahupun email...

Syor saya....carilah orang yang betul2 alim berkenaan setiap bidang ilmu agama ini..

sekian... selamat beramal ^^


~Da'ie Dunia Akhirat~

Saturday, July 2, 2011

TERRR....update!

Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillah...TERupdate juga blog yang bagai rumah tinggal ni..huhuu. 

Boleh di katakan setiap hari umu menghadap internet. Dan setiap kali itu juga umu akan menjengah blog...errr.. bukan untuk mengupdate tapi untuk baca entry terbaru berpandukan list blog para daie dan daieyah sebelah kanan tuuu...

Dannn...setiap kali itu juga umu akan merungut "ishh..nape ramai x update ni?. Setiap kali buka, 3-4 orang aje yang update. > Mengharapkan penulisan orang lain untuk di jadikan perkongsian diri :)

Lepas tu membebel dengan suami... 

"ramai dah yang malas nak tulis dalam blog kan sekarang ni? Tengok tu blog kak ini kak itu. Lama x update tuuu"
(sebut list nama dan dah tentu nama kak marina, cikgu sue, kak aliaazuan, umma ali dan tuan Musa tersenarai sama...heheeeee...jangan marah :))

Nak tahu suami jawab apa?
"Alah, syg pun samaaa...5 weeks tu x berupdate. cuba tengok. jauh dah ke bawah. Penat abg tunggu.. mana la entry terbaru syg ni"




heh...x patut betul suami jawab macam tu. Bukan x tahu umu sejak balik dari khuruj 10hari tu sangat perasan sibuk..heheee.

X tahu la apa yang umu sibuk-sibukkan. Perasan je tuu.. :p

Memula ingat nak bagi karkuzari berkenaan takaza di KK-Kundasang tu. Tapi memandangkan perkara  ni dah berlalu sebulan yang lepas (lama betul!), jadi biar sahaja umu kenang sebagai kenangan terindah ye :)

Owhh..nak tahu macamne umu boleh update blog hari ini?

---- Pasti sahaja dengan izin Allah swt :) :) ----

Asbabnya....First, umu kebosanan duduk di rumah pada hari sabtu di siang hari apabila suami tiada di sisi..huhu > suami g markaz awal. Pukul 11 pagi dah bertolak.

Lagi... internet x slow...

Lagi... tetiba macam umu x busy pulak hari ni..

Lagi... umu dah bosan tengok entry Takaza KK-Kundasang tuu..

Lagi... hari ini tiada home tuition...bestnye tuuu..hehee.

Bayangkan kalau bebudak tu datang.. Kalau add math, ok lagi sebab di universiti jadi makanan ruji je tuu. Jika fizik pun masih ok sebab melibatkan formula dan pengiraan. Tapi bila masuk bab biologi dan kimia....aduhaiiiii...........

(ini lah jadinya bila umu di paksa mengajar subjek umu tidak sedia..ikram sajalah. seperti kata mak budak tu..tolong la ajarkan ustazah(kes umu ajar iqra' kat anak-anaknya ni), kalau di sekolah lagi dia x faham tu.


Bertapa banyaknya benda umu kena rujuk sampaikan spek mata umu yang dah berhabuk dalam bekas tu pun umu kena keluarkan balik...huhuuu....

Dan itu x adalah membuatkan umu ini tekanan sangat. Yang paling tertekan time nak mengajar karangan bahasa melayu dekat budak calon UPSR ni. Ya Allah, bahasa pasar Sabah diorang....


agak-agak muka umu dah macam ni time mengajar!


Okey lah. Rasanya umu kena banyak berehat sabtu dan ahad ni bagi menghadapi bebudak yang tuisyen dari isnin hingga jumaat minggu depan. Banyak juga persediaan yang guru tuisyen kena buat sebenarnya....hmmm baru lah umu tahu apa yang umu perasan sibuk sebenarnya...huhuuu

Dunia ibarat air laut
Di minum hanya menambah haus
Nafsu bagaikan fatamurgana
Indah di mata namun tiada

Panas yang membahang
Disangka air
Dunia dan nafsu
Bagai bayang-bayang
Di lihat ada di tangkap hilang.. 

-beberapa rangkap Antara 2 Cinta dari Saujana sebagai ingatan diri-


*Walaubagaimanapun, anak-anak tuisyen dan iqra' ini jugalah yang mengisi hari-hari umu dengan kerenah dan telatah mereka di perantauan ni..heheeee :)
.

8 comments:

  1. Assalamualaikum,
    selamat menjadi guru tuisyen umu !

    ReplyDelete
  2. Assalamu'alaikum ustazah..

    Tu la.. lama tak dengar cerita.. ingatkan tadi ada pembawakkan budak yg menyebabkan ustazah tak leh mengadap laptop.. (jgn marah na.. gurau2 je..)

    elok gak kan ajar mengaji n tuisyen time mengandung ni, mudah2an pandai baby tu nanti.. keluar2 je dah pandai ngaji n buat kira-kira.. (",)

    ReplyDelete
  3. Asslamualaikum Umu,hai terubat jugak rindu nak baca karkuzari Umu,:)

    ReplyDelete
  4. saya xlarat nk layan budak2 skolah rendah

    haha

    ReplyDelete
  5. Waalaikumsalam wbt semua :)

    Cikgu Norsha,
    Alhamdulillah...dah selamat menjadi cikgu selama 1 bulan pun.hehee.. jazakillah cikgu.

    Tuan Fuad,
    heh...ini la orang yang paling suka update blog. Banyakkk betul masa tuan kan? :p
    Ada kajian mengatakan, jika time pregnant kita banyak buat latihan math anak nanti cerdik...betul ke? kalau banyak mengaji anak bleh jadi hafiz/hafizah la ye..hohoo..bestnye ni :D

    ReplyDelete
  6. Kak Marina,
    hehee..tuuu nama akak ada tersenarai tu.. cepat2 la update blog. suka dengar akak bercerita dalam blog. Banyak perkara manfaat yang di selitkan :)

    Ahlia teeeetttttt,
    Ye laa...budak2 ni la yang mengajar kita erti sifat sabar tau. Boleh jadi latihan kat akak yang bakal menghadap kerenah anak sendiri x lama lagi..hehee

    ReplyDelete
  7. best2,,,pngalaman y mghias kehidupan,dgn izin Allah,,,,nnt cite lak karkuzari time kuar,,,nk thu gak,,hihi,,,naik jazbah nk kuar lak,,,moga dpt kuar kt tmpat org ni,,,;-)

    ReplyDelete
  8. a'ah..dengan izin Allah. ia jadi pengalaman yang hebat dan best.. (orang yang x terlibat dengan usaha x akan rasa kebesannya :))
    Semoga Allah mudahkan urusan tuan di negara orang :)

    ReplyDelete