Ingatan Kepada Penziarah...

Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..

Saya merupakan seorang hamba Allah swt dan ummat Muhammad saw yang punya pelbagai kekurangan dan juga banyak kelemahan...

Saya juga seorang yang sangat kurang ilmu dan bukan ahli di dalam agama...makanya kini, saya sedang belajar lagi dan lagi semampu dan sedaya saya...

Oleh itu, ingin saya tegaskan..saya bukan seorang ustazah (jadinya jangan di soal saya bab berkenaan agama).
Bukan juga hafizah dan jauh sekali alimah...
(makanya saya bukan pakar bab hadis, dalil dan apa jua untuk menentukan sebarang hukum)....

Maaf andainya, saya tidak dapat menjawab persoalan penziarah di blog ini, YM mahupun email...

Syor saya....carilah orang yang betul2 alim berkenaan setiap bidang ilmu agama ini..

sekian... selamat beramal ^^


~Da'ie Dunia Akhirat~

Wednesday, May 25, 2011

Takaza - KK~Kundasang -

Bismillahirrahmanirrahim...

 kundasang 1 -google-


Alhamdulillah, suami sudah selamat di tafakut minggu lalu.. Dengan izin Allah, kami di pilih  sekali lagi untuk belajar-belajar buat usaha agama cara Nabi SAW di Kota Kinabalu - Kundasang cuti sekolah yang bakal tiba ni. -lagi 3 hari lagi nak bertolak- minta doa ye~

Memula umu ingat, perjalanan ke KK nanti naik flight sebab anggaran perjalanan dari Semporna ke KK mengambil masa 8-10 jam. Bila suami kata konvoi naik kereta....berkerut-kerut dah dahi ni..huhuu. 


 kundasang 2 -google-


Kalau umu x pregnant pun dah boleh muntah-muntah bagi perjalanan yang lama seperti itu, apatah lagi keadaan umu yang sedang morning sickness ni... pesan kepada suami >kena banyak bersabar dengan umu nanti< saje ingatkan awal-awal...hoho.

Tapi InsyaAllah, umu bersangka baik dengan Allah. Bukankah Allah itu  akan melakukan sesuatu terhadap hambaNya mengikut sangkaan hambaNya terhadapNya?

InsyaAllah, jemaah yang akan umu sertai nanti 2couple dari Semporna dan 3couple dari Tawau. Selebihnya mungkin couple dari KK sendiri.. -tapikan, yang buat umu sedikit gementar bila suami bagitahu dalam jemaah  kami nanti ada 4syura-

Nasib la umu kenal ahlia syura Semporna ni > satu-satunya ahlia yang umu kenal dalam jemaah. Lain-lain nanti baru berkenalan selama 10hari hidup bersama... makan setalam, tidur sebedding > err..umu ,x mau dah tumpang bedding orang..g beli bedding sendiri :p

 kundasang 3 -google-

Lepas tu kan, oleh kerana perasaan gementar nak keluar dengan orang-orang lama dalam usaha ni (dah tentu suami diorang syura..orang yang banyak korban untuk usaha, tentu sahaja ahlia mereka korban lagi tinggi..kan), umu pun sibuk buat ulang kaji. Baru nak baca itu ini dan hafal itu ini > kes x amal, tu yang x hafal :p

Siap suami tegur.."buat apa nak baca-baca. bukan ke keluar untuk belajar kan?" > itu ayat perli umu tuu..huhu. Dalam hati umu menjawab "elleh...kalau time di U dulu pun sebelum g kuliah syg  kena gak baca buku dulu. Nanti time proses pembelajaran lagi senang nak faham. Lagi2 lec suka bertanya" > terer x umu menjawab? tapi dalam hati je tuu..hohoo :p

 kundasang 4 -google-

hmm..dan umu juga dengar, akan ada 2 jemaah dari semenanjung akan keluar masthurat di Semporna ni time umu khuruj ke KK nanti. x dapat la umu nusrah masthrat2 dari semenanjung tu.. x pe, umu pas kat kekawan masthurat yang ada. Walaupun masthurat2 ni sedih sebab x dapat sambut takaza, tapi bila dengar  akan ada jemaah semenanjung datang ke Semporna, mereka jadi teruja..terus naik jazbah untuk menyambut dan ikram jemaah semenanjung ni nanti..hehee

Kepada teman-teman yang turut khuruj time cuti nanti seperti kak Marina Ali yang sangat excited nak belajar2 usaha masthurat tuu.. Minta doakan umu sekali ye nanti..hehee < mesti akak senyum2 baca statement umu kan?

 kundasang 5 -google-


Okey la...umu nak g kemas baju tebal-tebal.. Dengar-dengar nanti kami ini 1 route di KK, dan 2 route di Kundasang. Dan dengar kata lagi, Kundasang tu kawasannya berhawa sejuk. Pergunungan mungkin.. Dan tambahan ahlia syura semporna ni lagi, kita nanti keluar khuruj merangkap honeymoon sekali...hohohooo > umu dengar macam x sabar nak ajak berjalan je..

Umuuu.....betulkan niattt!!

Tapi suami siap tambah lagi..
"macam banyak tempat je nak singgah dalam perjalanan nanti"...sambil senyum-senyum....

Abanggg.....betulkan niaatttt!!!

Minta doakan kami yeee...biar niat tu betul-betul kerana LILLAHI TAALA... :)


*heh..sesaja tunjuk gambar-gambar di Kundasang tuu.. :)
.

22 comments:

  1. waaaaah pakcik gembira sangat bila baca N3 ni umu nak keluaq 10hari mastura, Pakcik insyaallah besok 26 May bertolak dari alor staq ke Sri Petaling, 27 may lepas subuh bayan hidayat di rumah Us Ali di SP, jam 12 tgh berangkat ke Aceh 15hari mastura, tahun lepas alhamdulillah pakcik keluaq 15h ke Surabaya

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah..
    Doa2kan saya jugak ye puan umu dan cikgu musa agar saya dapat keluar masturat...

    p/s:risik2 pasal jemaah masturat, rupa2nya syarat lulus tafakut, anak kena lebih 2 tahun erk(terputus susu badan)?
    Mmg patut la Puan Umu keluar masa pregnant ni.. sebab bila dah ada baby, kena tunggu 2 tahun baru leh kluar masturat balik..
    (kalau salah info harap perbetulkan)

    ReplyDelete
  3. masyallah...

    org semenanjung allah hantar ke sabah.

    baru2 ni allah hantar jemaah org2 sabah ke kg saya.

    moga allah sebarkan hidayat

    ReplyDelete
  4. Asslamualaikum umu,cewah!macam tau2 je kita nak baca n3 dia hehe,akak pun sama macam umu,tgh nak kemas2 arinie,InsyaAllah keluar di Johor,akak pulak pastinya bedebar2 kali pertama,baru nak belajar2 keluar masturat,(kata orang lambat panas)alhamdulilah segala curahan Ilmu,n nasihat2 yang Umu berikan,akak akan ingat2 habis,27hb flight kami 530 petang,trun KLIA,900 mlm naik flight lagi trun JB pulak,perjalanan yang meletihkan tapi disebabkan nak sambut takaza,semuanya jadi seronok n teruja hihi,ohh plz minta ustaz follow up pos ikan terubuk tu ,takut2 nanti umu dah keluar khuruj,moga Allah mudahkan urusan kita semua ye,bestnya cuti sekolah banyak takaza agama disambut,n hidayat pasti akan bertebaran seluruh alam,asbab cuti sekolah n cuti sem, yang lama kali ini.Doakan akak Umu,cayang Umu,n bertuahnya baby tu dapat ikut sekali ibunya khuruj.

    ReplyDelete
  5. salam,puan umu dengar route jemaah masturat tawau kundasang 1,ranau 1 n jota belud t kk,mudah mudahan jemaah twu jadi asbab hidayat seluruh alam khasnya mohala kk,pesanan kena belajar bahasa dusun n bajau ni(senang zehen org tempatan)__tanpa nama

    ReplyDelete
  6. Tuan Musa,
    Alhamdulillah..Mungkin sekarang tuan dah bertolak ke SP bersama ahlia dan para jemaah yang akan ke Seberang. Minta tuan doakan umu dan suami, jika kami panjang umur..dapat sambut takaza dari belum ada anak hingga anak-anak dah besar seperti tuan dan ahlia..
    Sepanjang hidup hanya fikir untuk buat usaha dan sambut takaza sahaja..MasyaAllah..
    Minta doakan kami ye :)

    Tuan Fuad,
    InsyaAllah, akan di doakan moga tuan juga dapat menyambut takaza bagi bahagian masthurat :).. err...kena tunggu baby Husna cukup 2 tahun baru boleh tinggal2kan..hehee.
    Iye..saya pun dengar syaratnya begitu. Atau jika baby putus susu awal, tetap kena tunggu setahun setengah baru boleh di tinggalkan. Untuk tunaikan hak anak tu.. > begitulah yang saya dengar. Jika ada pertambahan...di alu-alukan untuk tambah..
    *Minta doa saya dapat sambut takaza 40hari sebelum baby keluar ye :)

    ReplyDelete
  7. Tuan Penchachaiz,
    Subahanallah... bila berada di dalam usaha agama.. tempat yang suatu ketika dahulu kita x pernah terfikir akan sampai pun, Allah swt akan jadikannya sebagai tidak mustahil.
    Semoga para pendakwah yang bertebaran di muka bumi ini menjadi asbab hidayat tersebar seluruh alam..amin..amin..amin Ya Allah...

    Kak Marina,
    Waalaikumsalam wbt...amboi..mesti sambil kemas sambil senyum2 zikir dalam hatikan? Banyak ni umu kena belajar dengan akak. Balik Sarawak nanti bagi karkuzari di blog ye. Nak juga umu tahu keadaan akak sewaktu first time keluar dengan masthurat lainnya.. Walaupun baru first time, tapi dalam menusrah jemaah..akan dah terkedepan jauh dari umu...kagum betul dengan jazbah akak tau :). Jazakillah ye atas ole2 tu..susah2 jee..hehe.
    *Baby dan bakal ummi kena belajar mujahadah sama2. Nanti kena tinggal2kan oleh abinye, x lah kami sama2 meraung..hohoo.

    ReplyDelete
  8. Anonymous/ Tanpa nama,
    err..ini masthurat dari Marotai ke?hehee..serkap jarang aje. kalau salah, maaf ye... hmm, berkenaan route tu saya dapat dari suami. Mungkin ada perubahan yang saya x tahu. Walaubagaimanapun, minta doakan saya ye :)
    *err..belajar bahasa dusun & bajau? x sempat dah. Selalu pening2 bila anak2 iqra' mengadu itu ini guna istilah dalam bajau.uhuu

    ReplyDelete
  9. maaf ia tak kenalkan dir saya ahlia karkun kk,tulah tau jak laporan kehadiran jemaah,suami yg tak jemu2bg kalkuzari kehadiran jemaah n takaza...doa ia moga dpt nusrah jemaah puan umu

    ReplyDelete
  10. kak umu..
    seronok ye dapat keluar,tngkatkan iman.masya allah masya allah!!
    hani pun nak keluar masturat dengan suami... :'((azam tinggi menggunung nihh)
    tp apakan dayakan belum rezeki lg..
    kt sini musim student2 akn exam so segala program ditangguhkan.
    kite plak baru habis exam..so kene tunggu la turn dorg plak habis exam baru ada jemaah akan keluar dan sbgnya..

    sedih,iman makin lemah..
    kawasan mansurah ni tkde masturat.
    lagi pulak usaha mmg sgt2 lemah di kawasan sini.(allahu akbar!risau iman kami juga turut lemah...ya Rabb! Faqawwina..)

    kakak umu syg,,masa keluar nnt doa2 utk hani dan suami ye..moga allah dpt tingkatkan usaha kt sini supaya hidayat tersebar ke seluruh alam..aminn amin amin ya Rabb!!

    ReplyDelete
  11. Salam umu...
    Alhamdulillah..moge pengorbanan umu n suami u khuruj menjadi asbab hidayat tersebar ke seluruh dunia..
    2thn lepas saye juge keluar masthurat 10hari di kk,tapi xjadi route di kundasang..tuan rmah tetiba xsedia..kami hanye di bawa jalan2 ke kundasang shj sblm flight ke KLIA.
    Ader juge tgk ladang lembu mcm gmbar umu di atas tu...sejukkkk..masjid d kundasang xder kipas,sejuk dari Allah.
    Rase rindu pulak nak pi kk lagi..minta doakan u saye yea umu:))

    ReplyDelete
  12. bestnyer kak umu..

    baby dok elok2 yer sayang...

    ReplyDelete
  13. Masthurat KK,
    x apa2 kak..Sekurang2nya umu tahu ada masthurat dari KK yang membaca blog umu. Jika ada kesalahan minta di tegur ye :)
    InsyaAllah, jika Allah izinkan, kita akan bertemu nanti. Minta doa akak juga.

    Ummu Hani,
    Alhamdulillah..mestilah akak seronok. Dari bulan 1 merancang nak keluar 10h cuti sekolah ni dan Allah swt pilih juga.. Segala puji bagi Allah.
    InsyaAllah, hani pun akan keluar juga bawa baby dalam perut belajar2 iman yakin..hehee.. Doa banyak2 ye.
    Adik hani sayang, fikir risau Hani yang sekarang itu akan menjadi asbab usaha masthurat akan hidup di kawasan Mansurah dan sekitarnya InsyaAllah.
    Kita sama2 doa ye.. :)

    ReplyDelete
  14. Ahlia Saleh,
    Waalaikumsalam wbt :)
    Amin...jazakillah atas doanya ye.. hmm, baru semalam suami kata route di KK x jadi. Sampai di Kundasang aje.. Jika nak ke KK, lagi 2 jam perjalanan. InsyaAllah, mungkin di lain masa, Allah akan pilih kita untuk keluar masthurat di KK. Doa samae2 ye :)

    Z@i,
    Best ye? nak lagi best kalau Zai sendiri yang sambut takaza. Jadi bila nak jumpa karkun teettt ni?hohohoo
    InsyaAllah, baby akan belajar taat dengan umminya time keluar nanti..heheee

    ReplyDelete
  15. Kak Umu..

    Hani rasa mcm nak nangis je baca komen yg akk balas kt hani...
    Terus teringat diri ni yg jauh banyak dosa,moga Allah ampunkan dan beri taufiq utk terus berada di atas jalan ni dan sedikit sebanyak kerisauan yg Allah hadirkn ni,allah nilai utk disebarkan hidayat ke seluruh alam Insha Allah...

    Balik nnt bg karkuzari ye..tak sabar nk selami perasaan akk kluar 10hari ni..mudahan2n dgnnya Allah beri Hani lagi dan lagi kenikmatan dakwah dlm usaha ni...
    Kite nk kluar blm rezeki lg.mana tau kut2 bila baca tulisan yg kluar dr hati akk tu Hani pun turut terkesan...

    Rindu slaluuu kt akk.. ;)

    ReplyDelete
  16. baru tau ummu dah mengandung..berapa bulan dah ye..?tahniah dari mak su..terima kasih juga utk suami sebb bagi msg yang berguna masa busu masuk hsptal..assalammaualaikum..

    ReplyDelete
  17. Semoga Allah Terima Khuruj dan pengorbanan jemaah tuan/puan...

    *..pernah sampai ke kundasang..ranau...tp bukan khuruj(huhuhu...)..lawatan kerja...

    ReplyDelete
  18. Ummu Hani,
    Allahuakhbar..lambat pula comment hani akak baca. Alhamdulillah, balik dah ni..hehee :)
    InsyaAllah, Jika ada azam dan kita usaha sungguh2, pasti Allah akan pandangkan?
    Banyak pengalaman yang akak dapat sepanjang khuruj. Pengajaran dan ikhtibar juga tidak kurangnya..InsyaAllah, nanti akak kongsi ye.

    rindu hani dan baby dalam perut selaluu gak..hikhik.

    Mak Su,
    Alhamdulillah..iye, dah masuk 2bulan lebih ni. Minta doa dari mak su ye. Nanti umu kena berguru dengan mak su cara berpantang yang sebenar (baca kat blog mak su rasa seram jee). Semoga Busu di kurniakan kesihatan rohani dan jasmani yang baik oleh Allah swt.. Sampaikan salam kami :)

    Tuan faqir,
    Allahumma amin.. Jazakallah atas doanya.
    InsyaALLAH, lepas ni tuan boleh sampai sini lagi untuk kerja agama pulak..aminn...

    ReplyDelete
  19. Assalam.
    Kak Umu.. How's your health? How's the baby's progress?

    Akak, tolong bagi pqa email akak..
    Thank you so much=)

    ReplyDelete
  20. Waalaikumsalam wbt pqa..
    amboih..bau2 dah ni nasi minyak sampai ke sabah..heee
    Alhamdulillah.. Kesihatan yang baik Allah beri, cuma sedikit alahan bagi menguji bakal ummi ni..huhuu

    insyaAllah..akan singgah ke blog pqa untuk menjemput diri akak sendiri ke hari berbahagia :))

    ReplyDelete
  21. amboi sakannya.
    seronok bila dapat buat usaha agama kan
    ke mana dihantara tetap "hidup"

    ReplyDelete
  22. hehee..Moga kita semua hidup di sisi Allah swt. err..bila tuan nak join group kami nie? "burung yang hanya ada kepak sebelah, dia terbang x jauh..pusing2 kat situ jugak"..hohoo. Tapi.. kalau dapat kepak yang sebelah tu sakit, silap2 langsung x boleh terbang sebab terbeban. Moga kelak tuan dapat terbang meluncur laju di udara. aminnn.. =)

    ReplyDelete