Ingatan Kepada Penziarah...

Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..

Saya merupakan seorang hamba Allah swt dan ummat Muhammad saw yang punya pelbagai kekurangan dan juga banyak kelemahan...

Saya juga seorang yang sangat kurang ilmu dan bukan ahli di dalam agama...makanya kini, saya sedang belajar lagi dan lagi semampu dan sedaya saya...

Oleh itu, ingin saya tegaskan..saya bukan seorang ustazah (jadinya jangan di soal saya bab berkenaan agama).
Bukan juga hafizah dan jauh sekali alimah...
(makanya saya bukan pakar bab hadis, dalil dan apa jua untuk menentukan sebarang hukum)....

Maaf andainya, saya tidak dapat menjawab persoalan penziarah di blog ini, YM mahupun email...

Syor saya....carilah orang yang betul2 alim berkenaan setiap bidang ilmu agama ini..

sekian... selamat beramal ^^


~Da'ie Dunia Akhirat~

Monday, May 9, 2011

~Luahan hati bagi yang MengerTi!

Bismillahirrahmanirrahim...


Jazakumullah khairan katira buat...


X pernah jumpa buah kedondong sebesar ini :)
Besarnya seperti buah mangga.
Terkejut dan kepelikan umu di buatnya..

-Kakak masthurat yang mengikram umu dengan seplastik buah kedondong dan mangga muda.Tidak berhabis umu makan sehinggakan....


umu boleh buat sebalang jeruk kedondong,
sebagai bekalan masa hadapan...hohoo.


********************

-Suami yang sentiasa memenuhkan air soya di dalam peti ais. err...sebenarnya bukan air soya aje, memenuhkan dapur dan peti ais dengan makanan yang boleh menjadi pembangkit selera untuk umu makan..huhuuu


Pada mulanya umu berfakta bahawa, kerap minum soya maka anak nanti kuar jadi "orang putih"..hohoo
dan akhirnya, air soya menjadi makanan minuman ruji umu apabila nasi dan makanan berat lain tidak boleh di terima perut..huhuuu. Sebulan lebih dah ni. Kurus la umuuu..uhuk!



Susu ini hanya diminum ketika excited sahaja. 
Sekarang ini, hanya di pandang sepi sebab x lalu  dah nak telan!



 Asam-asaman yang kureng rasanya peneman ketika loya-loya..huhuu
Hanya di capai apabila dalam keadaan terpaksa :p



 Biskut yang x ada rasa dan perasaan
hanya menjadi santapan ketika perut terlalu kosong 
dan tidak boleh menerima sebarang makanan
yang mempunyai bau dan rasa.



err..ini boleh di katakan pembangkit selera untuk mengisi perut!



Omega3 yang di syorkan oleh doktor tidak luak barang sebiji 
suami memaksa berkali-kali menelan barang sebiji
isshhh.. sapa yang tahan dengan baunya yang cukup hanyir ni.. 


Suami berfakta..
"Puding mangga adalah sama rasanya dengan buah mangga ori"
umu berkata "tidak sama sekali"
~abang aje la yang habiskan semua puding di dalam peti ais niee!

 

Mahu makan ini lagi dan lagi
Bagus untuk bakal ummi dan baby
Ikut sunnah Nabi
jika x ikut sangat ler rugi ~


Hari ni umu mengalirkan air mata lagi. 
Perut betul-betul kosong tapi x boleh di isi. 
Takut bila makan, muntahnya berkali-kali. 
Suami memandang penuh kasih dan simpati
Selalu sedaya upaya menjaga kebajikan diri
Buat umu rasa betul-betul di sayangi... :)


err...saja cerita kat sini
bagi suami baca sendiri
Sebab selalu suami suka baca sembunyi-sembunyi :p
lepas ni boleh tingkatkan lagi ikram pada isteri
nanti umu up lagi cinta di hati
hikhik


Ni cara suami bagi umu hilangkan "morning whole day sickness"
Berjalan ke pulau menikmati udara segar di pantai
Jazakallah abang :)
.

18 comments:

  1. Wah2..sweetnyer. Moga keluarga ukhti bahagia selalu dlm rahmat Ilahi ye. Err..tgk jeruk tu sy pulak jd berkenan..huhu

    ReplyDelete
  2. hehehe....so akak sekarang kena la jaga semua benda ya...sbb apa yang akak wat akan bg kesan kepada baby tu......hehehe....

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum...

    subhanallah..tahniah kak umu...hihihi :)

    alhamdulillah, jaga kesihatan ya...jgn xmakan...sian kak umu n baby :(

    love you :D

    ReplyDelete
  4. Ini adalah kata2 doktor.. saja nak kongsi.. tak tau la betul ke tidak.. mungkin para doktor boleh membantu.. hehe..

    "kandungan protein tinggi.. tekanan darah pun tinggi.. boleh kena sawan nanti.. jadi kalau boleh, berhenti minum air soya buat sementara waktu ye"

    Tp akhirnya, isteri sy kena wat emergency operation.. maka lahirlah Husna ke dunia ketika baru sahaja 8 bulan berada dalam kandungan..mana tak nya.. wife saya hampir setiap hari minum sekotak air soya yang besar tu..nak anak putih gak la katanya..

    Pengajarannya, bukan x boleh minum cuma berpada2 lah kot kalau nak minum..

    Teringat ayat quran:
    Kulu wasyrobu wa laa tusrifu..
    (Makan dan minumlah kamu, tetapi jangan berlebihan)

    (Pengajaran tu saya reka sendiri tau.. memandai je kan..(",))

    ReplyDelete
  5. salam umu,Tahniah!bakal jadi ummi...take care!
    Sedapnyer jeruk sebalang tuhh...hehe..

    ReplyDelete
  6. Assalam..

    Kak Ummu, kalau boleh, takmo minum banyak sgt soya.. Actually ada yang tak elok pasal soya, especially untuk lelaki..

    Instead, minum susu.. Kalau boleh dapat yang truly fesh memang sangat bagus.. And susu kambing lagi elok dari susu lembu..

    Congrate sangat2 dah pregnant. Alhamdulillah.. Nanti letak la photo of you with the preggy tummy:))

    ReplyDelete
  7. Salam umu,hik!hik! biasalah pengalaman,ustaz ishak mcam abang Saleh tinggi ikramnya mase kita tengah2 tak larat nie...InsyaAllah kejap je tu,nanti bila dah datang selera emmmm....macam2 nak makan,:)

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum wbt

    Tahniah!kerana dah berisi dengan izin Allah.

    Mode alahan dah bermula atas Qadar masing-masing yang di tentukan oleh Allah.


    Untuk kesihatan rohani dan jasmani:

    Baca al fatihah 7x...tiup atas air.... buat minum

    jika mampu lagi...70x al fatihah dan tiup atas air buat minum....

    atau...boleh baca ayat manzil..tiup atas air...pun boleh buat minum....

    * Kalam Allah pasti mengandungi keberkatan

    * Untuk Terhindar Daripada Kemudharatan Makanan & Minuman, sebelum makan/minum bacalah doa (3x) : bismillahillazi la yadurru...hingga akhir...(Doa ini boleh rujuk dari kitab muntakhab hadith, bab ilmu dan zikir..)

    ReplyDelete
  9. salam umu,
    tahniah atas berita gembira untuk bergelar ibu tak lama lagi....banyak2 sabar, itu dugaan pertama sebelum bergelar ibu, banyak lagi ujian menanti....awal2 memang semua tak lalu...InsyaAllah, lama2 nanti bila kandungan dah besar sikit, dah mula ada selera....ehem, yg penting suami faham & ikram....nanti semua tu akan jadi pengalaman paling indah dlm hidup...tahniah lagi sekali

    ReplyDelete
  10. salam kak umu,
    tahniah.
    baca la surah2 pilihan dalam masa2 cmni.
    biar gelap hitam manis,
    asal hafaz 30 juz quran,heh

    ReplyDelete
  11. Dakwah adalah cinta,
    Allahumma amin. Moga Allah redha kepada kami.. aihh..awak pun mengidam sama ke?hehee

    Egg Head,
    iye insyaAllah.. segala serba serbi kena jaga.. Jazakallah ingatkan akak :)

    ReplyDelete
  12. Baya,
    Waalaikumsalam wbt baya :)
    iye..nak di paksa2 makan la ni..tapi x leh..huhuu. x pe, orang kata nanti baby dah besar sikit nafsu makan yang susah nak di kawal..hehee. jadi elok akak belajar diet dengan elok mulai sekarang.. Love u more baya :)

    Tuan fuad,
    err..sebenarnya bab nak anak putih tu fakta tambahan je, faktor utama x boleh nak makan benda lain hanya itu je yang boleh masuk perut dengan izin Allah.
    Tapi semalam dah tanya doktor bab susu soya ni..doktor kata bagus dan insyaAllah boleh di amalkan.. (siap bercerita apa yang tuan dan pqa bagitahu kat sini tapi doktor argued..huhuu)

    ReplyDelete
  13. Ahlia Saleh,
    Waalaikumsalam wbt kak. Jazakillah. InsyaAllah akan menjaga diri dan baby sebaik mungkin :)
    err...akak pun mengidam ke?hehee :)

    Pqa,
    haa...doktor muda pqa dah bagi syor ni.. kena la kak umu tangkap kekambing yang berkeliaran di sini..heheeee <gurau!
    wah..apa yang x baik bab soya ni ye? kena find out ni.. err..gambar begitu sangat x popular nak letak di sini..hohoho

    ReplyDelete
  14. Kak Marina,
    Waalaikumsalam wbt kak. waahh..masa akak kata "Allah tarik nikmat makan", umu ingatkan sebahagian makanan je..ni semua x boleh.. x pe, x sabar umu nak lalui tahap makan banyak2..hikhik :)

    Tuan faqir,
    Waalaikumslam wbt tuan.
    Jazakallah atas syornya. sangat bermanfaat buat umu.. rasanya x ada lagi dapat petua yang begini dari orang lain :)
    InsyaAllah, ilmu yang sedikit ni umu cuba kongsi dengan kakak2 yang sudah berisi perutnya sama seperti umu dengan izin Allah. Moga ada manfaat :)

    ReplyDelete
  15. Waalaikumsalam wbt :)

    Cikgu Norsha,
    Apa yang cikgu pesan...sama seperti kakak2 yang lebih berpengalaman dalam hal ini pesan pada umu.. Ini yang umu suka ni :)
    Moga lepas ni akan ada lebih banyak peringatan dan nasihat untuk umu. Jazakillah ckgu :)

    Izmer/Ibnu Mutalib,
    Alhamdulillah...awal2 lagi dah tanda dalam Quran dan suami akak pun dah masukkan dalam fon akak surah2 dan ayat pilihan. Supaya pergi kemana sahaja akak boleh mendengar > lelama boleh jadi hafizah ni..hehee
    ehh..doakan bakal anak-anak akak hafal 30juzuk Al-Quran ye..lelagi time awak g khuruj.. :)

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum umu,
    tahniah...tumpang syukur ats berita gembira ni..smoga sabar menghadapi cabaran bergelar mak buyung...tp kena yakin ada byk kelebihan preggy mommy ni...akk pernah baca,solat org yg preggy 80x lebih baik drpd solat org biasa...(hmm check balik kat ustaz ishak..)..InsyaALLAH walau mujahadah,moga natijahnya indah..Amin!

    ReplyDelete
  17. Kak Ummu, pasal soya tu, doctors surely will say it's good.. Pqa pun dulu waktu akak2 pqa pregnant, pqa encouraged sangat minum soyaT_T

    It's based on the islamic + medical perspective..

    In general, tak pernah kita dengar Rasululullah minum susu soya.. And another thing, US is the biggest supplier of soy..

    It sounds prejudice, tapi the fact "mereka" memang suka galakkan kita amam yang tak sepatutnya kita amam.. Promote atas dasar kesihatan segala..

    Nanti insya Allah, ada masa, I'll explain in more details..

    Jaga BB dalam tummy baik2 k:))

    ReplyDelete
  18. pqa,
    hmm...mungkin doktor yang kelihatan islamik tu x tahu fact yang pqa kata ni..
    apapun..jazakillah atas infonye..
    iye, akak tunggu ur explanation. hope segalanya terang dan jelas pada kak umu asbab apa yang pqa akan explain nanti :)

    ReplyDelete