Ingatan Kepada Penziarah...

Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..

Saya merupakan seorang hamba Allah swt dan ummat Muhammad saw yang punya pelbagai kekurangan dan juga banyak kelemahan...

Saya juga seorang yang sangat kurang ilmu dan bukan ahli di dalam agama...makanya kini, saya sedang belajar lagi dan lagi semampu dan sedaya saya...

Oleh itu, ingin saya tegaskan..saya bukan seorang ustazah (jadinya jangan di soal saya bab berkenaan agama).
Bukan juga hafizah dan jauh sekali alimah...
(makanya saya bukan pakar bab hadis, dalil dan apa jua untuk menentukan sebarang hukum)....

Maaf andainya, saya tidak dapat menjawab persoalan penziarah di blog ini, YM mahupun email...

Syor saya....carilah orang yang betul2 alim berkenaan setiap bidang ilmu agama ini..

sekian... selamat beramal ^^


~Da'ie Dunia Akhirat~

Sunday, March 6, 2011

s.a.k.i.T....!!!

Bismillahirrahmanirrahim....

 sangat sakit kena cucuk!

hari jumaat
Rasa sakit mula terasa sejak pukul 6.00 petang. Namun oleh kerana Allah bagi daya tahan sakit umu begitu kuat...maka, umu dapat bertahan tanpa mengadu pada suami...huhuu..

1.00 pagi
Rasa sakit semakin kuat...x pernah lagi dalam hidup di beri Allah ujian sakit sebegini..huhuu. meleleh juga la air mata... x sampai hati lagi nak kejutkan suami. rasa boleh tahan lagi... sabar umu..sabarrr....

2.30 pagi
Rasa sakit ni bertambah-tambah serius pulak... betul-betul x boleh nak duduk diam.. bila sedu-sedan menahan tangis buat suami terjaga... maka semakin kuat lak nak nangis.. wuaaaa..

3.00 pagi
Setelah mesyuarat dengan suami sambil air mata berlinangan... suami pun kata "dah jom siap ke hospital. kita g wad kecemasan"... dalam hati... "hah? emergency case ke ni?"

dah terbayang kat dalam kepala..bukan itu tempat orang accident ke? x pun kes-kes yang teruk-teruk?huhuu.. maklum la, sejak kecil x pernah merasai suasana berada di hospital sebagai seorang pesakit..hehee :p
Sampai di hospital, yang rasanya x sampai 10minit perjalanannya dari rumah ... macam-macam la medical assistant (MA) tanya.. doktor x ada :(

 bacaan di mesin tersebut mengatakan bahawa tekanan darah umu normal...hehee. bukan MA yang cakap..tapi suami...uhuk!

lepas tu dia nak test macam-macam gak... yang umu rasa nak lari bila dia kata nak ambil sampel darah.. time nak cucuk tu laaa...macam-macam zikir keluar. tapii...rasa sangat sakit gak! huhuu..meleleh lagi air mata ni..

haa..ni la orang yang paling suka umu kena cucuk...
(siap la lepass niiiee....)

emm..muka sakit ni..tapi bila dapat je list ubat-ubat yang perlu di ambil, terus rasa nak lompat-lompat supaya di lihat sudah sihat..huhuu..

walaupun katil atas tu sangat keras, tapi suami tetap nak berebut baring atas katil tu... (nasib baik x snap semasa kejadian itu berlaku..hahaa. sangat x senonoh :p)

7.00 pagi
Selamat tiba di rumah dan berakhir dengan sarapan "roti john" dari air tangan suami... sangat sedappp... :p

(yang x tahan tu....suami skip g sekolah untuk aktiviti ko-kurikulum beralasankan : "wife saya masuk hospital")...ishhh..isshhhhh.....

makanya itu lah karkuzari dari umu bagi menjawab pertanyaan dari peminat setia blog ini..(heheheee-->umu perasan :p)

"lama x update blog. busy ye?"


minta di doakan kesihatan umu kembali pulih ye..

apabila di beri ujian sakit, makanya kita akan lebih bersyukur dengan nikmat kesihatan yang di beri Allah selama ini.. Alhamdulillah... :)
.

20 comments:

  1. assalamualaikum kak...

    siannye :(

    moga cepat sembuh..la tahzan..Allah sayang dgn kakak.. :)

    love you hee..

    ReplyDelete
  2. salam kanda.....
    apa gerangan musibah yang melanda...
    atau kebahagiaan bakal menjelma...
    dinda nak dapat "anak semut" baru ke....
    1,2,3...Amin Ya Rabbbbbb(",)
    sama lah kita,dinda pun kena amik darah dekat bhagian lembut ats siku..sakinya...termengerang cikit..
    doc tanya "kamu,xpernah kena ambil darah ye?"
    xpernah derma darah lah ni?
    malunya...pembantunya senyum2 pandang dinda...
    semoga cpt sihat,cpt sembuh..ingatkn kanda tgh kluar....kluar 40 hari(",)

    ReplyDelete
  3. Buat baya,
    Waalaikumsalam wbt..
    emm..jazakillah kerana berasa ihsan terhadap akak dan atas doanya juga.. :)

    i Love u more..hikhik


    buat dinda,
    ishh..jangan bersangka-sangka ye dinda.. tapi, x salah doanya tu. Doa la lagi dan lagi ye..heheee.

    kanda dah tahu sakitnya bila di cucuk masa menderma darah dulu.. terus x mahu menderma lagi.. tapi kali ni di cucuk bahagian tangan.. sakitnyaaa.. agaknya kita ni memang x tahan sakit kut kan?

    Doakan kanda kuar 40hari hujung tahun ni ye..aminnn :)

    ReplyDelete
  4. ye...tidaklah dinda bersangka melainkan y baik-baik dan y sepatutnya saja..ihihi
    ye,ada juga kanda is kata nk kluar ke India ye...
    xngapalah kanda,perglah ke mana saja,asal kita berusaha membawa haruman sahabiah..
    rupanya makin dinda tua,makin dinda tahu hakikat hidup ni,bukan tentang kita je...
    Apa-apa pun jaga diri,suami dan kandungan....
    eh..eh..tersyasyul...(",)

    ReplyDelete
  5. dindaaa...jangan yang bukan2 ye percakapan tuu...jika di salah tafsir orang nanti, penattt!!!

    iye..semoga di doakan kanda yang baik2 ye dinda :)

    ReplyDelete
  6. (",)
    yes mam....rojer n out!

    stoking baby y mana comel sekarang ek....
    y ada jari tu ke.....umm....warna pink pun ok..ke putih....

    ohh..oh..oh...dinda x sign out lagi dari blog ni rupanya

    la~la~la~

    ReplyDelete
  7. Mungkin inilah yang dikatakan ingat sihat sebelum sakit.. Xpe, suami ada di sisi, insyaAllah ada lebih kekuatan.. (",)

    ReplyDelete
  8. Bila sakit..jgn pendam... nanti lagi mudharat... Kesihatan pun penting...

    Di antara doa yang di baca oleh Rasulullah saw di pagi dan ptg hari...

    Allahuma A’fini fi badani, Allahuma Afini fi sam’I, Allahuma Afini fi bashari Lailaha ila Anta. (3x)

    Allahuma ini A’udzubika minal Kufri wal Fakri, wa A’udzubika min adzabil Kobri Lailaha ila Anta (3x)

    “Ya Allah selamatkanlah tubuhku dari penyakit, ya Allah selamatkanlah pendengaranku, ya Allah selamatkanlah penglihatanku(dari maksiat), tidak ada yang berhak didibadahi dengan benar kecuali engkau, Ya Allah aku berlindung kepadaMU dari kekufuran dan kefakiran. Aku berliundung kepadaMu dari siksa Kubur tidak ada yang berhak didibadahi dengan benar kecuali engkau” (HR,Bukhari)

    2. Sedekah lah setiap hari (RM 1.00 ke..) atau bagi gula2 untuk kanak2...

    ReplyDelete
  9. dinda,
    malas nak layan... hari khamis ni kanda balik semenanjung..nama dinda di kecualikan dari mendapat buah tangan dari sabah...lalalaa~

    sape suruh nakal. weekkk :p


    tuan fuad,
    iye...selepas menerima ujian sakit, terus teringat bertapa nikmatnya kesihatan yang Allah bagi selama ini.. Alhamdulillah..ujian sakit ni x lama.. :)

    ReplyDelete
  10. tuan faqir,

    Alhamdulillah... masa sakit tu, yakin juga yang bukan ubat bagi sihat. jadi...x ambil pun ubat2 yang di listkan di farmasi (nak lari dari ubat hihi).. terus teringat pesan abah.. banyakkan sedekah..--> ubat terbaik.

    seterusnya..cari asbab kenapa dapat sakit yang x dijangka-jangka tu... x jaga amal. jadi kena cek lagi dan lagi amalan setiap hari.

    Jazakallah khairan ye atas amalan zikir dan doa tu.. dengan izin Allah, umu azam nak istiqomah untuk amal.. :)

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum umu,
    hmmm smoga sabar ye...InsyaAllah ada ganjarannya...hihihi...cucuk2 ni mmg sakit..pasal tu la akk xjd doktor..coz xsmpai hati, nk cucuk org,,

    ReplyDelete
  12. Waalaikumsalam wbt CS..
    Alhamdulillah...dah sihat ni :)
    umu pun x tahu macam ne nak cerita nape leh tiba2 sakit...serius plak tu. macam petir je.."datang berdentum dan dalam masa yang singkat terus hilang"..huhuu

    haaa...akak pun x tahan ye kena cucuk?hehe..kita leh jadi geng!

    ReplyDelete
  13. ohhooooo
    nama dinda dikecualikan yee
    berani la kanda is balik xbawa apa2 untuk dinda..
    t dinda hidang kanda berdua dgn air sunkist masam 1000x
    ha`ha`ha`

    sob~sob~cek dh la jauhh...abah pun jauhh..semua pun jauhh..sampai hati cek buat lagu ni sama cek...

    dinda xkira...bawak balik angin sabah pun jadi la baa(",)

    ReplyDelete
  14. Akak sakit apa actually?

    Kalau pqa buat IV Line dekat patient, (it's the term kena cucuk masuk ubat or air tu, yang akak kena ni) sangat control macho..

    Bila diri sendiri kena, tutup mata peluk pillow and nangis sampai orang tak percaya pqa is a doctor later-_-

    ReplyDelete
  15. dinda,
    iye..nama dinda akan di kecualikan jika dan hanya jika dinda masih terus membuat onar di blog kanda tau!
    dah..jangan buat muka seposen, g solat 2 rakaat untuk kanda dulu baru kanda bawakan ole2nya -> ambik kesempatan dulu..hoho

    nur taufiqa,
    err...akak dah sihat. x ada sakit. MA tu pun kata akak sihat setelah membuat pemeriksaan itu dan ini..tapi berdasarkan apa yang akak alami sepanjang sakit tu dan bertanya pada dia...dia x dapat jawab..huhu..

    emm..ini hanya ujian yang kecil dari Allah swt untuk akak..-nak tengok akak sabar dan redha x-

    ReplyDelete
  16. PENYAKIT AIN pun bleh jadi.... sbb dalam blog ni ada juga gambar....... yang melihatnya.... serata manusia.... ada macam2 niat...dalam hati....


    أَعُوْذُ بِكَلِمَاتِ اللهِ التَّامَّةِ مِنْ كُلِّ شَيْطَانِِ وَ هَامَّةِِ وَ مِنْ كُلِّ عَيْنِِ لامَّةِِ

    “Aku berlindung dengan kalimat-kalimat Allah yang sempurna dari godaan setan, binatang beracun dan dari pengaruh ‘ain yang buruk.” (HR. Bukhari)

    ReplyDelete
  17. Salam..

    Dah merasa kene inject gak sblm ni. Msuk wad smpai 5 hri. 1 hari tu ada la 2-3 kali gak doktor cucuk. Bisa tau..Alhmdulillah dpt doc yg friendly. Kena denggi daa...

    ReplyDelete
  18. tuan faqir,
    Jazakallah khairan tuan mengingatkan saya.. InsyaAllah.. peringatan tuan akan saya ambil berat..

    kak aliaazuan,
    owh...akak pernah kena denggi? ngerinye umu dengar sehari sampai 2-3 kali kena cucuk.. macamne akak leh tahan tuu? huhuu.. kesan inject kat tangan umu ni pun x hilang lagi..

    ReplyDelete
  19. salam ziarah,
    sakit tu tandanya Allah sayang kat kita....nak tingkat maqam kita di sisinya...ubat tak boleh sembuhkan kita, yang sembuhkan kita Allah, ubat tu asbab je..yer dok?

    ReplyDelete
  20. Jazakillah kak norsha sudi ziarah..

    iye, benar kata akak.. semoga sakit yang umu alami tanda Allah sayang kat umu.. risau juga jika kita hidup tidak ada ujian.. segala senang..hingga kita lupa nak bersyukur dengan nikmat Allah swt.. nauzubillahiminzalik..

    ReplyDelete