Ingatan Kepada Penziarah...

Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..

Saya merupakan seorang hamba Allah swt dan ummat Muhammad saw yang punya pelbagai kekurangan dan juga banyak kelemahan...

Saya juga seorang yang sangat kurang ilmu dan bukan ahli di dalam agama...makanya kini, saya sedang belajar lagi dan lagi semampu dan sedaya saya...

Oleh itu, ingin saya tegaskan..saya bukan seorang ustazah (jadinya jangan di soal saya bab berkenaan agama).
Bukan juga hafizah dan jauh sekali alimah...
(makanya saya bukan pakar bab hadis, dalil dan apa jua untuk menentukan sebarang hukum)....

Maaf andainya, saya tidak dapat menjawab persoalan penziarah di blog ini, YM mahupun email...

Syor saya....carilah orang yang betul2 alim berkenaan setiap bidang ilmu agama ini..

sekian... selamat beramal ^^


~Da'ie Dunia Akhirat~

Tuesday, March 29, 2011

-jom... kuih cara berlauk!

Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillah.. Percubaan pertama kalinya memasak kuih cara berlauk ni telah di laksanakan dengan jayanya..dengan izin Allah swt :)

Balik cuti hari tu..berjalan dengan mertua di bandar Temerloh. Jumpa pulak acuan ni.. terus teringat kuih cara berlauk (pernah belajar masak time sekolah dulu..). jadi, beli dan bawa balik ke Sabah.. owh ye..sempat juga umu mencapai acuan untuk roti jala.hihii... Lama dah mencari di sabah, x jumpa-jumpa..huhuu

Bila agaknya nak buat roti jala eh? tunggu ler episod akan datang ... tu pun jika Allah swt izinkan..huhuu.

okey la..nak kongsi resepi.. mudah pulak bila dah buat. cuba la ye :)


susun cantik-cantik sebab nak masuk blog..hohoho



Bahagian lauk:

Cincang daging halus-halus 


Cincang bawang besar + bawang putih halus-halus juga :)

Potong lobak + lada besar kecil-kecil (macam confuse pulak kan?)

- Tumis bawang yang di cincang
-masukkan daging
-letakkan sedikit sos tiram
-masukkan serbuk kari yang dah di bancuh dengan sedikit air
-letakkan garam + gula sesuka rasa..hehee
-Pastikan airnya kering dan tutup api
-gaulkan lobak tadi di dalam daging > nak bagi lobak tidak layu daa


Bahagian tepung:

Bancuh di dalam jug bagi memudahkan kerja-kerja menuang di dalam acuan :)
-tepung gandum
-sebiji telur
-santan
-garam
-serbuk kunyit sedikit

Kesemua bahan di atas di pukul (kejam la pulak....) sehingga sebati...pastikan tepung tidak berketul ye :)


Cara-caranya....

-panaskan acuan dengan api yang kecil..tidak perlu di sapu minyak ye
-masukkan adunan tadi secara berhati-hati. tak mahu tumpah-tumpah. 
-setelah itu terus letakkan daging + taburkan lada di atasnya. Kalau nak pedas letak banyak-banyaaakk..hehee. (boleh juga taburkan daun sup)
-tutup atasnya

comel. x sabar nak rasa..hikhik


 Setelah beberapa minit, kuih tu akan naik begini..teruja betul time ni..hihii

err..yang ni time nafsu nak letak daging tu banyak-banyak meningkat..
maka tepungnya pun melimpah-limpah keluar...huhuuuu. 
Makanya, jika nak letak daging banyak-banyak, letak adunan tepung tu separuh acuan dulu tau!


erkk...banyak sangat ke untuk 2 orang makan?
X patut betul bila suami kata..
"boleh x abang habiskan semua ni?"
nasib baik la ada tetamu yang datang. jadi jamu dan tapaukan tetamu tu juga untuk di bawa pulang. sedap katanya..
heheeee > senyum lebar-lebar lerrr...
sebab..
kan Allah yang bagi sedappp!
.

20 comments:

  1. em....kuih yg paling saya angin kalau suami beli..tak tahu apa rasa nya..ada yg satu jenis tu warna hijau dalam ada gula...waktu bulan puasa suami selalu beli..tapi sampai la saya dok pikir kenapa rasa nya..tak de rasa....tanya suami kenapa suka beli kuih ni..tapi tak makan......suami jawab..sebab comel...

    ReplyDelete
  2. anak2 akak tak minat.. sb tu x buat (alasan..haha). Skrg mood malas tlh melanda jd kalo mengidam kuih2 ni, akak beli jer..hehe

    ReplyDelete
  3. salam umu,
    leh pinjam acuan??? hihihi selalu mengidam nk beli acuan ni...mmg suka wat kuih ni coz sgt simple yet sgt syedap kan....mai sepiring!

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum anonymous :)

    wahh..jangan la angin-anginnn.. suami dah beli cakap la lembut-lembut.." jazakallah ye abg. tapi lain kali beli untuk abg je sb syg x mkn kuih ni"...hehee

    emm..jika nak kuih tu ada rasa, bagi la bahan untuk daging pekat2..InsyaALLAH akan ada rasa. yang jenis manis tu saya x suka sangat. tapi mungkin akan di masak untuk nenek di Pahang balik nanti sebab nenek asal orang kelantan. suka manis-manis.. :)

    ReplyDelete
  5. kak ahliaazhar J,
    hahaa..pandai akak ikram anak-anak ye :p
    kalau di sabah ni, umu x berapa gemar kuih muih yang di beli. lain rasanya.. jadi, adalah lebih menyakinkan untuk masak sendiri...belajar2...


    Cikgu Sue,
    Waalaikumsalam wbt :). hah? nak pinjam? guna pos laju ke kurier ni? hihiii..jauh sangat tuu...kat banting pun susah ke nak cari acuan ni? emm..iye sedap, tapi umu x pernah beli pun kuih ni sebelum2 ni..hahaa..

    ReplyDelete
  6. kak umu, ayu x pernah mkn kuih gini,x prnah jmpa pun (nmpak sgt x mnat nak memasak)...tp nmpak mcm sedapkan..nak rase,nak rase...hihi

    ReplyDelete
  7. hah? x pernah jumpa? ciannye budak sorang niii...meh ler dtg sabah...akak buat banyak2 untuk ayu..hehee

    ReplyDelete
  8. persoalannya.. apakah nama kuih ini?? hehe..

    ReplyDelete
  9. Salam.

    Biasa akak buat kue ni time bln pose je..mmg syok lah. Tp leceh sikitlah, kjp2 nk kena ulang alik pi dapur, takleh buat keje lain dah.

    ReplyDelete
  10. Tuan fuad,
    aihhhh...tu tajuk tuuu...tu la namanyee...aihhhh...(geleng kepala kesedihan)..haha :p


    Kak aliaazuan,
    Waalaikumsalam wbt.. hah, umu sambil tunggu dia masak, umu g godek2 baju kat mesin basuh..hihii --> sbb manualkan..
    tapi dia sekejap je mask. dlm 5 minit dh bleh kuar dr acuan.

    ReplyDelete
  11. ummu dah jadi isteri yang suka masak.Alhamdulillah.suka masak ni byk kebaikannya.salah satu,kalau ada jemaah dtg khususi mengejut.tk hilang punca,tau aje apa nak masak pakai bahan apa ade.
    betul tak

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah..agaknye umu nak bayar balik masa remaja umu yang banyak di habiskan dengan buku kut nek..huhuu. time study dulu memang jarang dapat turun dapur lagi2 nak masak kuih muih begini.. ni dah dapat dapur sendiri, kena manfaatkan sebaik2nye..hihii :)
    waahh..umu sokong kata2 nenek tu 100%. Orang lama katakan.. segala kelebihan kena guna untuk ikram orang di sekeliling kita kan nek :)

    ReplyDelete
  13. Kuih cara berlauk erk namanya.. hehe.. baru tau.. selama ni tau makan je.. (",)

    Kat Malaysia ni macam2 nama kuih yang pelik2..

    Kuih ketayap, batang burok, tahi itik, tahi minyak, puteri dua sebilik, lompat tikam, cek mek molek, badak berendam, seri ayu, puteri mandi n lain2.. (",)

    ReplyDelete
  14. hah..Alhamdulillahh...tahu gak akhirnnya..haha..
    nama pun Malaysiaa..berbagai kaum maka pelbagai la kuihnye.. banyak2 kuih yang tuan cakap tuu..kuih puteri dua sebilik x pernah dengar lerr.. apakah itu?

    ReplyDelete
  15. Al kisah,, tatkala musim kemarau, dua puteri tidak dapat pergi berendam dan hanya menghabiskan masa duduk di bilik.. Maka jadilah mereka kuih puteri dua sebilik dan bukannya kuih puteri berendam.. (",)

    p/s: kuih puteri dua sebilik ni lebih kurang macam kuih koci la kot.. (",)

    ReplyDelete
  16. lorrr...betul ke tak ni? ada riwayat x? sohih ke dhoif niee? hahaa-> mcm soklan skema bg orang yang x mau baca kitab fadhail jee..uhuk!
    rasa2 mcm tuan buat citer sendiri je nie..tapi bila search kt tenet, Alhamdulillah..adaa.. leh cuba buat ni.. jazakallah lah memparkenalkan kuih ni ye :)

    ReplyDelete
  17. errkkk,lawak2.
    kuih2 yg abg fuad cakap tu sume kuih kelantan.
    3 tahun (nak masuk 4 ) kat kelantan still takleh terima kuih2 cni.
    ada la yg best cam cek mek molek sebba manis dan asal dari ubi.

    mak saya rajin buat kuih, sebba anak ramai. mmg tak beli dah (kecik2 dulu la)
    kuih perak, badak berendam, buah melaka, kuih cara yang manis,kuih lepat pisang, bengkang, tepung talam, aishh,banyaklah.

    pendek kata,semua kuih tu takde kat kelantan.
    merana la sekejap,balik2 request mak,hehe

    ReplyDelete
  18. eh..ye ke tu semua kuih kelantan? nape orang n.9 selalu je masak?pelik2..!
    wah..mak awk sama dengan arwah mak akak ler.. semua kuih pandai buat siap leh masak roti canai lagi sebab anak ramaikan..
    k..x pe, nanti dah kawin kena request kat ahlia la pulak kan nak itu ini.. (nasib la sape jadi ahlia awk dapat suami suka makan..hahaa)

    ReplyDelete
  19. Puan Umu:
    Betul la..maunye x betul.. riwayat fuad ansari..hassan lagi sohih(gurau je).. (",)..

    Tuan Izmer:
    ic... kuih2 kelantan ke tu.. patut la pun jarang-jarang ditemui..

    ReplyDelete
  20. aihh..sapa itu fuad ansari? lawyer? ustaz? pakar sejarah? muhaddith?..sapa?hohoho.. okey, cerita tuan hamba bleh di terima akal..insyaAllah, dah tengok kat intenet resepi kuih tu..akan di cuba sedikit masa lagi..yeay!

    ReplyDelete