Ingatan Kepada Penziarah...

Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..

Saya merupakan seorang hamba Allah swt dan ummat Muhammad saw yang punya pelbagai kekurangan dan juga banyak kelemahan...

Saya juga seorang yang sangat kurang ilmu dan bukan ahli di dalam agama...makanya kini, saya sedang belajar lagi dan lagi semampu dan sedaya saya...

Oleh itu, ingin saya tegaskan..saya bukan seorang ustazah (jadinya jangan di soal saya bab berkenaan agama).
Bukan juga hafizah dan jauh sekali alimah...
(makanya saya bukan pakar bab hadis, dalil dan apa jua untuk menentukan sebarang hukum)....

Maaf andainya, saya tidak dapat menjawab persoalan penziarah di blog ini, YM mahupun email...

Syor saya....carilah orang yang betul2 alim berkenaan setiap bidang ilmu agama ini..

sekian... selamat beramal ^^


~Da'ie Dunia Akhirat~

Wednesday, February 23, 2011

- duta kecil -

Bismillahirrahmanirrahim...

Segala puji bagi Allah yang memberikan nikmat dan rezeki pada hamba-hambaNya




"Shatamuh, shatamuh
Shatamuhu lamma jahiluh
Tabi’uhu lamma ‘arafuhu......" <-- ring tone berbunyi..

umu : Hello.. Assalamualaikum..
Dibah : hellooo...kak umu..dibah nii..
umu : haaa...dibah. kenapa? gembira semacam jee?? (dengar ketawa mengekek-ngekek) hahaa
Dibah : result stpm dibah dah keluar laaa...hahahaa..hihiiiiieeeee

umu : aihh..ketawa semacam je tu..mesti result bestkan?
Dibah : kak umu teka laaa..
umu : elleh...kalau dah ketawa macam tu, mesti dapat best tu.. cepat laaa..


hah..bila dapat keputusan exam yang best, gembiranya Masya Allah... ketawa x henti-henti. Itu la gaya adik umu yang sorang ni, Siti Najibah binti Mohd Nor... kuat gelak.. :p

Teringat lagi.. masa dibah ambil exam stpm nya beberapa bulan lepas, kami seluruh family pula sibuk membuat persiapan walimah bagi perkahwinan umu dan 2 orang lagi kakak. Dan paper lastnya adalah lagi beberapa hari sahaja sebelum walimah berlangsung.

Dan sepanjang hari-hari persiapan walimah sehinggalah berakhirnya walimah.. Dibah yang ceria ini kelihatan pelik. Bermurung dan suka termenung.. suka duduk di bilik pun iya kut, sampaikan abah umu pun boleh perasan.. 

Bayangkan lah, dalam pada kami sibuk ke sana sini.. abah umu boleh perasan perubahan anaknya yang ke 12 ni..huhuu (mata seorang abah itu begitu tajam daa..)- sedangkan umu pun x perasan sangat time tu... -maklumlah sibuk dengan persiapan sendiri..hihihhii

Maka agak gemparlah kami semua bila abah bertanya pada kami tentang masalah dibah. Yang kelakarnya abah syak dia ada masalah dengan kawan lelaki..hahaa
-abah serkap jarang sebab anaknya yang sorang ni selalu jadi perhatian..-

. ~ala-ala model :D - x patut betul ustaznya kat sekolah kata dia macam model (sebab tinggi melampai kutt)..uhukkk!

Abah : umu, kenapa abah nampak dibah tu lain macam je. pergi la tanya dia.. ada masalah ke..
umu : x lah bah. Dia mengadu hari tu..banyak papernya yang dia x confident boleh jawab. lagi-lagi katanya banyak yang cikgunya skor soalan x masuk.. 

Abah : ah..x kan itu aja? kut dia ada masalah ke dengan boyfren? (abah buat muka bersangka - kelakar je tengok)
umu : x ada lah bah. memang sebabkan exam dia ari tu laa...

Lepas dari itu...umu rasa abah buat sesi kaunseling (zihin..hahaa) dengan dibah dalam bilik.. Dan kelihatan dibah selepas itu begitu semangat mengikram ahli family lain membuat persiapan walimah..

umu : wah... Alhamdulillah.. tahniah..tahniah.. nanti kak umu bagitahu abang ishak ye.
Dibah : terima kasih..hieieee.. dibah betul-betul x sangka tau dapat result macam ni..hieee -(gelak lagi dan lagi..hahaa), Dibah dah dapat tawaran USM. Tapi x tahu course apa sebab kaunselor sekolah yang telefon bagitahu dibah.

umu : owh.. sama dengan diah la ni? haa.. bagus lah. korang sekarang berkumpul di utara sana ramai-ramai.
Dibah : x tahu lagi sebab dibah x mohon upu lagi ni.. tengok lah nanti.
umu : k, mesyuarat la dulu dengan abah...



Alhamdulillah... Masa zaman umu study dulu, kakak-kakak semua study kawasan KL juga. UIA, 2 di UPSI dan umu di UiTM Shah Alam.

Dan tiba masa adik-adik kami.... semua Allah swt hantar menjadi duta kecil (atas maksud usaha agama terutamanya) di kawasan bahagian utara .. UUM dan USM.. Dan semoga Siti Najibah ini juga di hantar ke sana juga... boleh pergi dan balik kampung dengan kakak-kakaknya dari sana...hehee..

Dan makanya... bertambah sunyilah rumah kami apabila setiap tahun ada sahaja yang Allah swt hantar keluar  dari rumah sebagai duta kecilNya (paling jauh umu laaa...ke sabah...huhuu). kalau x atas asbab menyambung study mesti asbab perkahwinan.. :)

Dan semoga....walau apa jua maksud kita di hantar ke seluruh alam, jangan lupakan maksud utama kita di hantar ke dunia ini ye family ku sayang... lain tidak bukan adalah menjadi duta-duta kecil untuk menyambung usaha Nabi SAW.. 

-usaha atas iman-
.

26 comments:

  1. Assalamualaikum....umu,seronok baca karkuzari umu nie....ade2 je perkara yang mencuit hati akak, syukur ye,Allah dah memperkenalkan kita dan kita pun dah bertentang mata kih!Kih!,akak pun nak kongsi satu perkara dengan umu, sebenarnya akak sangat teruja dan rasa syukur yang tidak terhingga akhirnya Allah dah makbulkan doa akak,adek lelaki akak yang belajar kat UiTm(ambik course Mechanical Engine)kat Shah Alam tu akhirnya diberi hidayat oleh Allah untuk menyemarakkan lagi usaha dan kerja2 nabi,Allahhuakhbar!!!, dia cal emak akak, bagi tahu nak keluar 40 hari cuti sem nie....mula tu malu2 nak bagitau...dia takut emak akak marah...hehehe,tapi emak akak cakap alhamdulilah...kat rumah akak nie,emak attend taalim...agak2nya asbab ye,apa2 pun akak syukur :) tinggal lagi 2 orang adek lelaki akak,insyaAllah akan diusahakan,doakan ye umu.

    ReplyDelete
  2. salam kak umu

    ramai nyer adik beradik anda!! sumer pompuan ker??

    ReplyDelete
  3. Buat kak Marina..

    Waalaikumslam wbt kak :)
    Jazakillah datang lagi dan lagi membaca bebelan umu di blog ni..huhuu

    Alhamdulillah... seronoknya umu dengar adik akak dah mula berjinak dengan usaha ni.. Itu la yang umu kata dengan akak hari tu, kalau di fakulti engineering tu.. memang kuat usaha studentnya.. x mustahil Allah swt boleh pilih dia, lagi2 berkat dari doa dan usaha mak dan kakaknya sendiri :)

    Dengan izin Allah... rasanya jalan untuk seluruh family akak terlibat dalam usaha semakin terbentang luas.. jom kita doa sama2 ye kak :)

    ReplyDelete
  4. Walaikumsalam wbt Z@i.

    hehee..iye, ramai. ada 14 orang semuanya. 3 darinya lelaki.. kalau bergambar, dah macam geng 1 kelas. sama besar...hahaa-> bak kata mak mertua akak lerrr...

    ReplyDelete
  5. akak aminkan doanya!! tul lah umu,akak pernah menangis2 dalam doa,supaya Allah dapat pilih ketiga2 adek lelaki akak,n akhirnya Allah makbulkan doa akak,masyaAllah...Allah hebat dalam setiap pencaturannya kan umu.Sebenarnya akak dan suami tak pernah mentasykil diaorangpun, suami akak pesan kadang2 dalam usaha nie kita jangan sibuk nak tasykil orang je,tapi kita kena sibuk2kan diri buat "kerja" dalam usaha,ikram...yang penuh adab,jaga amal,insyaAllah Allah akan aturkan untuk kita selebihnya.(rahmat dan bantuan Allah yang tidak disangka2):)

    ReplyDelete
  6. Subahanallah... bab air mata yang paling mahal tu kak. Pasti dan pasti Allah swt akan pandang akan doa hambaNya yang mengalirkan air mata semata-mata untuk memohon di berikan hidayah buat saudaranya..MasyaAllah, sifat ikram akak dan suami yang tinggi pada family harus umu belajar ni.. moga umu dapat hakikat sifat ikram tu.. amin.. :)

    ReplyDelete
  7. Assalam.

    Kak Umu, adik beradik pqa 13..
    Ingatkan dah paling ramai dah.
    :)

    ReplyDelete
  8. Waalaikumsalam wbt pqa..

    wah..13 orang? ramai dah tu.. ayat pqa tu sama dengan lec akak ler.. "saya ingatkan adik beradik saya ni dah cukup ramai, rupanya awak lagi ramai ye.." hihii

    ReplyDelete
  9. umu kak wangi ni...memang betul malam2 tel kak ngi sambil ketawa terkekeh2...kata dibah lulus la....sambil ketawa lagi....punya la dia suka...tapi kat tempat dia kerja sekarang pun banyak godaan jugak..maklum la...iras2 S..T..I..hu..hu..perasan pulak nanti dia...HEBAT kau ye bolih tebar roti canai tu..nanti bila balik kampung tak payah abah ajak menantu2 dia pekena roti canai kat kedai..suruh kau dan yusri yg tebar roti canai ye..ok jumpa bulan tiga kirim salam kat yusri..ye...ishak da....rupa dia kan iras2..yusri kru....

    ReplyDelete
  10. hah? yusri kru? biar betullll....kejap k.ayu cakap edry kru...kejap k.ngi pulak yusri. jangan yang ada kata macam norman dah lah ehh..huhuu

    waahh..mesti dibah call semua orang niee..kejap nak kira...hahaa. habis la kredit fon dia :p

    InsyaAllah, jumpa la kita bulan 3 nanti ye. banyak nak story niee..hihii :D

    ReplyDelete
  11. pergh.. 14??


    mariah bebenor. xcampur cucu lg eh?

    poning x pale abah melayan anak2 dare die?heehe

    ReplyDelete
  12. umu org tu tanya abah tak poning ke layan kita..ha..ha.poning teramat lagi2 ramai perempuan..masih ingat kah...puan umu oi..apa hukuman yg kita dapat bila kita tak siram bunga dulu2..tak kan lupa kut..hi..hitapi sekarang abah teramat sayang la dgn 20 org cucu nya..dari hasil lima org anak nya yg dah nikah..siap buat kan kolam mandi buat cucu nya ye tak umu.....

    ReplyDelete
  13. paling poning bila ramai yg datang meminang dan bertanya tentang anak dara nya..bertambah poning bila anak dara nya dah pandai tulis surat cinta...tapi hilang poning bila anak dara nya dengar kata...tinggal lagi 5 dara dan satu teruna...tapi sekarang abah tak poning dgn anak dara yg tinggal...tu anak teruna yg meningkat remaja tu yg dia poning kan...betul tak umu....

    ReplyDelete
  14. Buat Z@i..

    haa..terkejut ke? best tau ada family yang besar...maka seruan untuk zai, azam la nak ada family yang besar juga..hihihii
    (kalau tanya kat abah..bukan pening dah, nak naik pitam kut...hahaa)

    ReplyDelete
  15. Buat k.ngi..

    Allahuakhbar..k.ngi dah wat entry dah kat tempat coment ni..huhuu. haa..z@i mesti puas hati baca cerita akak umu kan?heheee... habis semua di cerita tanpa berlapik sungguh..huhuu.

    dah..dah.. k.ngi jangan citer lebih2 rr.. ada pulak yang jd kontrvesi lepas ni.. tuu..anak2 buah umu perlukan kasih sayang ibunye yang sibuk mengahadap intenet..hoho

    ReplyDelete
  16. baru lepas kemas umu punya buku2 bawah katil..punya la banyak..kalau nak tahu puan umu kita ni perpustakaan bergerak..tapi..pasal cintan2 la...sebab banyak novel2 kat beg dia ni..rasa2 kalau jual laku tak..2 singit..ha..ha

    ReplyDelete
  17. hahaha kata Abang Salleh Ishak macam pengawal peribadi KRU Kih!Kih! :)

    ReplyDelete
  18. Kalau Umu jalan sebelah Ustaz mesti akan rasa selamat....:),takut orang nak kacau....apatah lagi sudah berpurdah...mantap gitu

    ReplyDelete
  19. Buat k.ngi...

    k.ngi..jangan nagada-ngada nak pilih2 eh buku2 tu. semua bergunaaaa tau!! jangan buanggg...x ada maknanya cintan2.. kalau novel, semua karya Habiburrahman. penulis novel ayat2 cinta dan ketika cinta bertasbih tuu..heheee. yang buku2 ilmu lain .. haa..yang tu bagus untuk k.ngi belek2 dan hadam.. lagi2 buku bagaimana ingin menjadi wanita/isteri yang solehah! hahaaa.. :p

    ReplyDelete
  20. Buat k.marina..

    ishhh...ada ke jadi bodyguard? tapi betul la tuu..hehee. hari tu jalan di kunak, ada hati lagi tu orang bagi salam (ala2 nak ngurat..). diorang x tahu yang jalan belakang tu bodyguard umu... terus suami kata "orang2 kat sini memang suka bagi salam" hahaha.. :p

    ReplyDelete
  21. Salam.
    Tahniah Jibah, Allah SWT pilih jadi duta.
    Saya ni tengah tunggu juga Allah pilih jadi duta pergi kedutaan India.

    ReplyDelete
  22. Kesian Pakcik Mohd Nor.. anak2 jauh di perantauan.. (",)

    p/s: kesian di dunia, untung pada kehidupan akhirat sbb anak2 menjadi duta-duta kecil untuk menyambung usaha Nabi SAW.. (",)

    ReplyDelete
  23. Waalaikumsalam wbt En Bijen M..

    iye..semoga tuan di permudahkan Allah swt untuk dapat lesen jadi duta ke india ye..
    Berusahalah!

    ReplyDelete
  24. eh...sempat pulak pak cik fuad menyelit..huhuu..

    Semoga kami, anak-anak perempuannya ini di pelihara Allah swt walau di mana sahaja kami di hantar seperti mana abah kami berusaha memelihara agamaNya.. amin..~

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum kanda,
    lamanya xsinggah...maaf,urusan dunia nya sesak.
    mnyesakkn hati(",)
    oh,dibah,dia dpt result je trus call dinda sbb sama kn twaran USM.
    ye,dulu dia risau lps jawab paper history....tgok2 paper tu y dia skor pling tinggi....
    Doanya Allah dengar...Alhamdulillah(",)
    duta kecil??Jauh benar....semoga Allah mengampuni anak2 abh y sering mlakukn ksilapan.Aminn.

    ReplyDelete
  26. p/s:jemput share pandangan kakak berkaitan artikel terbaru...di blog sy..

    ReplyDelete