Ingatan Kepada Penziarah...

Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..

Saya merupakan seorang hamba Allah swt dan ummat Muhammad saw yang punya pelbagai kekurangan dan juga banyak kelemahan...

Saya juga seorang yang sangat kurang ilmu dan bukan ahli di dalam agama...makanya kini, saya sedang belajar lagi dan lagi semampu dan sedaya saya...

Oleh itu, ingin saya tegaskan..saya bukan seorang ustazah (jadinya jangan di soal saya bab berkenaan agama).
Bukan juga hafizah dan jauh sekali alimah...
(makanya saya bukan pakar bab hadis, dalil dan apa jua untuk menentukan sebarang hukum)....

Maaf andainya, saya tidak dapat menjawab persoalan penziarah di blog ini, YM mahupun email...

Syor saya....carilah orang yang betul2 alim berkenaan setiap bidang ilmu agama ini..

sekian... selamat beramal ^^


~Da'ie Dunia Akhirat~

Monday, February 14, 2011

- Bidadari -

Bismillahirrahmanirrahim.....


* Suka dengar lagu ni.. sebab suami selalu dengarkan pada umu setiap kali umu sedang "berangin"..hihiii

** Agak-agaknya apa amalan yang membolehkan seseorang wanita itu menjadi bidadari bagi diri suaminya di dunia juga di akhirat kelak ye?

*** Masa keluar masthurat hari tu, time ta'am.. ada mak cik tu pesan "umu, time makan dengan suami, kalau makanan yang suami suap jatuh di atas saprah, cepat2 kutip dan makan sebab di katakan kalau x di kutip itu akan menjadi mas kahwin untuk bidadari di syurga" ---> waahh..x boleh jadi niiieee!

**** Jadi masa makan dengan suami dalam 1 dulang, ada la cebisan makanan terjatuh di saprah dan umu kutip la... sambil tanya suami "bang, betul ke kalau sayang x kutip dan makan makanan ni..dia akan jadi mas kahwin abang untuk bidadari di syurga?"

***** Yang buat umu nak "berangin" bila suami senyum-senyum dan gelak-gelak....eeeee..geram betul! (Dah la x menjawab persoalan malahan menimbulkan berbagai spekulasi di situuuu...)

Sangkaan negetif umu --> mesti mak cik tu saja je nak mengenakan umu sebabkan sepanjang keluar mak cik tu la yang paling galak menyakat di sebabkan status "pengantin baru" yang umu pegang..haisshhh

Sangkaan positif umu --> jika benar...Alhamdulillah. Dan jika tidak benar...x mengapa. Kerana jika umu amalkan pun x rugi apa-apa malahan boleh mendatangkan banyak kesan baik pada hubungan rumahtangga yang baru di bina ni..heheee :)

*Pada sangkaan anda bagaimana?
.

26 comments:

  1. pada sangkaan CS<<<
    aisshhh!!!! dh cemburu thap gaban ni,,,,mcm nk nangis pon ada,,,xtaula akk slalu xleh kwal emosi bila bab bidadari ni,,,kdng smpai menangis,,,mmg suami pon suka senyum jer kalau ditanya fsal bidadari ni,,tp bila kiter dh emo, tau plak pujuk,,,hmmm betul ke umu? akk xpenah dgr plak lg spnjag kuar ni,,,hmmm slalu main suap2 jer,,,xpenah plak kutip makann dia yg jatuh,,,masing2 amik sndiri2 punyer,,,hmmm nnt ptg dia balik, nk tnyalah!

    ReplyDelete
  2. Cikgu sue..

    hehee..akak ni, manjanye.. kita kena cool. macam umu kan, bila suami bercakap bab bidadari.. umu pun katalah "mesti bidadara pun hensem kan bang? kalau bidadari, namanya ainul mardhiah..kalau bidadara bang?"
    cepat je suami sahut "Ishak"..hahaa. Dia pulak yang cemburu balik :P
    umu jawab lak.."alaa..x mau la bidadara nak pembantu bidadara la macam tu. ada x bang?"
    nak tahu dia jawab apa? "Ishak juga"..hahaha ;p

    ReplyDelete
  3. Huish.
    Manis hari pengantin tak habis lagi.
    Semoga terus manis sampai ke syurga.

    ReplyDelete
  4. to umu,
    ooo......mmg manja,,,,wpun akk ank sulong,tp adik beradik 2org je tau! so no wonder i manja,,, =P suami akk tu xreti nk jeles sgt,,,dia sgt cool,,,hmmm nnt la try tiru ayt umu,,,tgk reaction dia...

    ReplyDelete
  5. aihhh...bakal pengantin dah mencelah :p
    Mestilah manis pengantin x kan berhabis sebab selalu akan di "renew" (khuruj) setiap bulan..hohoho :)

    ReplyDelete
  6. Cs...

    wah..akak memang manja lerr.. jangan la tiru gaya umu sebab umu ganasss..hahaa. nanti suami akak cakap "sapa la yang ajar ahlia aku jadi ganas mcm ni"...umuuuu gak yang kena nanti :p

    ReplyDelete
  7. to umu,
    xdela ganas sgt pun,,,InsyaALLAH dia xkan su' uzzhon,,, dia akn husnu zhon jer,,,hihihi,,,sj nk tgk reaksi dia,,,

    ReplyDelete
  8. salam..

    hehehe,:)...:)

    tgh berangan jgk ni..hihih

    ReplyDelete
  9. Buat Cs...

    haa..kalau jadi apa-apa jangan claim umu sebagai asbab tau..hehee --> selamatkan diri duluu~


    Buat Hidayu...

    Waalaikumsalam wbt.. aih..ape tu yang di angan-angankan? doa laa lagi dan lagi ye ayu :). InsyaAllah, pasti dan pasti Allah swt qabulkan..

    ReplyDelete
  10. huhuu..orang belum nikah jangan terkesannn!!!!

    ReplyDelete
  11. kih!Kih tergelak sakan baca sembang2 diatas nie :)

    ReplyDelete
  12. haaa..yang pasti k.marina bukan gelakkan umu..kan..kan?heheee

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum
    Bestlah baca lirik lagu tu..nakgak suruh suami kita belajar nyanyikan untuk kita pulak...syahdunya...

    ReplyDelete
  14. salam,
    hmmm mcm gelakkan CS jer,,,xpe2...hmmm CS dh tnya hubby dh & dia dh xplain in a way yg CS leh accept,,& reaction dia ms CS tiru ayat umu? mula2 relax,,tp lama2 cemburu smpai selsema,,hihi xdelah,,kebetulan dia trkena selsema plak,,

    ReplyDelete
  15. Waalaikumsalam wbt....

    Kak ahliaramzi..

    hihii..habis laa..menggaru kepala la suami akak nanti nak kena paksa ingat lirik lagu ... Jangan kata dapat idea ni dari blog umu tau :p


    Cs..

    hahaa...nakalnye akak!
    ni yang umu rasa seram sejukk ni... para ahlia semuaa..janganlah kalian terkesan dengan entry blog umu..huhu :)

    ReplyDelete
  16. Pada pendapat saya....

    Erm.... (",).. <--ini mmg jawapan terbaik..

    ReplyDelete
  17. haha..lucu betul baca komen diatas...tergelak2 dibuatnye!!:D

    ReplyDelete
  18. Fuad ansari..

    aihh..itu je ke jawapan terbaik lelaki? senyum..senyum..senyum..dan akhirnya gelak2.."angin" di buatnya..huhuu


    Amatullah2..

    haa..yang pasti bukan di sebabkan kata2 akak kan..kan..hihii
    psstt..ummi awak baca gak ke entry ni?hehee :)

    ReplyDelete
  19. salam...

    gitu lak ker?

    ble la nk dapat amal nh.heee

    ReplyDelete
  20. Waalaikumsalam wbt Z@i..

    eh..perkara tu x lagi dapat di pastikan sohih ke tidak..huhuu
    Tapi kalau x sabar nak amal, makan la 1 dulang dengan housemate ke, adik beradik ke.. practice dulu..heheee

    ReplyDelete
  21. salam semua sekali,khas untuk kanda.
    ohh lagu ni dinda pernah letak di blog dinda satu masa y agak lama.

    cuba tanya,abang Is terkesan agaknya mndgrnya,lalu nyanyi dan kanda perasan.
    (ayat cari gaduh...ihihi..manja2 gtu)
    gurau ja.
    -->semoga kmanisan rumah tangga kekal sampai hujung nyawa dan ke alam syurga.
    Aminn.

    ReplyDelete
  22. Waalaikumsalam wbt ya dinda..

    kanda dah tanya..memang kanda is kata lagu tu untuk kanda tau tanpa terkesan dengan mana2 pihak..weekkk :p ~hahaa

    amin..amin..amin..Ya Allah. Jazakillah ye dinda atas doanya. moga kebahagiaan juga sedang mengejar dinda~

    ReplyDelete
  23. tapi kat syurga nanti kita tak akan cemburu sebab kita adalah ketua bidadari insyaallah. provided- amal betul

    ReplyDelete
  24. amin..amin..Ya Allah.
    nenek betul!
    tu yang umu nak kena cek amal selalu tu.. ada lagi yang x betul..huhuu
    minta doanya ye nek :)

    ReplyDelete
  25. pd pendapat sy, seorang ahli syurga boleh dpt apa sahaja yang terlintas di hatinya. apa saja yg wanita nak, dia dapat.

    kenapa bidadari? lihat buku duniawi, kenapa guna perkataan lelaki dan bukan "orang" dlm ayat yg sbnrnya utk lelaki dan wanita? (lelaki yg berzikir pagi dan petang, lelaki yg tak dilalaikan oleh jual beli). juga dalam istilah saintifik atau puitis inggeris "man" (cth: man was made of soil) sedangkan yg dimaksudkan "made of soil" adalah "man" juga "woman". kenapa ckp "man", dan bukan "human"?

    ini penggunaan ayat symbolik menggunakan satu pihak yg lebih umum dan jelas penampilannya.

    di syurga, yg lebih umum dan jelas penampilan sebagai pelayan kepada ahli syurga adalah bidadari(wanita) kerana itu tidak selalu sebut bidadara (lelaki).

    lg 1, Allah jadikan fitrah makhluk berpasang-pasangan hatta pokok bunga dan sel2 dlm badan pn ada pasangannya, siang pasangannya malam, panas pasangannya hujan. hanya Allah Maha Suci bersifat tunggal manakala makhluk sentiasa ada pasangannya.

    begitu juga bidadari. kalau manusia yg kadangkala disebut "lelaki" dlm frasa2 tertentu tu sbrnya termasuk lelaki dan wanita, sudah tentu "bidadari" tu terdiri dari bidadari wanita dan bidadari lelaki (erti kata lain, bidadara).

    fitrah manusia. dlm sebuah cara hidup yg tak bertamadun dan tak berperaturan, kalau raja banyak gundik, permaisurinya mesti ada hamba simpanan lelaki. dgn cara ni sahaja permaisuri boleh kurang air mata dan rasa lebih adil. namun dlm Islam Allah hanya benarkan lelaki berkahwin lebih dari satu (tak lebih dari empat) tapi tidak bagi wanita. kerana agama Islam sesuai dengan sunnatullah peraturan kehidupan manusia. manusia di dunia ada tanggungjawab, ada kekeluargaan, ada fitrah pros and cons, ada mengandung dan beranak. sedangkan di syurga, wanita takkan mengandung dan beranak, kalau di dunia ada perubahan fisiologi tp di syurga sentiasa dara. reproduksi lelaki di syurga juga bukan sesuatu yg nyata(solid) spt sperma tp (menurut apa sy prnh baca terperinci ttg nikmat syurga) hanya sekadar sesuatu yg mcm "gas" (almost like nothing). syurga utk sang suami dan sang isterinya pn lain2. bukan mcm di dunia suami isteri satu rumah bersama.

    so, di sini ada logiknya jika saya menghujahkan ada bidadari, ada juga bidadara. fikir begini pn kerana ingin sangka baik dgn ganjaran Allah (tp xdela imaginasi terlampau smpai benda tak relevan pn bygkan ada dlm syurga). krn dulu bila fikir "bidadari" prmpuan je, prnh rs sgt sedih smp rasa mcm takyah masuk syurga pn takpela...lelaki dunia dgn lelaki syurga sama je. rasa lbih malas nak beramal dan "baik takyah taat perintah Allah". naudzubillah. tp Alhamdulillah sangkaan sebegini (disertai logik yang rasional, tak melampau) mmbuat sy rasa lebih adil dan tak berputus asa terhadap berusaha mendapat syurga Allah di akhirat.

    semoga kita peroleh rahmat Allah hingga ke syurga.

    ReplyDelete