Ingatan Kepada Penziarah...

Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..

Saya merupakan seorang hamba Allah swt dan ummat Muhammad saw yang punya pelbagai kekurangan dan juga banyak kelemahan...

Saya juga seorang yang sangat kurang ilmu dan bukan ahli di dalam agama...makanya kini, saya sedang belajar lagi dan lagi semampu dan sedaya saya...

Oleh itu, ingin saya tegaskan..saya bukan seorang ustazah (jadinya jangan di soal saya bab berkenaan agama).
Bukan juga hafizah dan jauh sekali alimah...
(makanya saya bukan pakar bab hadis, dalil dan apa jua untuk menentukan sebarang hukum)....

Maaf andainya, saya tidak dapat menjawab persoalan penziarah di blog ini, YM mahupun email...

Syor saya....carilah orang yang betul2 alim berkenaan setiap bidang ilmu agama ini..

sekian... selamat beramal ^^


~Da'ie Dunia Akhirat~

Wednesday, April 7, 2010

~ Tangguh......Hingga bertemu kembali, InsyaAllah

Bismillahirahmanirrahim....

Saya terjumpa kembali puisi ini yang pernah saya karang di dalam salah satu folder bahagian document <--- time sibuk menyelongkar dan meyusun atur kembali folder2 di dalam laptop.huuuhu...

Seingat saya puisi ni terhasil pada semester lepas kut....

Dan saya saje2 nak postkan dalam blog ni, bagi menghargai diri saya sendiri...hihiii

Maklumlah untuk mendapatkan mood menulis puisi ni bukannya senang dan datang saje2... itu semua memerlukan kehadiran perasaan yang luar biasa halusnya tau<--- tiba2 saya rasakan saya mula merepek hohoo...

Walaubagaimanapun saya masih ingat sebab musabab saya mengarang puisi ni..hmmm....PRIVATE & CONFIDENTIAL!!! tak boleh la nak bagi tahu kat sini......terlalu sulit!

Dan time tu...saya x tahu nak bagi title ape kat puisi ni... time sekarang pun saya masih x dapat nak bagi title ape....cume di atas nye saya just catatkan .....~puisi utk pgi ini~ mungkin sbbnye ia selesai di karang kul 1.35 pagi..hihiii ---> time embun pagi mula terhasil dan suasana sayu menguasai diri!

okey lah..saya just copy paste je dari yang asal...x ada sebarang edited pada puisi ni...original nye tau! jom..layannn...


================================================== 

puisi utk pgi ini..... 

kala hati meratap sayu 
bagai tiada arah kiblat yg hendak di tuju 
dek punah segala harapan 
yg di bina dari segala sejuta kepercayaan 

hati meratap sayu 
jiwa merintih rindu 
bibir menutur lagu 
penuh mengharap merayu-rayu 

kedegilan terus bertakhta 
menanda hati ingin terus meronta 
namun.. 
segala prasangka di tepis segala 
memujuk diri menghadap yg Esa.

titisan air penyuci noda 
berkelibung diri menutup nista 
ibarat masa di hujung nyawa 
namun pengampunan Tuhan.... 
tiada siapa mampu bicara 

owh Tuhan... 
seandai nyawa ku ini lebih berharga untuk agama mu 
maka... 
berikan kekuatan kepadanya utk itu. 

owh Tuhan... 
seandainya kudrat ku lebih berguna untuk agama nan satu 
maka.... 
dorongkan ia melangkah cekal di bawah redha petunjukMu.

umuanisah mn_0135 am 
===============================================

hmmm..tetiba hati kembali sayu..... :(

Segala kenangan yang lalu bagai kembali menggamit untuk di kenang2 semula.. tidak tahu kenapa dan mengapa.. <--pasti ada yang terasa, kalau anda x terasa x ape laa :(

Semoga kekuatan hati sentiasa menjadi milik saya...lagi2 time wat entry ni...masuk satu email

stop kejap.....g baca email dulu......

Opssss.....peringatan dari lecturer daa...due date untuk menyiapkan thesis...!!
Siap tarikh presentation lagi tuu..huhuu

Okey...x boleh berlengah lagi.....dengan izin Allah, ini adalah entry terakhir saya ketika saya masih bergelar pelajar.
entry seterusnya akan menyusul mungkin ketika saya bergelar penganggur kut..heheee

Dan insyaAllah..entry2 seterusnya ketika saya sudah bergelar usahawan muda <---- minta doanye ye :)



Sekian dahulu dari saya......sampai bila2 pun dari saya juga sebab ini blog saya yang punya, hihiii..
Dah..dah...merepek jee...
pesan saya pada diri sendiri dan untuk teman2 sepanjang peninggalan saya....jaga iman & amal ye..

lagi.....jangan lupa di doakan segala urusan dunia dan akhirat untuk insan yang bernama umu anisah binti mohd nor ini di permudahkan oleh Allah swt di dalam setiap doa tuan2, ibu2 dan teman2 yang paling khusyuk...

saya amin kan dulu ye.... amin.amin.amin. Ya Allah.


Jazakallahhu khaira katira pada siapa2 yang sudi mendoakan. Semoga Allah swt memberikan kebaikan yang banyak buat kalian :)

Assalamualaikum....
~ hingga bertemu kembali..InsyaAllah.

Saturday, April 3, 2010

~ Anak2 semut ku - bakal da'ie illallah.. InsyaAllah...

Bismillahirrahmanirrahim......

Alhamdulillah..... Sebelum ini, saya hanya menceritakan perihal kerenah anak-anak semut saya, jadi kali ini saya memperkenalkan mereka2 yang comei ini kepada teman2 ye.hehee
Sebenarnya rindu sangat2 dengan diorang ni...

Tiba2 terasa nak tulis tentang diorang, hmm...hidayat juga la saya nak mengingat nama penuh sorang2 semasa menyiapkan entry kali ni.. ye la, selalunya panggil diorang ni guna nama manja je.. jarang sekali nak memanggil nama penuh. Dah cukup syukur la tu kalau diorang sendiri dapat menyebut nama penuh masing2 tau...hehee

Dan doa ini akan selalu saya pohon setiap kali selepas solat fardhu... semoga zuriat keturunan saya kelak turut di pilih Allah swt bagi menyambung kerja Nabi saw. aminn..


“Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik; sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) do’a permohonan”. ( Surah Ali’ Imran: 38 )

“Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.” (Surah Ibrahim: 40)
Ummu Sumayyah - Muhammad Safwan - Danny Darius - Muhammad Alif Iqbal


Nur Syifa' Qistina


Nursyafikah Zulaikha - Muhammad Syabil Zaim


Ummu Sulaim


Muhammad Imran Haziq


Nurul Amalia Balqis - Nurul Adawiyah - Nurul Nasuha


Nurul Hanis


Muhammad Salman Faris - Nur Farizatul Solehah - Nasrullah - Muhammad Amirul Hakim

hmm...sebenarnya semua anak2 semut saya sekarang berjumlah 18 orang hasil perkahwinan 2 abang dan 3 kakak...tapi ada seorang yang belum sempat saya tangkap gambarnya..hehee..baby baru lahir daa.. namanya Muhammad Auliya'.

Minta doa teman2 semua agar di doakan anak2 semut saya kelak (emm..bakal anak2 saya juge ye..hehee) menjadi da'ie, da'ieah, hafiz, hafizah, alim dan alimah ye...insyaAllah. Amin..
.

Thursday, April 1, 2010

- april yang x pandai -

Bismillahirrahmanirrahim...

huhuu..manisnya senyuman dia..

Alhamdulillah….
Sempena 1 april hari ini… saya tidak terdengar siapa2 yang meraikannya, baik kawan2 sekelas, kawan2 kolej kediaman @ siapa2 jua…

Pasti dan pasti kita semua tahu apa yang di raikan oleh orang2 barat pada 1 april kan? lain x bukan …
“april yang x pandai”

hehee..itu kalau di translate kan la dari bahasa inggeris ke bahasa melayu yang sangat sopan..

namun…..
sebentar tadi saya message kawan sekelas hendak mendengar kan karguzari berkenaan kuliah petang tadi yang saya ponteng..hehee <--- bersebab tau!

kawan kata …
“alaa…tadi lec wat aprilfool..dia suruh datang kelas je, x mengajar pun… kejap je kelas tadi”


comeinya dia gelak!!
huh!

nasib baik saya x bersusah payah mengharung ribut petir dan hujan petang tadi untuk ke kelas hanya semata2 untuk di kenakan oleh lecturer ….. ape2 entah! <---- x leh salahkan juge…dia lecturer muda yang baru balik over sea… masih terpengaruh dan pembawakan budaya barat masih menebal kut. ..huhuu umur pun tua 3 tahun je dari saya (senior saya laa). lelaki pulak tu…..!

Jadi…selesai mengumpat dengan kawan di nset, baru terfikir nak istifar (dosa la umu…ngumpat2 plak.. dah lecturer awak….. siap bagi ilmu kat awak lagi tuuu) huhuu..ampun lec ~

Tapikan….(hehee..ada gak tu tapinye….)

X elok la kita main tipu2…@ kenakan orang sekeliling kita hanya di sebabkan kita nak meraikan budaya barat yang saya sure 200% tidak memberikan sebarang faedah langsung pada kita..lagi2 kita sebagai ummat Islam…

Pasti dan pasti ada kawan2 saya yang menahan sebal di hati apabila peluh x kering lagi juga nafas masih tersekat asbab naik tangga yang boleh tahan banyaknya sepanjang perjalanan ke kelas.. tapi dah kena angkat kaki keluar kelas..huhuu..sabar ye kawan-kawan…

Moga-moga….april yang x pandai ini akan bertukar menjadi april yang pandai untuk tahun2 mendatang. kalau tidak, kesian la kat orang2 yang lahir bulan april..hohoo ~
 .