Ingatan Kepada Penziarah...

Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..

Saya merupakan seorang hamba Allah swt dan ummat Muhammad saw yang punya pelbagai kekurangan dan juga banyak kelemahan...

Saya juga seorang yang sangat kurang ilmu dan bukan ahli di dalam agama...makanya kini, saya sedang belajar lagi dan lagi semampu dan sedaya saya...

Oleh itu, ingin saya tegaskan..saya bukan seorang ustazah (jadinya jangan di soal saya bab berkenaan agama).
Bukan juga hafizah dan jauh sekali alimah...
(makanya saya bukan pakar bab hadis, dalil dan apa jua untuk menentukan sebarang hukum)....

Maaf andainya, saya tidak dapat menjawab persoalan penziarah di blog ini, YM mahupun email...

Syor saya....carilah orang yang betul2 alim berkenaan setiap bidang ilmu agama ini..

sekian... selamat beramal ^^


~Da'ie Dunia Akhirat~

Thursday, July 8, 2010

Dodoi..... Selawat lah sayang...~

Bismillahirrahmanirrahim....

Pernah x lalui pengalaman menidurkan baby yang degil susah nak tidur ??
Malah keadaan jadi bertambah kelam kabut bila baby ni menangis2 siap melenting2 badannya di dalam buaian?? siap boleh campak botol susunye keluar dari buaian lagi tuuu... <-- ni bila datang time dia nak mengamuk lerr...

huhuu... sungguh mencabar keimanan betul.. (sabar umu....!)

Jadinya saya sentiasa la guna method try and error.. lain baby.. lain juga ragamnya.. dan lain juga laaa cara nak menanganinya..
Setakat ni, kalau ada baby yang mengamuk (entah sesuai entah x guna istilah ni..hehee) time nak tidur tapi wat cara x mau tidur, saya lebih suka bawa ke sinki.. basuh muka, bahagian leher, tangan dan kakinya.. bagi selesa (macam ambik whuduk la pulakan....hehee) <-- Alhamdulillah, selalu baby2 ni sukaa..

Terus bawa ke buai dan dodoikan...ehem..ehemmm.. InsyaAllah, mereka akan senang tidur :)

macam baby ni....!!

Tapikan... jangan lah dodoikan dengan lagu yang pelik2 dan bukan2. Macam contoh, saya minta anak buah saya dodoikan adiknya di buaian... boleh pulak lagu wali band keluar...hahaa. confirm la baby tu lagi mengamuk!! (Bayangkan budak 5 tahun dah lancar lagu wali band...ishh..ishhh....kagum betul!!)

Bila di tanya....
"Zaim dengar kat mana? macam mana boleh lancar ni?"

Jawab Zaim...
" iye laa..kita selalu dengar kat kereta Cik Zai" ---> mak cik yang selalu drive dia dan budak2 kejiranan ke sekolah..huhuu (Padahalnya perjalanan dia ke sekolah x sampai pun 5 minit).. Tapi kalau dah ulang alik setiap hari dan di hidangkan pula dengan lagu2 yang sama berulang kali mana x jadi hafiz lancar..huhuu

Ishh..ishhh...issshhhh.. x boleh jadi ni...

Saya pun dengan berhemahnya berkata "zaim x boleh la nyanyi lagu tuu... x tenang baby nak tidur. zaim zikir la macam ayah dan ibu selalu tidurkan baby" (ewah..ewahh..bercakap pandai mak ciknye sorang ni, padahalnya baru terfikir nak nanyi lagu siti nurhaliza tadi walaupun x berapa lancar..hahahaa)

Meh sini cik mu ajar zaim dodoikan baby...confirm baby terus tidur tau <--- berlagak ckit kat situ :p
Pastu saya nak cover saya berselawat la kan...dan x di sangka2 plak baby terus diam dan mata makin layu...layuuu...dan terus ZZzzzzzz.... dalam masa x sampai 5 minit terus tidur!

Bukan saja anak buah saya kagum...saya pun lagiii laaa kagum!
---> Zaim kagum dengan kepakaran saya
---> Saya pulak kagum dengan kehebatan selawat....hahaaa

Oleh itu, hari ini saya nak bercakap tentang SELAWAT!
 (errr....saya tanya en.Wiki je ni..hehee)

Perkataan selawat ( bahasa Arab: الصلوات‎ ) diambil dari perkataan solat ( bahasa Arab: الصلاة‎ ), doa, pujian.
Ibnu Kasir berkata dalam tafsirnya: Telah berkata Al-Bukhariy: Telah berkata Abu `Aliyah:

Salawat Allah subhanahu wata`ala ialah pujian-Nya di sisi para malaikat.
Dan salawat malaikat ialah doa.
Dan salawat orang mu'min ialah memohon rahmat daripada Allah ke atas Nabi Muhammad SAW.


إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيمًا


Sesungguhnya Allah dan para malaikat-Nya bersalawat (memuji dan berdoa) ke atas Nabi (Muhammad s.a.w). Wahai orang-orang yang beriman bersalawatlah kamu ke atasnya serta ucapkanlah salam dengan penghormatan. [Al-Ahzab: 56]


Okey... dekat sini suka saya nak memperdengarkan lafaz selawat yang selalu saya lagukan..hehee

p/s : Sila melagukannya dengan melodi yang sayu dan penuh kasih sayang ye .. :)

Sollallahu 'Alaa Muhammad
Sollallahu ' Alaih Wasallam
Sollallahu 'Alaa Muhammad
Sollallahu ' Alaih Wasallam

Sollallahu 'Alaa Muhammad
Sollallahu ' Alaih Wasallam
Sollallahu 'Alaa Muhammad
Sollallahu ' Alaih Wasallam

Tola'al Badru 'Alainaa
Min Thaniyaatil Wadaa'ii
Wajabas Shukru 'Alainaa
Maa Da'aa Lillaahi Daa"ii

Sollallahu 'Alaa Muhammad
Sollallahu ' Alaih Wasallam
Sollallahu 'Alaa Muhammad
Sollallahu ' Alaih Wasallam

Ayyuhal Mab'uthu Fiinaa
Jiktabil Amril Mutoo'i
Anta Ghauthuuna Jamii'a
Yaa Mujammal Lattibaa'i

Sollallahu 'Alaa Muhammad
Sollallahu ' Alaih Wasallam
Sollallahu 'Alaa Muhammad
Sollallahu ' Alaih Wasallam

Anta Syamsun Anta Badrun
Anta Nuurun Fauqo Nuuri
Anta Syamsun Anta Badrun
Anta Nuurn Fauqo Nuuri

Anta Ikthiiruw Waaghooli
Anta Misbaahus Suduuri
Anta Ikthiiruw Waaghooli 
Anta Misbaahus Suduuri 

Banyak kelebihan berselawat ni....  Anda boleh baca di sini ye Selawat
Selamat berselawat :) 
.

26 comments:

  1. Mencabar betul bila nak tidurkan anak buah baru-baru ni.
    Bila letak saja terus.
    Tapi rupanya dia lapar nak susu.
    Dah dapat susu terus tidur.
    Hampeh.

    ReplyDelete
  2. Erk.
    *Bila letak saja terus nangis.
    :)

    ReplyDelete
  3. untuk kes macam tu tuan..
    kena la pastikan dulu kenapa dia menangis..
    lapar ke, sakit ke, pampers penuh ke..
    1001 kemungkinan boleh jadi asbab dia menangis..
    --> kesian kat baby tu..di jaga oleh orang yg x pakar ..huhuu

    ReplyDelete
  4. salam.. klu baby yg nanges sbb xnk kt org ain nk wat cne lak?heee

    ReplyDelete
  5. Salam...

    Alhamdulillah,anak buah akak yg sorang tu senang dibela. baru setahun. Caranya, lbih kurag sama je mcm yg umu buat. Dan satu cara lg yg spesel akak 'rasuah'dia ialah ( bila tido wktu siang hari), tutup lagsir, gelapkan umah, psg aircon jap,kasi susu, terus kuyu n tak smpai 5 mnt dh pejam!...tak smpat nk selawat dh. hehe.

    ReplyDelete
  6. Ha ha.
    Bila dukung dia senyap jer.
    Boleh siap gelak-gelak.
    Tapi bila letak, dia mula nangis.

    Manalah tahu.
    Tak ambil kursus penjagaan bayi lagi.
    :D

    ReplyDelete
  7. Buat Zai..

    mst org tu kecik ati kn..hahaa.. sabar je laa.. cuba wat muka secomei mungkin.. mana thu baby tu suke kee.. :p

    **********

    Buat Kak aliaazuan..

    haaa...mcm tu la umu gak.. kita bagi suasana tempt tidur dia kelam2..sejuk2..
    nescaya..tukang selawatnya pun akan terlelap sama...heheee :)

    **********

    Buat Bijen M

    waahh..cerdik sungguh baby tu..
    kesianya kat org yg menjaganya.. tu la, lain kali kena ringan tulang ckit..hehee :)

    ReplyDelete
  8. Salam.

    Rasa2nya la kan,budak2 @ bby ni bila kita penah buat kt dia ssuatu yg dia suka, insyaAllah dia akan trkenang2..tringat-ingat & nak slalu ngan kite..kalu kite booo layaaaaan je kt die, dukung pun x nk,main pun x nk, susah dia nk rapat ngan kite..mgkin lbih ssuai kita kata kurang minat kat budak kot @ paling ringan sikit kita kata kurang pandai amik hati budk..bila trpksa tggl ngan org gini, tu yg asyik geraaaaaam mmanjang, rasa nak lepuuuuuk je budak tuh.hehe..(kdg2 akak pun penah naik hangin smpai tahap gaban gak, wktu tu mmg trsgt letih pun) hehe..

    ReplyDelete
  9. Cess.
    Tu tandanya bayi tersebut suka didukung dan dipeluk pakciknya yang baik hati.
    Woho!

    ReplyDelete
  10. Buat Kak aliaazuan,

    Waalaikumsalam wbt kak..hehee
    umu agak setuju dengan akak bab tu. sapa yg memang pandai layan baby adalah orang yg memang suka dengan budak2 dan faham kerenah diorang sebab dah biasa..
    huhu..sabar kak..diorngkn comei2, jgn la naik geram.. :)

    **********

    Buat Bijen M,

    X..itu tandanya baby tu nak mempermainkan perasaan orang yg x tahu macamne nak layan dia dengan betul..hahaa :p

    ReplyDelete
  11. Salam.. hehe ramainya tukang nyampuk. Bagus betul la, sbb dpt meramaikan mjls halqah ni.Eh tak de..geram jap je, jentik pun tidak....puncanya mmg dh tau,budak tu tak ckup tidur sbnrnya..( ni fiil anak buah akak ).

    ReplyDelete
  12. hahaa..baru umu tahu..baby x cukup tidur akak plak x ckup rehat.. tu yg sama2 nak mengamuk tuuu...heheheee :p

    ReplyDelete
  13. Teringat pengalaman di taska, ada 3 baby nih susah sangat nak tido. Dodoi, selawat, susu, bla bla bla semua dah buat, tp masih mengamuk2 gak. Last2, asma' tenung muka diorg sorang2. Pastu cakap "Tido ya, akak belum solat lg ni, klu korang da tido, baru akak bleh solat..", Lepas tu asma' senyum, pusing badan, tibe2 tros senyap. Sekali tengok kat buaian masing2 dah tido dah.. Allahuakhbar.

    ReplyDelete
  14. Salam..

    Asmalalalala (dh ckup 'lala' 4 kali dah?) pun ada kat sni.

    Mknanya solat asmalalalala tu (jenuhnya taip nama dia)dh ada kesan tu..dh smpai ke dlm hati budak2 tu. MasyaAllah, dahsyat! Itu blum solat lg, bila dh solat rasa2 makin nyenyak agaknya tido bebudak tu eh.

    MasyaAllah, maaf la umu, akak pulak jd tukang sampuk. hehe..silakan Cik Umu pula bg pndangan...

    ReplyDelete
  15. Buat Asma'

    haa...mst asma' tenung diorang dengan muka yg garang kn?? hehee.. klu akak tenung..baby ni lagi gelak2 ada laaa.. pastu siap la diorang kena cium! hahaa
    emm..Allah nak mudahkan urusan Asma' tuuu.. :)

    **********

    Buat Kak aliaazuan

    Kalau umu taip nama Asma' kan, sesuka umu je nak letk bape banyak lalalala...tu..hehee
    Betul dah tu kata akak, kalau kita menjaga solat kita..tepat waktunya, maka pasti Allah akn memudahkan urusan kita time sampai waktu menghadapNya kan kak..

    Umu lagi suka kalau akak banyak berkongsi nasihat di sini tau..boleh jadi manfaat blog umu ni..hehe :) <-- serius ni tau!

    ReplyDelete
  16. Salam.

    Asma' kata nak taip lala tu smpai patblas kali pun takpa, hehe..tp akak rasa empat kali dh la kot. Nasihat?..oh, masyaAllah..maaf le, akak rasa tkde pulak nasihat akak yg brguna kat sni..yg lbih muda pun ape salahnya bg nasihat gak...tgh menunggu2 jugak nasihat yg brmanfaat drp Umu.. Very serius ni tau! (ulang 3x ayat tu ya).

    ReplyDelete
  17. Cess.
    Takde takde.
    Baby tu dahagakan belaian dan kasih sayang pakcik dia.
    Sebab pakcik dia best suka layan dia, bawa dia jalan-jalan petang-petang.

    ReplyDelete
  18. Buat Kak aliaazuan,

    owh..x larat tu umu nak taip byk2. dah cukup comei tu "lala"nye..hehee
    akak ni..umu minta kat dia,ada ke menunggu umu balik...segan la tu :)

    **********

    Buat Bijen M,

    owhh..nasib baby yg dapat pak cik perasan! ini lah saat2 yg cukup tragis..huhuu
    (baby keterpaksaan menemani pak ciknya yg kesunyiaan..hahaa)

    ReplyDelete
  19. salam....
    nk jd tukang sampuk jgk ler..hehe...
    klu kita xbpe nk ske budak2 tp budak2 ske kita cne lak nie..?
    kak umu ngn kak aliazuan sme2 bg nasihat ler.. bleh sy tukang dgr gk.hehe...

    ReplyDelete
  20. Salam...

    Tumpang lalu tuan rmh..Ni nk bg dlu pndangan akak yg tak bape best ni kat zai.

    Jika budak tu nak sgt2 kat kita, & kita plak tak suke budak2 tu, apa lagi....serah la kat Umu, bwk budak tu ke taska dia. Atau paling senang, LARI!!!...

    ReplyDelete
  21. salam...
    hehehe...best gk tu cadangan kak aliaazuan. kumpul sume bdk2 bwk g tadika kak umu.biar dio yg poning.hehe... klu kita lari penat lak nnti. nnti diorg makin gelak lak ingt kte men kejar2 ngn diorg.huhu...

    ReplyDelete
  22. Waalaikumsalam wbt buat kakak dan adik ku sayang... amboi2, rancak bercerita ye.. mentang2 tn rumah sibuk dengan urusan dunia..uhuk..uhuk.. :p

    emm... Zai, klu nak mintak nasihat..akak syor, memang kak aliaazuan la yg paling best tau :p
    Dan kak aliaazuan plak jgan pandai2 ye nak mengacau bilau kan kehidupan umu dgn syor akak yg gempak tu..

    silap2 haribulan.. umu leh dapat 2 orang pembantu yang x bergaji ni..
    sorang tukang tidokan baby dan sorang lg tukang bersihkan diorang. part bawak main serahkan kat umu..hahaa :D

    ReplyDelete
  23. salam...
    hehehe.. jd chating lak kt cni eh.hehe.. dua2 pon best bg nasihat. sy bdk kecik so kne amk nasihat dr org g besau la..hehe..
    aik,ader tukang2 lak ker? sy tukang bg baby makan bleh r..dan tukang tdo bersama baby.hehe..insyaallah jd.heee

    ReplyDelete
  24. Waalaikumsalam wbt Zai..

    a'ah laa..jd tmpat chat plak. x senonoh betul kita ni kan..(akak x ngaku..hehee)
    banyak cantik zai kata akak besau..besau tang mana tuu??
    wahh..wahh.. baik punya position yg zai minta tuu yee?? :p

    ReplyDelete
  25. ijinkan sy kopi liriknye...
    mnx alal..

    ReplyDelete
  26. silakan..silakan tuan. saya ambik kat intenet je tuu..huhu

    ReplyDelete