Ingatan Kepada Penziarah...

Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..

Saya merupakan seorang hamba Allah swt dan ummat Muhammad saw yang punya pelbagai kekurangan dan juga banyak kelemahan...

Saya juga seorang yang sangat kurang ilmu dan bukan ahli di dalam agama...makanya kini, saya sedang belajar lagi dan lagi semampu dan sedaya saya...

Oleh itu, ingin saya tegaskan..saya bukan seorang ustazah (jadinya jangan di soal saya bab berkenaan agama).
Bukan juga hafizah dan jauh sekali alimah...
(makanya saya bukan pakar bab hadis, dalil dan apa jua untuk menentukan sebarang hukum)....

Maaf andainya, saya tidak dapat menjawab persoalan penziarah di blog ini, YM mahupun email...

Syor saya....carilah orang yang betul2 alim berkenaan setiap bidang ilmu agama ini..

sekian... selamat beramal ^^


~Da'ie Dunia Akhirat~

Thursday, May 20, 2010

Pikat hati mereka !!

Bismillahirrahmanirrahim...

Kerana terlalu sibuk (amboi..sibuk nye umu....... :p) dalam perancangan menguruskan taska, makanya saya tidak berkesempatan untuk mengupdatekan blog ni...

Sebenarnya saya dah ada di Banting sejak 2 hari lepas. Sudah tentu saya sangat seronok melayan kerenah 3 orang anak semut saya di sini. kak ika (7 tahun), Zaim (5 tahun) dan Syifa' (2 tahun). Hmm.. mudah juga nak bawak diorang duduk taklim tapi kena baca sikit2 je.... setakat ni baru baca 2 hadith .. mula la diorang merengek2...adoi!!

Jadinya... saya perlu mencari jalan untuk sukakan diorang ni. Kiranya merasuah lerr....bagi diorang tetap istiqomah ikut solat, mengaji dan duduk taklim. Antara rasuah2 yang berjaya buat diorang terkesan setakat ni adalah... bawa ke taman permainan, berjalan di taman dan........ masakkan benda yang diorang suka iaitu dadih....-----> ermm..saya pun suka sebenarnya..hihiii

Jadinya bila beli barang basah di econsave semalam, sempat la saya mencapai benda bawah ni....   Nape perisa coklat?? sebab saya sukaaaaa....hehee (Tapi diorang pun suka ye!)


Ini la rupa plastik dan tepung dadih tu --->> Beli di Econsave Banting

Senang je nak masak dadih ni..... jom saya bagitahu langkah2nya:


Mula2, didihkan susu cair yang di campur air mengikut sukatannya... emm, dalam gambar tu bukan saya mendera ye.. si zaim tu yang beriya2 nak mengacau.. x padan dengan pendeknye..huhuu( maklum lah..selama ni diorang di larang keras bermain di dapur..apalagi nak memegang barang2 memasak)



Sementara menunggu susu mendidih...maka langkah ke dua, kita boleh menyediakan bekas untuk mengisi dadih nanti.... tawajuh betul kak ika ni menjalankan tugas membasuh semua bekas2 tu...

 


Bila semua orang sibuk dengan tugasan masing2,  saya pula buat ape ye?? hehee.. saya terjumpa buku resepi kakak saya di dapur (rasa saya, buku tu sejak dari zaman kakak saya anak gadis lagi dah wujud...sampai kuning2 kertasnya..huhuu kagum betul!). Apalagi..saya pun leka la membelek2 resepi di dalam buku tu dan terjumpa satu resepi yang menarik perhatian saya untuk mencubanya nanti.... "Bergedil daging istimewa"





Langkah ke tiga, bila dah dengar anak semut saya menjeritttt..."cik mu...dah berbuihhh"..opss... tutup buku dan kita tutup juga api dapur..hehee.. biarkan susu tadi sejuk selama 5 minit... dan sambung balik baca buku resepi tadi... tapi... oleh kerana anak semut saya x sabar2 nak menunggu langkah seterusnya..  maka saya suruh diorang gilir2 mengira dengan kiraan 60. hahaaa (x mahu diorang menganggu bacaan saya sebenarnya :p). Setelah itu, masukkan tepung dadih dan kacau sehingga sebati seperti gambar di atas :)

 


Okey... setelah itu... kita masukkan dadih yang panas tadi ke dalam jug bagi memudahkan proses memasukkan dadih di dalam bekas tanpa tumpah...hehee.. maka...taraaaa..  lihat gambar di atas. kami berjaya menghasilkan 11 bekas dadih. Biarkan sejuk sebelum di susun dalam peti ais... waaa...puas la kami makan nanti..hikhik (saya pulak yang x sabar..hahaa)


okey....selamat mencuba ye..ermm..maksud saya bukan cuba resepi tu tau, tapi cuba teknik2 di atas untuk memikat hati kanak2 dalam usaha menarik dan mendidik diorang dalam pekara agama.... :)
.

12 comments:

  1. Salam..

    La..ingatkn buat resepi dadih sndiri. Ana trtipu...

    Pastu mana plak resepi begedelnya? Akan kutunggu...

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum kak umu...

    hehe,ana pun nak try lah...mcm best dan berkualiti cara ni..hehe~

    insyaALLAH jazakillah kongsi ye...=)

    ReplyDelete
  3. Buat kak aliaazuan..

    aik..umu x kata pun nak bg resepi sendiri.. awal2 dah bagitahu beli tepungnye di kedai..hehee
    umu just bagi resepi nak pikat hati budak2 tu jee... bagi diorang x jemu nak ikut program umu lagi2 duk taklim.
    emm..resepi bergedil?? kena salin la mcm ni..


    *********


    Buat Baya...

    Waalaikumsalam wbt..
    haa..cuba la kat adik2.. mesti diorang senangnye nak ikut apa kita wat..
    bagi rasuah cara ni x ape..hihiii

    okey..kalau Baya ada cara tambahan boleh kongsi same2 :)

    ReplyDelete
  4. Salam..hehe..saje nak gaduh2 syg...

    Err..bagus2..sape nk bljr care2 nk 'merasuah', bleh la call @ jumpa terus dgn cik umu6point kiter ni. hehe..

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum wbt...
    Alhamdulillah akhirnya usai sudah perjuangan sahabiah ana ni di kampus...semoga kejayaan buatmu...dan Allah swt sentiasa akan melindungimu...amin.

    rindu benar pada sahabatku ini.....

    ReplyDelete
  6. Buat kak aliaazuan....

    amboi...nak gaduh2 sayang ye...hehee..meh sini, umu sukeee je nak gaduh2 ni. asalkan jadi asbab meningkatkan kasih sayang, gaduh selalu pun boleh :p
    kalau sape nak tahu cara tasykil budak2 g berguru dengan kak aliaazuan <-- iklan !!


    *********

    Buat Nur...

    Waalaikumsalam wbt nur..
    Alhamdulillah, berkat doa dari Nur.. Umu di permudahkan urusan oleh Allah swt. Jazakillah Nur :)

    InsyaAllah, lepas ni boleh lah kita berhubng sprti dulu ye Nur. umu minta maaf sebb jarang dpt luangkan masa untuk sahabiah umu sebelum ni.. rindu pada Nur juga :(

    ReplyDelete
  7. Salam..wah,prgaduhan sengit yg menyemarakkan api KEIMANAN! Suka sgt nih.

    Erm..nmpknya tpksa la msuk mktb pguruan amik KPLI blk...nnti anak murid tnya x tau nk jwb apa. Eh, bkn2! Unvrsiti dkwah sbnrnya.

    p/s: msih bljr lg n lg utk agama yg trcinta..

    ReplyDelete
  8. Buat kak aliaazuan..

    eee.... ni yang umu geram ni.hehee.
    rasa nak kena zihin la dengan akak..meh la zihin umu :)

    Nampak akak dah super duper senior ni... dah alang2 akak ajak gaduh... meh la bagi tips cara nak bagi budak2 senang nak ikut program kita ni... mesti anak2 akak taat ngn akak kan :D

    ReplyDelete
  9. Salam..ha, anak2??? Subhanallah..tak tau nk ckp cmna nih. (DUU'A, DUU'A.. DUU'A KARO (kata org india bhsa urdu)...anak kucing ada la bela tp jiran punya..hehe..umi ajar 6point pun ok gak kat budk2 tu kot, Umu kan seorang Umu 6 point, super la tu...insyaAllah.

    ReplyDelete
  10. hikhik....akak x ada anak lagi ke? @ akak baru kawin @ sebenarnya akak x kawin lagi ni?? ishhh...konfius umu...huhuu

    haa...x mananya umu super.. akak tu lg super duper senior bab2 ni kan.. meh la bagi zihin ckit.. umu ni kalau dengan budak lagi kuat main..bukan leh caya sangat..hehee

    ReplyDelete
  11. Salam..

    Huh,pandai la pula pggil kita super duper senior bab ni.Ooo ketawa ya. konpius la tuh! Hehe..Biarkan smua org trtanya2.. rahsiamu rahsiaku jua.. Tp rahsiaku tetap rahsiaku...Ok ke ayat ni?

    Dah la tu Umu, esok anti tu nk tahajud lg..nak rait buku budak lagi...nak buat dadih lg... begedel lg..hehe..(jgn lupa.)Yg pnting doakn hdyt utk umat nabi sluruh alam & kekalkan usaha serta IMAN dlm solat mlm nnti...Wassalam.

    ReplyDelete
  12. hmm..iye la kakak ku sayng..
    Banyak cantik rahsia umu rahsia akak gak :p
    Rahsiamu dan rahsiaku, hakikatnya ada dalam gengaman Allah Taala =)

    Jazakillah ingatkan ye...kan bagus kalau akak kejutkan tahjud setiap malam.. jd alarm umu..heheeee :p
    InsyaAllah, doa same2 ye :)

    ReplyDelete