Ingatan Kepada Penziarah...

Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..

Saya merupakan seorang hamba Allah swt dan ummat Muhammad saw yang punya pelbagai kekurangan dan juga banyak kelemahan...

Saya juga seorang yang sangat kurang ilmu dan bukan ahli di dalam agama...makanya kini, saya sedang belajar lagi dan lagi semampu dan sedaya saya...

Oleh itu, ingin saya tegaskan..saya bukan seorang ustazah (jadinya jangan di soal saya bab berkenaan agama).
Bukan juga hafizah dan jauh sekali alimah...
(makanya saya bukan pakar bab hadis, dalil dan apa jua untuk menentukan sebarang hukum)....

Maaf andainya, saya tidak dapat menjawab persoalan penziarah di blog ini, YM mahupun email...

Syor saya....carilah orang yang betul2 alim berkenaan setiap bidang ilmu agama ini..

sekian... selamat beramal ^^


~Da'ie Dunia Akhirat~

Thursday, April 1, 2010

- april yang x pandai -

Bismillahirrahmanirrahim...

huhuu..manisnya senyuman dia..

Alhamdulillah….
Sempena 1 april hari ini… saya tidak terdengar siapa2 yang meraikannya, baik kawan2 sekelas, kawan2 kolej kediaman @ siapa2 jua…

Pasti dan pasti kita semua tahu apa yang di raikan oleh orang2 barat pada 1 april kan? lain x bukan …
“april yang x pandai”

hehee..itu kalau di translate kan la dari bahasa inggeris ke bahasa melayu yang sangat sopan..

namun…..
sebentar tadi saya message kawan sekelas hendak mendengar kan karguzari berkenaan kuliah petang tadi yang saya ponteng..hehee <--- bersebab tau!

kawan kata …
“alaa…tadi lec wat aprilfool..dia suruh datang kelas je, x mengajar pun… kejap je kelas tadi”


comeinya dia gelak!!
huh!

nasib baik saya x bersusah payah mengharung ribut petir dan hujan petang tadi untuk ke kelas hanya semata2 untuk di kenakan oleh lecturer ….. ape2 entah! <---- x leh salahkan juge…dia lecturer muda yang baru balik over sea… masih terpengaruh dan pembawakan budaya barat masih menebal kut. ..huhuu umur pun tua 3 tahun je dari saya (senior saya laa). lelaki pulak tu…..!

Jadi…selesai mengumpat dengan kawan di nset, baru terfikir nak istifar (dosa la umu…ngumpat2 plak.. dah lecturer awak….. siap bagi ilmu kat awak lagi tuuu) huhuu..ampun lec ~

Tapikan….(hehee..ada gak tu tapinye….)

X elok la kita main tipu2…@ kenakan orang sekeliling kita hanya di sebabkan kita nak meraikan budaya barat yang saya sure 200% tidak memberikan sebarang faedah langsung pada kita..lagi2 kita sebagai ummat Islam…

Pasti dan pasti ada kawan2 saya yang menahan sebal di hati apabila peluh x kering lagi juga nafas masih tersekat asbab naik tangga yang boleh tahan banyaknya sepanjang perjalanan ke kelas.. tapi dah kena angkat kaki keluar kelas..huhuu..sabar ye kawan-kawan…

Moga-moga….april yang x pandai ini akan bertukar menjadi april yang pandai untuk tahun2 mendatang. kalau tidak, kesian la kat orang2 yang lahir bulan april..hohoo ~
 .

12 comments:

  1. masih ada lagi yg terbuat april yg xpandai ni ye..alhamdulillah utk thn ni stakat skrng ni n3 ni la 1st baca psal trkh 1 april ni..hampir lupa tentang april yg xpandai tu..harap2 terus luput dlm ingatan semua..aminnn

    gambar 1st tu, peliharaan ke?..hehe

    ReplyDelete
  2. tuan benar...
    semoga perkara yg tidak berfaedah ini di luputkan dari ingatan semua org..hohoo <-- tiru ketawa tuan sebenrnye..hehee

    uhuk..itu peliharaan org sebelah umah :)

    ReplyDelete
  3. Salam ummu,
    Ummi lahir bln april...don't fool me guys!!! Hehe...Ummi pun dah muak dgn april fool ni dari sklh menengah lagi...tkc...taulah kan time ummi sekolah dulu kami 2nd batch malay medium, cikgu2 pun rmi tak mahir ajar in malay esp science subjects...kami pun masih menebal smgt British sbb sek kami asalnya MGC -sekolah penjajah...Pastu umi gi US, btambah2 fool lah si bulan April tuu... tmbah lg dgn Valentine's Day, Halloween, Thanksgiving, Easter bla bla bla...baik tak kena bala...it was such a gamble living away from family in a kuffar country...tp hidayah tak pilih tempat...alhamdulillah...but I make sure not to gamble my children's life...Allah dah tunjuk jalan ke syurga...amanah untuk ummi bawa anak2 ke jalan yg benar...BUT it's not an easy task, believe me...alhmdulillah dgn bantuan Allah semoga ummi berjaya...amin.
    Eh!Biasalah kan...terpanjang bebel...

    ReplyDelete
  4. Waalaikumsalam wbt ya ummi.. :)
    owh..ummi lahir bulan april yee..hehee InsyaAllah, x berani deh nk menyakat ummi.

    Allahuakhbar, X-student tkc rupenye ummi ni, kebetulan kakak umu baru grade UPSI n di hantar ke tkc sebagai guru kaunseling..baru 6 bulan.

    Ummi benar, hidayah Allah x pilih tempat, walau kita di hantar study ke bumi Ambia sekalipun, if Allah x bg..X bg gak kan ummi??

    InsyaAllah, semoga fikir dan risau ummi berjangkit kat umu pula.. dengan adanya nusrah dr Allah swt, cara yg di tunjukkn Nabi saw, contoh dr sahabat sahabiah r.hu dan doa2 orang2 seperti ummi, insyaAllah....ia akan menjadi perjalanan yg mudah buat umu :)

    minta doanye ye Ummi :)

    ReplyDelete
  5. salam'alaik...setakat nih tak dengar lagi perihal 'april yang tak pandai' nih...syukurlah org skang dah pandai...sebenarnya dah lupe, tapi ada gak yg yg mengingatkan spy tak tekena muslihat2 nakal...alhamdulillah, takde..hehe..

    ummi, kak umu...semoga ana pun jadi kuat dan tabah dalam perjuangan seperti kalian...doakan ana...

    salam sayang dan cinta kerana ALLAH...

    =)

    ReplyDelete
  6. MashaAllah ummi..kalo nk d critakan ms skolah dlu, mmg dasat la sy ni..skolah sy pn ape kurang nye..SDAR..kalau masa sy senior dulu, form 5 sy la yg ketua kne kn april fool ni..sume jr.2 blok kena..huhu..

    tp alhamdulilah sekarang da lupe dah semalam tarikh nya..hr ni ade pulak yg mngingatkan memori tu..tp utk dikenangkan & dijadikan iktibar..moga2 didoakan juga insanlemah ini..aminnn

    ReplyDelete
  7. to baya...

    Waalaikumsalam wbt... :)
    lain kali klu ada yg meraikannya, Baya bg zihin ckit kt diorng..hehee <-- cara nk cover jika terkena!!

    Baya, mari kita same2 minta ummi doakan kita ye..jadi sekuat dan setabah ummi.. sebb nye kita baru di permulaan jaln..tp ummi dh menempuh separuh dr perjalann :)

    salam cinta dan syg Baya..akak sambut dengan salam mujahadah utk usaha ye :)

    ReplyDelete
  8. to insan lemah

    huhuu..adakah saya menjadi asbab "tarikh x pandai" ini kembali mengetuk memori tuan??

    maaf jika entry kali ini buatkan para penziarah kembali mengingati apa yg sepatutnya x perlu di ingati :(

    ReplyDelete
  9. bgus jugak mengingati memori tu..menjadi modal utk bgn malam nanges2 mengenangkan kisah lampau..

    btol la org kata, slh kita senang je lupe, slh org ingt pulak..huhu

    ReplyDelete
  10. to insan lemah

    Jazakallah mengingatkan!
    insaf dah nie...huhuuu

    ReplyDelete
  11. insyaALLAH...jazakillah kak umu...sayang kak umu..heee~

    betol3...minta ummi doakan ye, budak baru nak belajar nie.. :)

    ReplyDelete
  12. hehee..sayang Baya illallah juge... :)
    ummi...kami berhajat niee..~

    ReplyDelete