Ingatan Kepada Penziarah...

Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..

Saya merupakan seorang hamba Allah swt dan ummat Muhammad saw yang punya pelbagai kekurangan dan juga banyak kelemahan...

Saya juga seorang yang sangat kurang ilmu dan bukan ahli di dalam agama...makanya kini, saya sedang belajar lagi dan lagi semampu dan sedaya saya...

Oleh itu, ingin saya tegaskan..saya bukan seorang ustazah (jadinya jangan di soal saya bab berkenaan agama).
Bukan juga hafizah dan jauh sekali alimah...
(makanya saya bukan pakar bab hadis, dalil dan apa jua untuk menentukan sebarang hukum)....

Maaf andainya, saya tidak dapat menjawab persoalan penziarah di blog ini, YM mahupun email...

Syor saya....carilah orang yang betul2 alim berkenaan setiap bidang ilmu agama ini..

sekian... selamat beramal ^^


~Da'ie Dunia Akhirat~

Sunday, March 7, 2010

eemmm..jemaah bisu ~

Bismillahirrahmanirrahim.....

waah..wahh...lama sudah saya x updatekan blog... tapi saya tetap singgah tau melihat2 pengunjung dan penziarah yang datang bertandang...hehee..Jazakallah ye....

juge saya masih tegar membaca entry2 terbaru blog2 yg saya follow.... :)

Sepanjang 2 minggu lepas, kehidupan saya sangat2 sibuk (sibuknya dgn dunia ni mengalahkan sibuk nya fikir Nabi utk ummat...masyaAllah...istifar la umu..)

manakan tidak... sampai saya tidak sedr bilanya si bulan menggantikan matahari di tampatnya.. nasib baik la waktu solat saya sedar..heheee <--- jazakallah lah pada handfon saya yg mmperdengarkan azan setiap kali masuknya waktu solat.....

hmm..semalam malam markas d sri petaling (sabtu malam), dan paginya saya mendapat karkuzari dari seorang teman bahawa semakin ramai orang yang datang pada malam markas.

Subahanallah....

dan juga pertambahan jemaah bisu juga semakin ramai...

Alhamdulillah..

kalau dulu2 mereka ini x sampai pn 10 orang dan sekarang jumlahnya sudah hmpir 20 orang....

teringat saya satu ketika dulu akan perbualan dengan seorang teman yang buat usaha:

saya : di upsi sana x ada third language ye?
teman : x ada la umu. kat uitm ada ye? umu ambik ape?
saya : hehee...mesti la ada. kat sini wajib ambik third language tau. umu ambik french. <---- nada agak berlagak cikit...heheee
teman : owh..untung ye. tapi nanti keje guna ke bahasa french tu?
saya : eeeee...sape kata umu nak guna time keje... umu nanti nak wat usaha kat Perancis laaa <---ayat cover sambil menahan kegeraman sebab di perli..huhuu, tapi time tu juge la saya azam nak kuar masthurat di sane....amin.amin.amin
teman : owh...tapi saya ada juge belajar bahasa ke tiga sekarang. tapi belajar sendiri.
saya : aik..tadi kata x ada. bahasa apa?
teman : bahasa isyarat.

saya pun menjadi kepelikan....ingatkan teman saya nak main2 kan saya.....terus saya perli balik

saya : nape nak kene belajar? nanti senang nak ajar anak murid yang istimewa ye? hehee
teman : itu salah satunya juga, tapi asbab utama nak join bawak jemaah bisu ke oversea. nak buat usaha sama2 dengan jemaah bisu.
saya : erkk.....ada ke jemaah bisu? huhuuu <-- termalu sendiri!

Allahuakhbar.....

Dan itu lah pertama kali saya mendengar mengenai perihal jemaah bisu itu..Subahanallah.... bila saya find out sendiri di internet, ada la juga saya melihat sendiri jemaah bisu dalam halaqah mereka mendengar bayan menggunakan bahasa isyarat di markas sri petaling. Subahanallah....

Bertapa mereka yang kurang sempurna dari kita ini punya jazbah yang sangat mengkagumkan dalam usaha agama. mereka ini punya fikir atas masalah ummat dan risau mereka melebihi risau orang2 yang sempurna sifatnya...  

MasyaAllah...

kata seorang lg teman yang buat usaha ini juga:
" mereka ini sangat kasihan, dengar laporan, mereka ini x kisah pasal agama. ada yang anggap mereka akan confirm masuk syurga atas alasan keadaan mereka yang serba kekurangan. mereka memang x kenal agama, bagaimana hendak di beritahu, mereka ini tidak boleh mendengar, mulut x boleh bercakap, kasihan kan umu...ada juga yang beritahu, Tuhan ini bentuknya macam perempuan....tidak ada siapa nak sampaikan kat mereka ini kebenarannya"

MasyaAllah...terkelu saya membaca msg dari teman saya..huhuu..sedihnya. Jadinya, siapa yang bertanggungjawab atas dakwah pada mereka2 yang bisu ini jika bukan kita? iye..kita ini yang di beri oleh Allah akan fizikal yang sempurna.

Bila saya fikir2 balik...garu kepala juga saya nanti andai di beri ujian oleh Allah swt di hantar ke dalam jemaah masthurt yang punya ahli bisu..huhuu

solutionnya kena la saya cepat2 berguru dengan adik saya yang ada di USM sedang ambik Degree pendidikan khas sekarang <--- bertuahnya adik saya..hehee. dulu saya juga yang takut2kan padanya.. "Diah nanti okey ke nak mengajar budak2 istimewa? tahan ke? x takut ke?"

Sekarang siapa yang bertuah?? saya yang mengambil bahasa french ini ke @ teman dan adik saya yang sedang berusaha belajar bahasa isyarat untuk ikram orang yang tidak sempurna sifatnya?? huhuuu.... sesungguhnya saya dalam kerugian yang besar :(
.

12 comments:

  1. Nenek pun cuba juga belajar dulu! kejab aje! Hangat bahulu lagi hangat dari hangat taik ayam hu hu hu

    ReplyDelete
  2. aik nenek... dah alang2 beljar tu try2 ler apply..klu x jumpe org bisunye... wat ler latihan ngn tok janggut..hehee
    msti tok janggut terer bab nie...

    agak2 nenek, dah ada lum jemaah bisu utk masthurt?

    ReplyDelete
  3. assalamu'alaykum warohmatullahi wabarokaatuh

    Umu.. na pun jg baru tau (sekaligus terlupa) dengan adanya jemaah bisu. Ina pun kena tanya pada teman na, bagaimana mereka dakwah? teman na kata, mereka dakwah dengan bahasa isyarat..

    subhanallah...

    hidup untuk dakwah, dakwah untuk hidup dan dakwah sampai mati

    kita yg diberi fisik sempurna oleh Allah SWT kadang buat lupa dengan mereka yg tak sempurna.. (banyak2 istighfar..)

    Umu ada niat masturah ke negri french?! subhanallah!! na.. na niat masturah ke negeri jauh.. tak tahu la negeri mana.. inginnya ke jepun.. :D insya Allah!!

    semoga Allah memberikan hidayah-Nya untuk seluruh alam..

    amiin..amiin ya Allah

    ReplyDelete
  4. Waalaikumsalam wbt...

    Alhamdulillah....komen dari Na sememangnya umu tunggu2.. kerananya posisi kita sama tidak berbeda..hehee
    masih single n punya angan2 dan azam dalam usaha masthurat ni..ayuh Na... jangan lama2 ye..jadikannaya reality.. heheee

    kata2 Na benar.. sesungguhnya kita harus tahu bagaimana hendak bersyukur dengan nikmat kesempurnaan yang Allah swt beri.

    waah..ke jepun..amboi2, jika umu di hantar ke india dulu juga nggak apa2..bisa saja..hehee

    minta doanya Na :D

    ReplyDelete
  5. nenek tak dengar lagi jemaah bisu masthurat.Kalau jemaah bisu keluar masthurat insyaallah ada la

    ReplyDelete
  6. owh...mcm tu ye nek...
    hmm..setakat ni umu pun x pernah lagi berjumpa jemaah masthurt yang kekurangan dari segi fizikalnya..

    agak2 nenek..bleh x ye kita guna bahasa isyarat sdn bhd time nak ikram diorng? penat umu fikir...hmmhmmm...

    ReplyDelete
  7. assalamu'alaykum warohmatullahi wabarokaatuh

    masya Allah.. komen dari na pun ditunggu karna kita serupa ya! (still single and have azzam in masturah :D ) ye la.. ini pun kena cari 'teman' dulu utk masturahnya :D hihi

    insya Allah.. kita doa sama2.. moga Allah beri kita 'teman' yg setia dengan dakwah.. cinta hanya kepada Allah dan Rasul-Nya.. amiin.. amiin ya Allah

    (haa.lancar la kalau doa minta jodoh ni..ish..malu..)

    Ah, Umu mahu ke india dulu? kl gitu, na pun tak apa kalau ke pakistan dulu juga! sebab orang banyak cakap na ini mirip2 orang pakistan :D

    insya Allah.. moga Allah memudahkan kita ya... amiin ya Allah :)

    ReplyDelete
  8. Waalaikumsalam wbt Na..

    hehee..Na, agak terbuka dan kurang manis utk kita anak2 gadis ni nak bercakap soal jodoh di sini..lagi2 kita sedang di perhatikan oleh org2 tua...hehee (conthnya nenek sorg di ats tuuu)..jom d YM ye...:)

    emm..india tu atas cabarn abah je tuu..abah umu kata, klu nak rase betul2 mujahadahnya kuar masthurt tu..g la ke india dulu.. jadinya... umu nak sahut cabaran abah..hehehee ---> tibe2 jazbah meningkat dan berkobar2!

    iye..mohon doa same2 kita di pilih Allah swt ye Na...amin Ya Rabb :)

    ReplyDelete
  9. assalamu'alaykum warohmatullahi wabarokaatuh

    hehe..maafkan ina la umu, jika cakap soal jodoh pun langsung tak tahu malu.. istighfar..istighfar..

    umu ada Ym? boleh Na add? :D

    Jom..jom..jom!! (Upin&Ipin's style :D )

    ReplyDelete
  10. Waalaikumsalam wbt...

    x ada lah Na..umu mengusik aje.. x pe pn kita berbicara soal jodoh ni...kitakan nak sempurnakan separuh dari agama kita..heheee

    Na, ni alamt email nye
    umu6point@yahoo.com.my

    jumpe kita di saneee.. :D

    ReplyDelete
  11. dari orange:
    jemaah bisu mungkin orang terdiri dari org bisu. jemaah masthurat pula mcm mana bentuknya?

    ReplyDelete
  12. jemaah masthurat terdiri dari kalangan para wanita...usaha yg tersembunyi :)

    ReplyDelete