Ingatan Kepada Penziarah...

Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..

Saya merupakan seorang hamba Allah swt dan ummat Muhammad saw yang punya pelbagai kekurangan dan juga banyak kelemahan...

Saya juga seorang yang sangat kurang ilmu dan bukan ahli di dalam agama...makanya kini, saya sedang belajar lagi dan lagi semampu dan sedaya saya...

Oleh itu, ingin saya tegaskan..saya bukan seorang ustazah (jadinya jangan di soal saya bab berkenaan agama).
Bukan juga hafizah dan jauh sekali alimah...
(makanya saya bukan pakar bab hadis, dalil dan apa jua untuk menentukan sebarang hukum)....

Maaf andainya, saya tidak dapat menjawab persoalan penziarah di blog ini, YM mahupun email...

Syor saya....carilah orang yang betul2 alim berkenaan setiap bidang ilmu agama ini..

sekian... selamat beramal ^^


~Da'ie Dunia Akhirat~

Saturday, October 31, 2009

~Sunnah Orang Berjuang~

Bismillahirrahmanirrahim.. 

ermm..waktu2 exam begini byk plak masa sya menulis di blog..huhu
bkn ape...ruang masa antra paper panjg sgt, jd..sementara nk memulihkn tenaga utk menelaah kembali..elok lah sya bersantai2 d blog ni...(walaupn pda hakikatnya..bersantai2 d atas hamparan sejadah itu lebih baik..huhu)
 
sambil2 wat kira2 yg x dpt2 solutionnya..huhu (penat tul nak mengira!~ leh d katakn semua subjek yg sya ambil kne memegang kalkulator @ otak jepun bak kata org2 tua di kampung sya..hehe)..sya memasang lagu2 nasyid d laptop ---->> agr sya x kebosanan meng'apply' satu persatu method juga melompat dr stu formula ke formula lain bg menyelesaikn calculation problems nie..

tibe2...

lagu yg menggambarkn criteria seorang pejuang agama berkumandang dri Nada Murni
terus pena d tangan menari laju menulis bait2 lirik lagu tersebut d sebelah solution calculation yg masih terbengkalai...hehee

Sudah sunnah orang berjuang
mengembara dan berkelana
miskin dan papa jadi tradisi
berenggang dengan anak dan isteri

biasanya para pejuang
rumah mereka merata-rata
rezekinya tidak menentu
tidur baringnya tak berwaktu

orang lain membuat harta
tapi dia membuangnya
orang lain kawan terbatas
tapi pejuang, kawan merata
orang lain musuhnya kurang
pejuang musuh tidak terbilang

tidak kurang yang sayang padanya
orang lain mati di lupa
para pejuang tetap di kenang
sejarahnya di tulis orang

makamnya sentiasa di ziarahi
walau perjuangan tidak berjaya

....sudah sunnah orang berjuang.....


bila dgr je lagu ni..terus teringat perjuangan abah dalam dunia dakwah... (Tabligh)
walaupun abah tidaklah josh sgt sprti lirik lagu tu..
tapi..jazbah abah dalam usaha atas iman ni bukan alang2..(bg sya sbagai anak)

Semoga jazbahnya itu berjangkit dan merebak sprti virus dalam diri anak2nya juga keturunannya kelak...Amin..

Semoga kesusahan dan kepayahan yang kami pikul tika membuat usaha....
menjadi asbab tersebarnya hidayah kepada makhluk seluruh alam..

amin..amin..amin..Ya Allah..amin Ya Rabbal Alamin~

Friday, October 30, 2009

Tajamkan pedang mu !!

Bismillahirrahmanirrahim.

ermm..sekrng musim exam student U. di Uitm ni, semua student sbuk memegang buku ke hulu ke hilir (mcm la sepnjg sem x pegang buku ke hulu ke hilir..hihi)
klu di kolej kediaman sya ni...smpai ke subuh diorng stdy x tido2..(josh betul!)..leh nmpk diorg bejln d level ke hulu ke hilir gak membawa buku..



dimana2 saje ada study group...d bawah pokok, bustop, cafe2 juge pondok2 rehat di sekitar U.

Nak di gambarkn kt cni bhawa bertapa cbuk la seluruh Uitm dgn buku2...libry2 yg ktorng panggil PTAR, semuanye penuh dgn makhluk2 yg gemarkn buku (time exam je tu..), x kira ler secara individu yg menyorok menyepikn diri d celah2 rak buku mhupn secara group yg mengganggu pendengaran memenuhkn meja2 di dlm libry..

sya plak...lebih selesa menyepikn diri di dlm bilik...(huhu..lg best~ klu ngntuk leh terus tido~)
klu nk berbincang ngn kwn2 pn..gne YM jer...ilmu di hujung jari lerr..(pemalas! :p)

Dlm pada cbuk2 wat persediaan utk meghadapi exam ni, sya smpai terlupa utk print slim exam dri student portal yg mane slim tu mcm tiket le utk kita mengambil exam nnt!
aduhai..umu..umu..benda penting pn leh lupe!

Jdi..mlm seblm exam tu bru kelm kbut nk mencri printer (printer sendiri hilang akhir sem lepas..huhu)
terus ke lab komputer d kolej utk 'memerint'(btl2 seblh bilik sye je..hehe..ye2 je kata klm kbut)..



Alhamdulillah...paper first pn dh berlalu...skrg sya sdg maju berjuang utk bersemuka dgn paper kedua iaitu Technopreneurship! hehe

InsyaAllah, akn sya pastikan pedang yg di tempa ckup kukuh dan tjam sebelum terjun ke medan jihad!
minta doanye ye... ^_^

Thursday, October 29, 2009

Ukhuwah ini......biar berbeda kepercayaan...

Bismillahirrahmanirrahim....

Ari tu sy on YM......

tibe2...
ada kwn sek dulu meng ADD sya~ Hem.(seorng rkn baik non-muslim d sek men. dulu)..

terkejut juga sya....ble d fikir2, mcm ne dia leh dpt alamat email sya..oohh..bru la sya teringat kembali yg kami terserempak d stesen keretapi Gemas semasa hendk pulang ke pusat pengajian masing2 dri cuti raya ari tu..

siap bergambar n bertukar2 email lg di sane seblm masuk ke couch masing2...hehe.. maklumlah dh lama x berjumpa.

maka terjadilh perbualan ringkas antra sya & Hema di YM..

Buzz...

Hema : Hi umu..

Umu6point : Hi hema....ma, (gne name manja utk lebih mesra..hihi) rindu laa..tgh wat pe?

Hema : rindu kt ko gak. tp aku yg hubungi ko dulu..ble lg nk balik Gemas? aku tgh bce note. ko wat pe? x de class?

Umu6point : hmm...baru nk mandi..tbe2 ko buzz..huhu umu dh nk final exam ler.. x de kls dh..dri pgi mengdp buku n lptop ni je...

Hema : ulat buku! ari ni aku demam. so, dpt cuti dr doc..awalnye ko mandi? bile strt exam?

Umu6point : tu dulu....huhu eh..kesiannye kt ko..abis tu dh makn lum?
agknye ko stdy kuat sgt kut..bkal ckgu la katakn..hehe umu nk solat asar la..kne la bersih2.
(jam menunjukkn kul 4.10)
strt exam esok daa...

Hema : huhu...aku makn ape yg ade dlm bilik ni je..mls nk kuar..gud luck tuk exam. hmmm..ko nk asar ye...?

Umu6point : iye..(alamk...nk mandi cpt ni....nnt x smpat awal wktu..~dlm ati je)..mcm ne duk maktab? (sekadar berbasa basi sblm mintk kebenaran nk off chat, rse bersalah gak klu kuar awal...huhu)

Hema : aku ok jer..tpi byk rules..aku x suka la...yerkk..mcm bdk sekolah je..dorng ni..bla..bla..bla..

Umu6point : (adoi..pnjg plak minah ni membebel..asar dh dekt ni)..hmm..iye. dh rules..kita kne la ikut. (sya mengiyekn aje..hehe)

Hema : (tibe2 je dia stop)...eh..td ko kata nk mandikn? g la mandi dulu...nnt lmbat plak ko asar.

Umu6point : (terkejut sya mendengar percakapn dia...ntah sjk ble dia thu time yg tept masuknye wktu solat hingga mengingatkn sya pula utk segera mandi..huhu)
huhu..ye la..nk g la ni..ko la.. pnjg sgt aytnye..hehe

Hema : haa..g la. lain kli kita borak lg..gud luck tuk exam eekk.

Umu6point : k...tq...syg ko ma *smiley kiss*

>> hmm...mcm tu la lebih kurng perbualn kami....seblm sya kuar bilik..smpat sya mengerling d skrin laptop..
ada balasan dri Hema...

Hema : masih??

hehe...sya tersenyum...n tidk membalas pertanyaannye..terus melangkah ke toilet dan menjawab di dlm hati

"iye..masih..krn engkau sahabatku dan aku ingin sekali membawamu berkumpul bersama2 golongan ummat islam d akhirat kelak....aku syangkn engkau krn Allah swt ma.."




Hemamalathi a/p......salah seorng kwn baik non-muslim waktu sek menengah dulu... antara byk2 kwn non-muslim sya, dia lah yg paling gemar memprovok sya mengenai Islam..

Kadang kala malas juge sya melayannye..dan kadang kala pula, perbualan kami bertukar menjadi serius dan tegang tetapi tidak lh sampai berputus sahabat...

kadang2..hal yg kecil pn dia bleh kaitkn dgn Islam, walaupn sebenarnya kesilapn2 kecil yg sya lakukn itu tidaklah logik utk menggambarkn Islam secara keseluruhannya...huhu (silap sya juga..x berhati2)

Kami juga sgt terbuka bilamana membicarakn kepercayaan & juga amaln agama masing2...x perlu menjaga hati...cuma perlu lontarkn sahaja pendapat masing2 dgn sepenuh ati... (maklumlah..x sek agama..main belasah jer bila berkata time berdakwah... Alhamdulillah berkat didikan agama dr klrga meng'guide' sya dri menuturkan perkara yg selainnya dri kebenaran) kemudian perkara yg d bincangkn akn berakhir d situ juga.

itu bg sya..tidk bg Hema....rupanya dia akn mengingat akn fakta2 yg sya kluarkn mengenai Islam..waa...@_@

Jika ada waktu dan kesempatan, pasti shaja dia akn memulakan topik perbincangn mengenai agama. Yang paling best, dia akn menggunakn fakta2 yg sya pernah kluarkn dulu utk menyerang sya kembali...huhu..
kadang2 dahsyat juga dia ni...*_*

Sya kurang pasti knapa dan mengapa dia bersikap sedemikian.. mugkin....

1. kerana berminat dgn islam? (Alhamdulillah..)_jika benar..akn sedaya sya utk membantunya..

2. sja nk menunjukkn kebenciannya pada agama yg sya anuti? (Astarghfirullah...)_semoga Allah memberinya petunjuk & hidayah....


3. @ hanya sekadar menambah pengetahuan mengenai agama2 d Malaysia ni? hehe..(kata 1 Malaysia..^_^)


Tetapi...apabila melihat perbualan antara sya dan dia di atas.. sya dpt merasakn sesuatu yg positif sedg berlaku ke ats dirinya mengenai Islam, setelah kian lama kami terpisah....hampir ..4 thun.!.jika benar telahan sya...Alhamdulillah...Segala puji bagi Mu Ya Allah...

.~Ya Allah, Kau kuatkn hati sahabatku utk menerima agama Mu. Sesungguhnya Hidayah itu kepunyaan Engkau..maka Engkau berhak memberinya kepada sesiapa yg Engkau kehendaki ~


Saturday, October 24, 2009

Insuran & Tawakkal

Assalamualaikum semua

.... hehe..mcm ckgu plak!

Sudah lame rasanya x update blog ni...
hmm...x bleh d biarkn..walau sedikit...ILMU yg diperoleh harus juge d kongsi bersama..
~Beramal dgn Ilmu~

Oleh krn tidk mengamalkn ilmu yg d peroleh, makanya....sya hmpir2 kehilangn ilmu insuran & tawakkal yg d bekalkn oleh abah satu ketika dulu...

Maghrib td...tgh belek2 Quran...tiba2 dgn izin Allah..
sekeping kertas kecil terjatuh dri celahan lembaran kitab suci ni...

"Ya Allah".....hati berdetik...
Subahanallah...Allahuakhbar....Alhamdulillah...

catitan comel d atas kertas yg d potong comel tertulis...

Doa tawakkal ~
Lakod ja akum rasulumin an fusikum.
Doa Insuran ~
Astaudiullahu dinaka wa ama nataka wahuwa tima a'malik.

Aduhai...bertapa ruginya sya selama ini tidk mengamalkn ilmu yg di smpaikn kpd sya.. tidk thu knp juga mengapa sya tidk mengambil berat catitan yg di lakukn sendiri oleh sya d hadapan abah...

(Natijahnya...sya lupa akn maksud2 ayt di atas...... :( . Harap ada yg sudi membantu sya menerangkn maksd ayt2 di atas seblm sya sendiri bertanyakn kembali kpd abah...huhu..gementarnye..)

Namun...sya bersyukur..
Allah menunjukkn kembali catitan ini kpd sya utk sya amalkn pada saa2t yg sgt sesuai di mana sya akn menduduki final exam semester 5 akhir bln oktober ni..
(minta doanye ye..)

Semoga...doa insuran & tawakkal ni dpt sya amalkn smpai bila2...
tidk kabur di mamah usia dan tidak pula lalai dlm meyampaiknnye...amin!