Ingatan Kepada Penziarah...

Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..

Saya merupakan seorang hamba Allah swt dan ummat Muhammad saw yang punya pelbagai kekurangan dan juga banyak kelemahan...

Saya juga seorang yang sangat kurang ilmu dan bukan ahli di dalam agama...makanya kini, saya sedang belajar lagi dan lagi semampu dan sedaya saya...

Oleh itu, ingin saya tegaskan..saya bukan seorang ustazah (jadinya jangan di soal saya bab berkenaan agama).
Bukan juga hafizah dan jauh sekali alimah...
(makanya saya bukan pakar bab hadis, dalil dan apa jua untuk menentukan sebarang hukum)....

Maaf andainya, saya tidak dapat menjawab persoalan penziarah di blog ini, YM mahupun email...

Syor saya....carilah orang yang betul2 alim berkenaan setiap bidang ilmu agama ini..

sekian... selamat beramal ^^


~Da'ie Dunia Akhirat~

Thursday, October 29, 2009

Ukhuwah ini......biar berbeda kepercayaan...

Bismillahirrahmanirrahim....

Ari tu sy on YM......

tibe2...
ada kwn sek dulu meng ADD sya~ Hem.(seorng rkn baik non-muslim d sek men. dulu)..

terkejut juga sya....ble d fikir2, mcm ne dia leh dpt alamat email sya..oohh..bru la sya teringat kembali yg kami terserempak d stesen keretapi Gemas semasa hendk pulang ke pusat pengajian masing2 dri cuti raya ari tu..

siap bergambar n bertukar2 email lg di sane seblm masuk ke couch masing2...hehe.. maklumlah dh lama x berjumpa.

maka terjadilh perbualan ringkas antra sya & Hema di YM..

Buzz...

Hema : Hi umu..

Umu6point : Hi hema....ma, (gne name manja utk lebih mesra..hihi) rindu laa..tgh wat pe?

Hema : rindu kt ko gak. tp aku yg hubungi ko dulu..ble lg nk balik Gemas? aku tgh bce note. ko wat pe? x de class?

Umu6point : hmm...baru nk mandi..tbe2 ko buzz..huhu umu dh nk final exam ler.. x de kls dh..dri pgi mengdp buku n lptop ni je...

Hema : ulat buku! ari ni aku demam. so, dpt cuti dr doc..awalnye ko mandi? bile strt exam?

Umu6point : tu dulu....huhu eh..kesiannye kt ko..abis tu dh makn lum?
agknye ko stdy kuat sgt kut..bkal ckgu la katakn..hehe umu nk solat asar la..kne la bersih2.
(jam menunjukkn kul 4.10)
strt exam esok daa...

Hema : huhu...aku makn ape yg ade dlm bilik ni je..mls nk kuar..gud luck tuk exam. hmmm..ko nk asar ye...?

Umu6point : iye..(alamk...nk mandi cpt ni....nnt x smpat awal wktu..~dlm ati je)..mcm ne duk maktab? (sekadar berbasa basi sblm mintk kebenaran nk off chat, rse bersalah gak klu kuar awal...huhu)

Hema : aku ok jer..tpi byk rules..aku x suka la...yerkk..mcm bdk sekolah je..dorng ni..bla..bla..bla..

Umu6point : (adoi..pnjg plak minah ni membebel..asar dh dekt ni)..hmm..iye. dh rules..kita kne la ikut. (sya mengiyekn aje..hehe)

Hema : (tibe2 je dia stop)...eh..td ko kata nk mandikn? g la mandi dulu...nnt lmbat plak ko asar.

Umu6point : (terkejut sya mendengar percakapn dia...ntah sjk ble dia thu time yg tept masuknye wktu solat hingga mengingatkn sya pula utk segera mandi..huhu)
huhu..ye la..nk g la ni..ko la.. pnjg sgt aytnye..hehe

Hema : haa..g la. lain kli kita borak lg..gud luck tuk exam eekk.

Umu6point : k...tq...syg ko ma *smiley kiss*

>> hmm...mcm tu la lebih kurng perbualn kami....seblm sya kuar bilik..smpat sya mengerling d skrin laptop..
ada balasan dri Hema...

Hema : masih??

hehe...sya tersenyum...n tidk membalas pertanyaannye..terus melangkah ke toilet dan menjawab di dlm hati

"iye..masih..krn engkau sahabatku dan aku ingin sekali membawamu berkumpul bersama2 golongan ummat islam d akhirat kelak....aku syangkn engkau krn Allah swt ma.."




Hemamalathi a/p......salah seorng kwn baik non-muslim waktu sek menengah dulu... antara byk2 kwn non-muslim sya, dia lah yg paling gemar memprovok sya mengenai Islam..

Kadang kala malas juge sya melayannye..dan kadang kala pula, perbualan kami bertukar menjadi serius dan tegang tetapi tidak lh sampai berputus sahabat...

kadang2..hal yg kecil pn dia bleh kaitkn dgn Islam, walaupn sebenarnya kesilapn2 kecil yg sya lakukn itu tidaklah logik utk menggambarkn Islam secara keseluruhannya...huhu (silap sya juga..x berhati2)

Kami juga sgt terbuka bilamana membicarakn kepercayaan & juga amaln agama masing2...x perlu menjaga hati...cuma perlu lontarkn sahaja pendapat masing2 dgn sepenuh ati... (maklumlah..x sek agama..main belasah jer bila berkata time berdakwah... Alhamdulillah berkat didikan agama dr klrga meng'guide' sya dri menuturkan perkara yg selainnya dri kebenaran) kemudian perkara yg d bincangkn akn berakhir d situ juga.

itu bg sya..tidk bg Hema....rupanya dia akn mengingat akn fakta2 yg sya kluarkn mengenai Islam..waa...@_@

Jika ada waktu dan kesempatan, pasti shaja dia akn memulakan topik perbincangn mengenai agama. Yang paling best, dia akn menggunakn fakta2 yg sya pernah kluarkn dulu utk menyerang sya kembali...huhu..
kadang2 dahsyat juga dia ni...*_*

Sya kurang pasti knapa dan mengapa dia bersikap sedemikian.. mugkin....

1. kerana berminat dgn islam? (Alhamdulillah..)_jika benar..akn sedaya sya utk membantunya..

2. sja nk menunjukkn kebenciannya pada agama yg sya anuti? (Astarghfirullah...)_semoga Allah memberinya petunjuk & hidayah....


3. @ hanya sekadar menambah pengetahuan mengenai agama2 d Malaysia ni? hehe..(kata 1 Malaysia..^_^)


Tetapi...apabila melihat perbualan antara sya dan dia di atas.. sya dpt merasakn sesuatu yg positif sedg berlaku ke ats dirinya mengenai Islam, setelah kian lama kami terpisah....hampir ..4 thun.!.jika benar telahan sya...Alhamdulillah...Segala puji bagi Mu Ya Allah...

.~Ya Allah, Kau kuatkn hati sahabatku utk menerima agama Mu. Sesungguhnya Hidayah itu kepunyaan Engkau..maka Engkau berhak memberinya kepada sesiapa yg Engkau kehendaki ~


No comments:

Post a Comment