Ingatan Kepada Penziarah...

Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..

Saya merupakan seorang hamba Allah swt dan ummat Muhammad saw yang punya pelbagai kekurangan dan juga banyak kelemahan...

Saya juga seorang yang sangat kurang ilmu dan bukan ahli di dalam agama...makanya kini, saya sedang belajar lagi dan lagi semampu dan sedaya saya...

Oleh itu, ingin saya tegaskan..saya bukan seorang ustazah (jadinya jangan di soal saya bab berkenaan agama).
Bukan juga hafizah dan jauh sekali alimah...
(makanya saya bukan pakar bab hadis, dalil dan apa jua untuk menentukan sebarang hukum)....

Maaf andainya, saya tidak dapat menjawab persoalan penziarah di blog ini, YM mahupun email...

Syor saya....carilah orang yang betul2 alim berkenaan setiap bidang ilmu agama ini..

sekian... selamat beramal ^^


~Da'ie Dunia Akhirat~

Saturday, October 31, 2009

~Sunnah Orang Berjuang~

Bismillahirrahmanirrahim.. 

ermm..waktu2 exam begini byk plak masa sya menulis di blog..huhu
bkn ape...ruang masa antra paper panjg sgt, jd..sementara nk memulihkn tenaga utk menelaah kembali..elok lah sya bersantai2 d blog ni...(walaupn pda hakikatnya..bersantai2 d atas hamparan sejadah itu lebih baik..huhu)
 
sambil2 wat kira2 yg x dpt2 solutionnya..huhu (penat tul nak mengira!~ leh d katakn semua subjek yg sya ambil kne memegang kalkulator @ otak jepun bak kata org2 tua di kampung sya..hehe)..sya memasang lagu2 nasyid d laptop ---->> agr sya x kebosanan meng'apply' satu persatu method juga melompat dr stu formula ke formula lain bg menyelesaikn calculation problems nie..

tibe2...

lagu yg menggambarkn criteria seorang pejuang agama berkumandang dri Nada Murni
terus pena d tangan menari laju menulis bait2 lirik lagu tersebut d sebelah solution calculation yg masih terbengkalai...hehee

Sudah sunnah orang berjuang
mengembara dan berkelana
miskin dan papa jadi tradisi
berenggang dengan anak dan isteri

biasanya para pejuang
rumah mereka merata-rata
rezekinya tidak menentu
tidur baringnya tak berwaktu

orang lain membuat harta
tapi dia membuangnya
orang lain kawan terbatas
tapi pejuang, kawan merata
orang lain musuhnya kurang
pejuang musuh tidak terbilang

tidak kurang yang sayang padanya
orang lain mati di lupa
para pejuang tetap di kenang
sejarahnya di tulis orang

makamnya sentiasa di ziarahi
walau perjuangan tidak berjaya

....sudah sunnah orang berjuang.....


bila dgr je lagu ni..terus teringat perjuangan abah dalam dunia dakwah... (Tabligh)
walaupun abah tidaklah josh sgt sprti lirik lagu tu..
tapi..jazbah abah dalam usaha atas iman ni bukan alang2..(bg sya sbagai anak)

Semoga jazbahnya itu berjangkit dan merebak sprti virus dalam diri anak2nya juga keturunannya kelak...Amin..

Semoga kesusahan dan kepayahan yang kami pikul tika membuat usaha....
menjadi asbab tersebarnya hidayah kepada makhluk seluruh alam..

amin..amin..amin..Ya Allah..amin Ya Rabbal Alamin~

4 comments:

  1. assalamualaikum umu...

    Nur bersyukur kpd Allah swt kerana dengan izinNya kita bertemu walau tak jumpa. Salam perkenalan dari Nur. Nur mendoakan kejayaan umu di dunia dan akhirat.Nur juga sedang bermujahadah mencari keredhaan Allah swt. good luck exam k...

    ReplyDelete
  2. Waalaikumsalam wbt...

    Alhamdulillah..klu lh kita x akn smpt berjumpa d dunia ni, maka kita sungguh2 minta utk di pertemukn di Syurga Allah swt ye Nur.
    Amin..Jazakallah utk doanye. InsyaAllah, doa umu utk Nur juga...moga kuat menempuh ujian di dunia demi mencari kemanisan d akhirat kelk.
    Jazakallah :)

    ReplyDelete
  3. Ya Allah swt,rahmati dan redhailah sahabiah ku ini ya Allah. Amin ya rabbalalamin..

    ReplyDelete
  4. Amin.amin.amin Ya Rabbal Alamin... Jazakillah Nur :)

    ReplyDelete